Diyabet ve Duygu Durumları
Size diyabet teşhisi konulması çok çeşitli duygu durumlarını beraberinde getirir. Kızgınlık, üzüntü, kafa karışıklığı ve stres gibi şeyler hissetmeniz gayet normaldir ve bunlar zamanla azalır. Bu duyguların bir kısmının özellikle baskın olanlarının hala devam etmesi bazı şeylerin yolunda gitmediğini ve hala bazı değişikliklerin yapılması gerektiğini gösterir.
Hiç şüphe yok ki diyabet fiziksel ve duygusal zorluklar barındıran bir durumdur. Size diyabet teşhisi konulmuşsa doktorunuz mutlaka önemli bazı hayat tarzı değişiklikleri tavsiye etmiştir. Siz dilediğiniz şeyleri yemeye alışıksınızdır ama şimdi kilo vermeye, farklı yeme alışkanlıkları edinmeye, kan şekerinizi düzenli olarak kontrol etmeye ve hatta belli haplar ya da enjeksiyonla alınan diğer ilaç tedavilerine odaklanacaksınız. Bunları yapmak diyabetle başa çıkmak ve kendinizi iyi hissetmek için gerekli olsa da, yine de size bıkkınlık verici ve farklı gelecektir. Kendinizi diyabetle birlikte yaşamaya uyarlama esnasında böylesi yoğun duygularınızın olması normaldir.
Diyabetle İlgili Yaygın Duygu Durumları
İnkâr ve Diyabet
Diyabet gibi süreğen bir hastalığınız olduğunu öğrendikten sonra yaşanan inkar duygusu normaldir. Doktor teşhisi doğrulamasına rağmen, “bu benim başıma gelemez” duygusuna kapılabilecek veya “tetkik sonuçlarında bir hata vardır” ya da daha fazla test sonucuna ihtiyaç vardır, bekleyelim bakalım” diyeceksinizdir.
Kafa Karışıklığı ve Diyabet
Diyabet gibi bir hastalıkla başa çıkmak zamanla size zor gelebilir. Bütün bu tıbbi dili ve diyabet uzmanınızın sizden yapmanızı istediği şeyleri aşama aşama anlamakta zorluk çekebilirsiniz. Üstelik modern sağlık sistemi bunu daha da zorlaştırabilir zira birkaç farklı doktora gidiyor olabilirsiniz. Her doktorun diyabetle ilgili yaklaşımı farklı olabilir.
Zamanla diyabetle ilgili şeylere ve tıbbi terimlere daha da aşina olacak ve doktora gittiğinizde hangi soruları soracağınıza karar verirken zorluk çekmeyecek, daha rahat olacaksınız. Buna rağmen hala kafa karışıklığı hissediyorsanız, günlük bir yaşam tarzı planını yazmak size yardımcı olabilir. Bu plan ilaç saatlerinin tablosunu, gün içinde kan şekerinizi ölçeceğiniz saatleri, egzersiz saatlerini, bir takım sağlıklı beslenme yöntemlerini ve daha da fazlasını içerebilir. Planınızı yazdıktan sonra atacağınız adımlardan emin olmak amacıyla doktorunuza göstermek size kendinizi iyi hissettirecektir.
Kızgınlık ve Diyabet
Diyabet ya da diğer süreğen hastalıklar pek çok sebeple kızgınlık hissetmenize neden olabilir. Mesela bıkkınlık, sağlığınız hakkında belirsizlik, yaşamınızın kontrolünü kaybetme duygularına kapılabilirsiniz. Diyabet hayatınızı pek çok yönüyle etkiler ve bunları hissetmeniz gayet doğaldır.
Ancak kızgınlık duygusu nedeniyle etrafa zarar verici ve fazla negatif olmamak zorunda değilsiniz. Kızgınlık duygunuzu olumlu şeyleri başarmaya yönlendirerek, işinize yarar hale getirebilirsiniz. Örneğin enerjinizi daha fazla egzersiz yapmak gibi sizi sağlıklı hissettirecek başka şeylerde kullanmaya çalışabilirsiniz. Böylece kızgınlık duygusunu üzerinizden tamamen atamasanız da, bunu diyabetle başa çıkmak için daha etkin bir şekilde kullanmış olursunuz.
Stres ve Diyabet
Şayet diyabetiniz varsa, stres kontrolü çok önemlidir çünkü stres hastalıkla başa çıkabilmenizde çok büyük etkendir. Duygusal stres altındaysanız, öğünleri atlayabilir, egzersiz yapmayı bırakabilir ya da ilaçlarınızı almayı unutabilirsiniz. Stres diyabeti kontrol altında tutmayı daha da zorlaştıracak hormonların salgılanmasına yol açabilir. Bu davranışlardan bir tanesi ya da tamamı kan şekeri seviyesini etkilemektedir. Stresle başa çıkmayı öğrenerek diyabetinizi daha iyi kontrol edebilirsiniz. İşte stresle başa çıkmanın bazı yolları:
- Olumlu bir tavrı muhafaza edin
- Hayatta kötüyü görmek daha kolaydır. İyiyi düşünmek size zamanla yardımcı olacaktır.
- Kendinize karşı nazik olun.
- Kendinizden yapabileceğinizden daha fazlasını beklemeyin.
- Değiştiremeyeceğiniz şeyleri kabullenin.
Stresli durumları başka bir açıdan değerlendirmeye çalışın. Kendinize aşağıdaki soruları sorun:
- “Bu, iki yıl sonra da hala önemli olacak mı?”
- “Bu durumu kontrol altında tutabiliyor muyum?
- “Durumumu değiştirebilir miyim?”
-Biriyle Konuşun
Her şeyle içinizde kendi kendinize savaşmayın. Eğer aile bireyleri ile ya da yakın dostlarınızla konuşmayı uygun bulmuyorsanız, size destek sağlayabilecek eğitimli danışmanlara gidebilirsiniz.
-Egzersiz
Egzersizin stresi azaltıcı faydaları gayet iyi bilinmektedir. Egzersiz size kendinizi iyi hissettirir ve stres belirtilerini uzaklaştırır.
-Rahatlamak için Kendinize Zaman Ayırın
Derin kas egzersizleri yapın, göbekten derin nefes alın, tedaviye başvurun, rehberli görüntüleme yöntemini deneyin. Sağlık hizmeti aldığınız uzmanlara stres yönetimi konusundaki bilgiler ve var olan programlar hakkında soru sorun.
Depresyon ve Diyabet
Depresyon diyabet hastalarının %15’ini etkilemektedir. Depresyon tedavi edilmeden kendi kendine bırakıldığında bir problem olmakla birlikte, kişinin diyabetle başa çıkması ve kan şekeri kontrolü üzerinde olumsuz etki yapar ve başka yan etkilere de neden olur. Kendinizi bunalımda hissediyorsanız, sağlık uzmanınızı aramalısınız. Kendinizi iyi hissetmeniz için atılabilecek kanıtlamış adımlar mevcuttur.
Diyabet Beni Depresyona İtiyor mu?
Yüksek ya da düşük kan şekeri yorgun düşürür ya da endişeli hissettirir ve uykunuzu etkiler. Bunlar ise minik depresyon belirtileridir. Doktorunuzla bu belirtiler ve kan şekeri seviyeniz hakkında görüşün.
Diyabet Hastaları Neden Depresyona Karşı Hassastırlar?
Depresyon biyolojik, duygusal ve çevresel etkiler gibi çoklu faktörlerin neden olduğu karmaşık bir hastalıktır. Üzüntü nedeniyle depresyon görülmesi normaldir ancak araştırmalar diyabet hastalarının diğerlerine göre depresyon hastası olma riskinin daha fazla olduğunu göstermektedir.
Diyabet hastalarında depresyon, diyabeti kontrol altında tutmak amacıyla yapmak zorunda oldukları hayat tarzı değişiklikleri sonucunda ortaya çıkabilir. Diyabetle başa çıkmak stresli ve zaman kaybettirici olabilir. Ve diyet yapmaksa hayatı biraz daha sevimsiz hale getirebilir.
Depresyonun Belirtileri Nelerdir?
Depresyonun bazı uyarıcı işaretleri vardır:
- Üzüntü
- Anksiyete
- Rahatsızlık
- Sevilen faaliyetlere karşı ilginin azalması
- Sosyal faaliyetlerden uzaklaşma
- Bir şeylere yoğunlaşma kabiliyetinin azalması
- Uykusuzluk (uykuya dalmada zorluk çekme ya da uyuyakalma)
- Yoğun bir suçluluk ve değersizlik hissi
- Enerji kaybı ve yorgunluk
- İştahtaki değişmeler
- Gözlenebilir zihinsel ve fiziksel tembellik
- Ölüm ya da intihar düşüncesi
Siz ya da sevdiklerinizden biri iki hafta ya da daha fazla süre ile bu işaretleri gösteriyorsa, doktorunuzu bilgilendirin ve tedavi olanakları araştırmaya başlayın. Depresyondaki kişide meydana gelen hormonal değişiklik kan şekerinin kötüleşmesine neden olur.
Diyabet Hastalarında Depresyon Nasıl Tedavi Edilir?
Diyanet sırasındaki depresyon gerek konuşma terapisi ile, gerekse tıbbi tedavi ile başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. Her iki yöntem de aynı şekilde etkili olmaktadır. Bir çok kişi ise yan etkileri nedeniyle anti depresan tedavisini birkaç ay içinde bırakmak zorunda kaldıklarını söylemektedirler. Özellikle kan şekeri başta olmak üzere bu ilaçların yan etkileri hakkında mutlaka doktorunuzu bilgilendirin. Antidepresan kullanıyor ve bunu bırakmak istiyorsanız, aldığınız dozu en iyi şekilde yavaşça azaltmak için mutlaka doktorunuzla konuşun. Size reçete ile verilmiş olan bu tedaviyi aniden bırakmamak önemlidir.
Diyabet Desteği
Eğer eşinizde diyabet varsa ve bu hastalığın tedavisini ciddiye almıyorsa, bu durum bütün ailede bir bıkkınlık duygusu meydana getirmektedir. Diyabet hastası bir eşe yardım için temel yolları öğrenmek önemlidir. Ama bu kişiyi eleştirme genellikle ters teper. Eşinizle iş birliği yaparak ona kusur bulmadan ihtiyaç duyduğu desteği vermenin yolları vardır.
Başarmak İçin Yöntemler
Diyabetle birlikte gelen duygularla nasıl başa çıkacağınızı öğrenmek sağlıklı kalmak için önemli bir adımdır. İşte size bu konuda bazı fikirler:
- Diyabet hastalığınızı ciddiye alan ve sizi iyi bir şekilde dinleyecek bir doktor bulun
- Diyabetin sizi nasıl etkilediği konusunda arkadaşlarınızla konuşun
- Diyabet hastalarının katıldığı bir destek grubu bulun.
- Bir profesyonel terapist ya da danışmanla görüşün.
- Hastalığınız hakkında daha fazlasını öğrenin. Diyabet hakkında ne kadar çok bilginiz olursa, onunla daha etkin bir şekilde başa çıkarsınız.
Doç. Dr. Semih ÖZKAN
mrb ben 18 yaşındayım ama benim tek cinsel eglencem matürbasyon yapmak ve 1 dakikada boşalıyorum penisim 11 cm falan ve cılız ben normal bi erekk gib... devamı
Sinirlerden Kaynaklanan Ağrıların Tedavisi
Kolesterol İlacı Şeker Hastalığı Riskini Artırabilir
Şeker Hastalığıyla Mücadele Etmenin Yolları
Şeker Hastalığında Zayıf Olmak Neden Tehlikeli
Trafikte Şekere Dikkat