Diyetle İlgili Doğrular ve Yanlışlar: Gece Yemek Kilo Aldırır
Geç vakitte yemek yemek kilo aldırır mı?
Uzun zamandan beri, gece vakti yemek yemenin kilo almayla ilgili olduğu düşünülüyor.
Kaldı ki bugünkü geleneksel mantığa göre aslında ne zaman yemek yediğinizin bir önemi yoktur, bir kalori bir kaloridir ve kilo almanıza sebep olan da yaktığınız kaloriden fazlasını almanızdır. Beslenme uzmanları kilo kontrolünü genellikle “kalori alma-kalori verme” teorisiyle ifade ederler.
Uzmanlara göre, “Günün hangi saatinde yediğinizin bir önemi yok. Kilo almak, kilo vermek veya mevcut kilonuzu muhafaza etmek ne yediğinize, ne kadar yediğinize ve gün boyunca ne kadar hareket ettiğinize bağlıdır.”
Bir çalışma gece yenilen yemeklerin, kilo almak konusunda aşırı yemek yemekten daha etkili olduğunu söyleyerek kafa karışıklığına bir ilave yaptı. Araştırmacılar gece yenilen şeylerin, içerisinde aynı miktarda kalori barındırsa bile iki kat daha fazla kilo almaya neden olduğunu tespit etti. Fakat araştırma insanlarda değil fareler üzerinde yapıldı. Üstelik kilo almanın sebebinin ne olduğu da tam olarak bilinmiyor. Fareler üzerinde yapılan bu tek çalışma da, kalori alıp verme teorisini destekleyen kanıtların ağırlığını bir kenara atmamıza yol açmamalıdır.
Ancak, bütün bunlara rağmen geceleri yemek yemek konusunda bilinçli olmamız için hala nedenler var. Diyet kitapları ve diyetisyenler, akşam yemeğinden sonra (kalori kontrolünü sağlayan aperatifler hariç) bir şey yenilmemesini tavsiye ediyorlar çünkü durum kolayca kontrolden çıkabilir ve aşırıya kaçılabilir.
İnsanlar genel olarak açlıkla çok da fazla ilgisi olmayan sebeplerle (örneğin, bitmek bilmeyen iştahtan tutun da sıkıntı ve stresle baş etmeye kadar birçok bahaneyle) geceleri bir şeyler yerler. Üstelik akşam yemeği sonrası atıştırmaları, kolaylıkla kontrol dışına çıkma eğilimindedir. Atıştırmalıklar genellikle televizyon ve bilgisayar karşısında otururken yenilen cips, kurabiye ve şeker gibi yüksek kalorili yiyeceklerden oluşur. Bu durumda farkına varmadan, paketin içindekilerin tamamını bitirmek çok kolay olur. Gereksiz ekstra kalorinin yanı sıra, yatma vaktine yakın bir saatte yenilen şeyler sindirim ve uyku problemlerine de neden olabilir.
(Bu tür gece öğünleri, profesyonel tıbbi bakım gerektiren “gece yeme sendromu” gibi tıbbi durumlarla karıştırılmamalıdır.)
Günlük kalori planınızın bir parçası olduğu sürece, hafif ve sağlıklı aperatiflerin bir sakıncası yoktur. Aşırı yeme alışkanlığından korunmak için yediğiniz şeylere dikkat edin, televizyon karşısında yemekten kaçının ve porsiyonu kontrol edilebilen bir aperatif tercih edin. Doğru seçeneklerden bazıları ise paketli 100 kalorilik bir aperatif, küçük bir servis tabağı içinde mısır, çubuk dondurma, az yağlı yoğurt veya meyve olabilir.
Kilo vermeye çalışırken öğünlerinizi düzenli olarak yiyin ve kalorinin yüzde 90’ını akşam saat 8’den önce almış olun. Öğünlerin her 3 veya 4 saatte bir alınmasının faydaları ise kan şekeri seviyesini düzenlemesi ve bunun neticesinde de açlık ve aşırı iştahın kontrol altına alınmasıdır.
Son not: Gece yemenin, gün içinde daha erken saatlerde yemeyle kıyaslandığında daha fazla kilo alınmasına yol açıp açmadığının tespiti için insanlar üzerinde daha fazla araştırma yapılması gerekiyor.
Dyt. MELTEM ŞENİZ TOKSOY
MERHABA BEN 100 KİLO CİVARLARINDAYIM VE BOYUM 1.60 30 YAŞINDA 1 AYLIK EVLİ BİR KADINIM KİLO VERMEK İSTİYORUM AMA BİRÇOK KEZ DİYETİSYENE GİTTİĞİM HALD... devamı
İnsomnia: Daha İyi Uyku İçin 20 İpucu
Yolculukta Yorgunluk Ve Uykusuzlukla Mücadele
Yorgunluk Ve Uykululuk Nedenleri Ve Savaşma Yolları
Az Uyku Kilo Aldırıyor
Uyku Bozuklukları İçin Görsel Rehber