Dudak pirsingi, vücut pirsinginin bir çeşididir. Bu uygulamada pirsing, dudaklardaki yumuşak dokuya ya da dudakların çevresindeki bölgeye yapılır.
Unutmayın ki, dudak pirsingi yaptırmak kolay bir şey değildir.
Bir kere yaptırdıktan sonra pirsingden asla kurtulamazsınız.
Bu, yüzünüzde daimi olarak kalacaktır. Yine de dudak pirsingi yaptırmayı tercih ederseniz, izlenecek bazı adımlar şunlardır:
1. Adım: Pirsing takısının, dişlere ve diş etlerine sürtünmesini önlemek için, dudağın hem dışından hem de içinden gireceği noktayı tam olarak sterilize etmeniz ve işaretlemeniz gerekir. Bu şekilde, sinirlerin zarar görmesi önlenir.
2. Adım: Pirsingi uygulayacak kişi, takının büyüklüğüne karar vermek için, dudağınızın, kalınlığını hesaplayacaktır.
Pirsing uzmanı, ilk başta dudaklarınız şişeceği için gereğinden daha büyük bir takı seçer. İyileşme süreci tamamlandıktan sonra, takınızı değiştirebilirsiniz.
3. Adım: Pirsing noktaları işaretlendikten ve dudaklarınızın kalınlığı ölçüldükten sonra işleme başlanır. Yumuşak dokuyu kontrol altına almak için dudaklarınıza cerrahi bir klemp (pens) yerleştirilir.
Bu pensle dudaklarınız diş etlerinizden ayrılır ve ameliyat iğnesiyle dudağınız delinir. Daha sonra bu deliğe takı yerleştirilir.
Pirsing işleminden sonra size söylenen bakım talimatlarına ve işlemlerine uyun.
Dudak pirsingiyle ilgili bazı riskler vardır. Pirsing işleminden sonra kızarıklık, şişme, hassasiyet, kabuklanma ve kanamalar olabilir. Ayrıca yarada iltihaplanma oluşabilir.
Dudak takısı, dişetlerine ve dişlere sürtündüğü zaman, dişlerinizin mineleri yıpranabilir. Bu da dişlerinizi çürümeye yatkın hale getirebilir. Bazen büyük takılar, dişlerinizi kırabilir. Yumuşak dokudan oluşan dişetlerinin yaralanması, dişeti enfeksiyonuna neden olabilir.
Dudak delme, ağzın etrafındaki herhangi bir yere uygulanabilir. Dudak pirsinginin, yapılan bölgeye bağlı olarak farklı popüler türleri vardır.
Bunlar labret, dikey labret, yatay labret pirsingleri, “örümcek ısırıkları”, “melek ısırıkları”, “yılan ısırıkları”, “akrep ısırıkları” ve “köpek ısırıkları” şeklindeki pirsingler, Medusa pirsing (üst dudağın ortasına takılan pirsing) ve Monroe/Madonna pirsingleridir (üst dudağa yandan takılan pirsing).
Ayrıca dudak pirsinginin türüne bağlı olarak, halka vb gibi değişik takı modelleri de bulunur.
İyileşme süreci yaklaşık 4 ila 6 hafta sürebilir. Bu süre içinde bu bölgenin bakımına dikkat etmelisiniz. Sigara içmek, alkol tüketmek, öpüşmek, yüz üstü yatmak gibi şeylerden kaçınmalısınız.
Eğer gerekirse, iyileşme süreci için B vitamini ve çinko kullanın. Ayrıca eğer şişme, kızarma ve ağrı olursa ibuprofen alın.
Pirsingin dıştaki kısmını, tuzlu suyla ıslattığınız bir pamuk parçasıyla günde 2-3 kere silin. Pirsing bölgesinin iç kısmınıysa sulandırılmış alkolsüz ağız gargarası ya da ılık tuzlu suyla hafifçe temizleyin.
Dudak pirsingiyle ilgili birçok komplikasyon olduğu için, bunlardan kaçınmak amacıyla, dudaklarınızı bir profesyonele deldirmeniz iyi olur.
Vücut Pirsingi Canınızı Mı Acıtıyor?
Op. Dr. Gökhan ÇELİK
Yenidoğan bebeğim için ilk kontrol yaptırmak istiyorum randevu alamıyorum zeynep kamil hastanesinden... devamı
Ütüleme Lazer Yöntemi İle Ağrısız Epilasyon
Vücut Pirsingi Canınızı Mı Acıtıyor?
Araştırmalar Güzellik Uykusuna İhtiyacımız Olduğunu Gösteriyor
Güzel Cildin Sırları
Vücut Pirsinglerine İlişkin Uyarılar