- İçindekiler
- Nedir?
- Düzeltme Ve Alçılama
- Cerrahi Türleri
Nedir?
Topuklar ve parmaklar içe doğru dönmüştür. Genellikle baldır ve ayak normalden kısadır. Bu kısalık özellikle tek taraflı vakalarda belirgindir. PEV ağrısızdır, düzeltilebilir ve bebeğiniz normal bir yaşama döner.Video: Op. Dr. Gökçe Mık "Çarpık Ayak"
Her 1000 doğumdan birinde görülür. Her 3 vakadan 1'i çift taraflıdır. Neden olduğu bilinmemektedir. Her 3 vakadan 2’si erkek bebektir. Ailede varsa olasılık iki katına çıkar.
Düzeltme Ve Alçılama
Tedavi doğumdan hemen sonra başlar. Amaç ağrısız, fonksiyonel bir basma elde etmektir. Doktorunuz nazikçe ayağı normal pozisyona getirecek biçimde gererek düzeltir ve düzeltmeyi korumak için alçılar. Düzeltme tedrici olarak her hafta tekrarlanır. Tam normal pozisyona gelmesi aylar alabilir.Düzelme görüntü ve röntgenle takip edilir. Alçılama genellikle 6-12 hafta sürer. Düzelme meydana geldiğinde bunun korunması için yürüme yaşına kadar özel ayakkabılar giyilir. Adaleler 2-3 yaşına hatta bazen 7 yaşına kadar adaleler ayağı eski pozisyonuna döndürmeye çalışır. Bu nedenle 7 yaşına kadar çocukların izlenmesi ve bu arada gerekirse cerrahi müdahaleler yapılması önemlidir.
Cerrahi Türleri
Bazen germe ve alçılama bebeğinizin ayağını tam düzeltmeyebilir. Özellikle de düzeltme ve alçılamaya geç başlandığında. Bu durumda cerrahi tedavi gerekir. Cerrahi tedavi 3-12 aylıkken yapılabilir ve tek seansta ayaktaki bütün kemik, bağ ve tendon bozuklukları düzeltilir. Ameliyat sonrası 6-8 hafta alçı uygulaması ardından özel ayakkabı giyilir.Tedavi edilmeyen çocuklarda çok ciddi sakatlık ve yürüme bozukluğu oluşur. Günümüz cerrahi teknolojisi her yaşta bu rahatsızlığın tedavisine olanak vermektedir. Yine de en iyi sonuçlar 1 yaş altındaki cerrahilerden alınır.
En mükemmel sonuçlu tedavilerde bile hasta ayak 1-1,5 numara daha küçük, daha az hareketli ve baldırı daha ince olur.
Prof. Dr. Fahri ERDOĞAN
hocam merhaba hocam 42 gün önçe bir bebeğimiz oldu yanlız ayakları carpık şekilde... devamı
Koşucu Dizi - Patellofemoral Ağrı Sendromu (Pfas)
Ayak Sorunları: Doğru Ayakkabıyı Bulmak
Kırık Ayak Parmağı
Evde Kendi Kendine Ayak Bakımı Nasıl Yapılır?
Diz Sorunları Ve Yaralanmalarının Evde Tedavisi