Dopamin kimyasalı vücutta doğal olarak üretilir ve nörotransmitter olarak görev yapar. Beyindeki zevk ve ödül iletimlerinde, hafızada ve motor kontrolde rolü vardır. Dopamin seviyeleri ilaç kullanımı, kötü beslenme, stres, uykusuzluk ve antidepresan kullanımı gibi sebeplerle düştüğünde depresyon, çalkantılı ruh hali, dikkat eksikliği ve aşermeler gibi belirtiler görülür.
Dopamin eksikliğinin ana belirtilerinden biri depresyon, kronik can sıkıntısı, tatmin eksikliği, kronik yorgunluk, düşük fiziksel enerji ve egzersize ilgisizliktir. Vücut sakinleşir, el ve ayaklar soğur. Dopamin eksikliği zevk hissini azalttığından ruh hali olumludan olumsuza aniden değişebilir. Depresif ruh halini ve enerjisizliği telafi etmek için dopamin seviyesi düşük kişiler uyarıcılara ve özellikle de kafeine bağımlı hale gelirler.
Huzursuz bacak sendromu beyindeki dopamin dengesizliğinden olabilir. Çünkü dopamin kas kontrolünü sağlayan sinyalleri göndermekten sorumludur. Dopamin eksikliği vücutta genel olarak güçsüzlüğe ve titremeye yol açabilir.
Demir, magnezyum veya çinko gibi bazı maddelerin vücuttaki eksikliği dopamin eksikliğine ve aşırı uyumaya yol açabilir. Aşırı uyumanın yanında motivasyon eksikliği de görülürse kişi egzersiz başta olmak üzere hiçbir şey yapmak istemez ve hayatla başa çıkamıyor gibi hissedebilir. Ayrıca zevk alma hissi körelir ve cinsel istek de azalır. Eğer dopamin seviyesinin düşüklüğünden şüphe ediyorsanız, doktorunuzla görüşüp kolay bir testle sonuçları alabilirsiniz.
Dopamin seviyesi düşüklüğü şeker, alkol ve doymuş yağ tüketme isteğini körüklediği için hızlı kilo alımı görülebilir. Bunların tüketiminin kilo alımının yanında dopamin seviyesini daha da düşürmek gibi istenmeyen etkileri vardır.
Dopamin seviyesinin biraz düşmesi bile odaklanmayı ve konsantrasyonu kötüleştirebilir. Bu kimyasalın duyguları düzgün yönetememesi yoğun mutsuzluk hissine, dikkat eksikliğine ve düzgün düşünememeye yol açabilir.
Parkinson hastalığı da dopamin üreten beyin hücrelerinin kaybedilmesiyle ilişkilidir. Hastalığın erken evresindeki kişiler dopamin ilacı levadopa ile tedavi edilebilmektedir ancak bu tedavi zaman içinde etkisini kaybeder.
Doç. Dr. Lâle Zeynep Kanmaz
Hocam iyi günler size ben normalde ameliyathanede 2 cc dopamin ile 8 izotonik NaCl ile karıştırlması gerekirken 5cc dopamin direk olarak seruma veril... devamı
İnsomnia: Daha İyi Uyku İçin 20 İpucu
Uzun Uyku Süresi Yaşlılarda Artan Metabolik Sendrom Riskiyle Bağlantılandırıldı
Konsantrasyon Düşmanları
Az Uyku Kilo Aldırıyor
Yorgunlukla Nasıl Başedilir?