Uzmanlara göre, şeker hastalarının ya da dar burunlu topuklu ayakkabı giyenlerin sıklıkla karşılaştığı batık tırnak sorunu, artık cerrahi işleme gerek kalmadan çözülebiliyor.

Tırnak ile yatağı arasına uygulanan tel yardımıyla iltihabın tedavi edilebileceğini bildiren uzmanlar, ağır bir iltihap durumu yoksa batık tırnağı çekmenin son çare olması gerektiği uyarısını dile getirdi.

Podolog (ayak sağlığı uzmanı) Derya Çoban, batık tırnağa uygulanan tel tedavisiyle ilgili bilgi verdi.

Büyük bir acıya yol açan tırnak batmasının yürümeyi zorlaştırdığını, hatta bazı durumlarda engellediğini ifade eden Çoban, bu sorunun tırnak ve ayak derisi arasındaki derinin kızarmasına ve iltihaplanmasına yol açtığını anlattı.

Bu tür bir rahatsızlıkta pedikür gibi tırnağın şeklini daha da bozan uygulamalara yönelinmemesi gerektiğini vurgulayan Çoban, tel tedavisinin, batık tırnak ile yatağı arasına uygulanan ameliyatsız ve kolay bir yöntem olduğunu söyledi.

Bu uygulamada, çengel şeklindeki çok yaylı çelik iki telin, hafifçe tırnak kenarlarına geçirildiğini, bunun daha sonra bükülerek tırnak yapısına uygun olarak bir araya getirildiğini belirten Çoban, tırnağın bu şekilde yatağından bağımsız uzamasıyla iltihabın zamanla ortadan kalktığını söyledi.

Çoban, şu bilgileri verdi:

''Bu yöntemde amaç şekil bozukluklarını gidermek ve tırnakların doğal ve sağlıklı bir şekilde uzamasını sağlamaktır. Bu yöntemle batık tırnak sorunu ameliyata gerek kalmadan ağrısız, hızlı ve kalıcı bir şekilde düzeltilebilir. Tel sistemi, tırnağın doğal bir şekilde uzamasını sağlar. Uygulamanın yapılacağı ayak parmağını uyuşturmaya gerek yoktur. Hasta birkaç dakikada takılan tel sayesinde belirli bir rahatlama hisseder. Bu uygulama günlük hayatta ayakkabı giyilmesini ve spor yapılmasını engellemez.''

Tel sisteminin ancak bu konuda eğitim alan kişilerce uygulanabildiğini belirten Çoban, ''Bu yöntem çocuklarda, şeker hastalarında ve nikel alerjisi olanlarda da rahatlıkla kullanılabilir. Tırnak kenarına takıldığı için de hem ağrıya neden olmaz hem de iltihaplı durumlarda da uygulanabilir'' diye konuştu.

''Tırnağı çekmek son çare olmalı''

Ortopedi ve travmatoloji uzmanı Opr. Dr. Halil Doğruel de, diyabet ve burger hastalığı gibi rahatsızlıklar başta olmak üzere bazı sistemik hastalıklar, dar ayakkabı ya da kötü ayak şartlarının tırnak şeklinin bozulmasına, hatta rulo haline gelmesine neden olduğunu söyledi.

Burger hastalığı gibi cerrahi müdahalenin riskli olduğu hastalıklarda, tırnağın çekilmesinin yerinde olmadığını, daha koruyucu önlemler geliştirilmesi gerektiğini ifade eden Doğruel, böyle durumlarda izlenmesi gereken tedavi yöntemiyle ilgili şu bilgileri verdi:

''Tırnakla ilgili sorunlarda tırnağın durumu ve şekli, oluşan iltihap çok önemlidir. Tedavi tırnağa bakarak karar verilir. Tedavide tırnağın iltihap oluşturan kısmını vücuttan uzaklaştırmak esastır. Bu, tırnağın altına bir şey sokuşturup tırnağı yataktan havaya kaldırarak mümkün olabildiği gibi, bir tel yardımıyla tırnağı havaya kaldırıp yataktan uzaklaştırmakla da yapılabilir. Ancak sünger ve pamuk parçası gibi şeylerle tırnak ile yatağı ayırmak basıncı daha çok artırıp iltihabı şiddetlendirebilir. Bu yöntemde de zaten sonunda minik cerrahi müdahaleyle batan kısmın çekilmesi gerekebilir. Ama eğer çok ciddi bir inflamasyon reaksiyonu (iltihap) yoksa, tırnak aşırı batmadıysa hemen çekmek, cerrahi müdahale düşünülmemelidir. Önce telle müdahale etmek daha doğrudur.''

Ciddi iltihap ya da aşırı batma yoksa, cerrahi işlemin ertelenebileceğini, tırnağı yataktan uzaklaştıran tel yönteminin uygulanabileceğini bildiren Doğruel, ''Cerrahların basit tırnak batmalarında sıklıkla devreye girmesi gerekmez. Ama kompleks bir vakaysa, hasta uyum sağlamadığıysa, tırnakta batık derinleştiyse, iltihap ciddiyse burada bir uzman doktor devreye girmeli ve gerekiyorsa cerrahi müdahale uygulanmalıdır'' diye konuştu.

Op. Dr. Ali MEZDEĞİ

Merhabalar oğlum 7 yaşında el parmağı kapıya sıkıştı ve altına kan toplandı 1-2 gün içinde kan patladı ve tırnak havada kaldı ancak bu arada düşecek t... devamı