Risklerin farkında olun
Piercing kulakta, burunda, kaşta, dudakta, dilde ve vücudun diğer bölgelerinde açılan bir deliğe genellikle anestezi kullanılmadan mücevher takılmasıdır. Kulak memesini deldirmek diğer vücut piercing deliklerine kıyasla genelde daha az riskli olsa da tüm delik türleri enfeksiyon ve başka sorunların riskini taşımaktadır. Bu risklerin bazıları:- Alerjik reaksiyonlar. Bazı piercing takıları, özellikle nikelden yapılanlar alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
- Oral komplikasyonlar. Dil piercing deliklerine takılan takılar dişlerinizin kenarını kırabilir veya dişlerinizi çatlatabilir ve diş etlerinize zarar verebilir. Yeni bir piercing taktırdıktan sonra dilinizin şişmesi çiğnemede ve yutkunmada ve bazen de nefes almada sorunlara neden olabilir.
- Cilt enfeksiyonları. Kızarıklık, şişkinlik, ağrı ve irin benzeri bir akıntıya neden olabilecek cilt enfeksiyonları piercing yaptırdıktan sonra ortaya çıkabilir.
- Diğer cilt sorunları. Piercing yara izlerine ve keloidlere neden olabilir; kabarmış bölgeler yaralı dokunun fazla büyümesinden ileri gelmektedir.
- Kan yoluyla bulaşan hastalıklar. Piercingi delmek için kullanılan ekipmana enfekte olmuş kan bulaşmışsa hepatit B, hepatit C, tetanos ve HIV gibi çeşitli kan yoluyla bulaşan hastalıklar kapabilirsiniz.
- Yırtılma veya travma. Takılar kazara bir yerlere takılabilir ve yırtılabilir ve potansiyel olarak dikiş veya diğer onarma yöntemleri gerektirebilir.
Hazır olduğunuzdan emin olun
Piercing taktırmadan önce kendinize gerçekten vücut sanatına yatırım yapmak isteyip istemediğinizi sorun. Aynı zamanda nereye yaptıracağınızı düşünün ve gerekli durumlarda, mesela iş yerinde bu piercingi saklayıp saklamayacağınızı da aklınıza getirin. Piercing konusunda emin değilseniz veya bir gün pişman olacağınızı düşünüyorsanız bu konu hakkında düşünmek için biraz daha süre tanıyın kendinize. Piercing yaptırmak için size baskı yapılmasına izin vermeyin ve alkol veya uyuşturucu etkisi altındaysanız piercing yaptırmayın.Güvenlik önlemleri konusunda ısrarlı olun
Piercing işleminizin güvenli bir şekilde yapıldığından emin olmak için bu sorulara yanıt verin:- Piercingleri kim deliyor? Kendinize piercing açmaya kalkışmayın ya da deneyimsiz bir arkadaşınızın yapmasına izin vermeyin. Yalnızca uygun bir şekilde eğitim almış personel çalıştıran, tanınmış bir piercing stüdyosuna gidin. Düzenleme gereksinimlerinin ve lisans standartlarının eyaletlere göre değiştiğini unutmayın. Yerel lisanslar ve düzenlemeler için şehir, ilçe veya eyalet sağlık departmanıyla görüşün.
- Piercing deliğini açacak kişi eldiven takıyor mu? Deliği yapacak kişinin ellerini yıkadığından ve her bir piercing için yeni bir çift koruyucu eldiven kullandığından emin olun.
- Piercing yapan kişi doğru düzgün ekipman kullanıyor mu? Kulak memesi deliği açarken genellikle küpeyi hızlıca kulak memesinden geçirmek için özel bir tabanca kullanılır. Diğer vücut piercing delikleri için genellikle o vücut bölgesine bir iğne sokulur ve daha sonra o deliğin içerisinden bir takı geçirilir. Piercing deliğini açacak kişinin yalnızca yeni, steril iğneler kullandığından emin olun.
- Piercing açan kişi tek kullanımlık olmayan ekipmanları sterilize ediyor mu? Piercing yapan kişinin her bir piercing işlemi sonrasında tek kullanımlık olmayan malzemeleri sterilize etmek için bir ısı-sterilizasyon makinesi (otoklav) kullandığından emin olun. Otoklavla sterilize edilemeyen çekmece sapları, masalar, lavabolar dahil malzemeler her kullanım sonrasında ticari bir dezenfektan veya çamaşır suyu çözeltisiyle dezenfekte edilmelidir.
- Piercing yapan kişi hipoalerjenik takılar kullanıyor mu? Cerrahi çelik, titanyum, niyobyum veya 14 ya da 18 karat altın seçeneklerini arayın.
Piercinginize iyi bakın
Yeni bir piercing etrafındaki cilt birkaç günlüğüne hafifçe şişmiş, kızarmış ve hassas olabilir. O bölge hafifçe kanayabilir de. Piercing iyileştikçe beyaz veya sarı sıvı sızdırabilir ve takı üzerinde hafif bir kabuk olabilir. Enfeksiyonu önlemek ve iyileşmeyi teşvik etmek için piercing deliğinize iyi bakın:- Ağzınızda olan piercingleri ağız gargarasıyla temizleyin. Dilinizi, dudağınızı veya yanağınızı deldirdiyseniz her yemekten sonra ve yatmadan önce ağzınızı anti-bakteriyel ve alkolsüz bir ağız gargarasıyla veya paketli bir steril tuz solüsyonuyla 30 ila 60 saniye boyunca çalkalayın. Ağzınıza bakteri sokmayı önlemek için dişlerinizi yeni, yumuşak fırçalı bir diş fırçayla fırçalayın.
- Cildinizdeki piercingleri anti-bakteriyel sabunla temizleyin. Cildinizi deldirdiyseniz o bölgeyi günde bir iki defa antibakteriyel sabunla yıkayın. Piercingi temizlemeden önce ellerinizi yıkadığınızdan emin olun. Meydana gelen kabukları pamuklu çubukla temizleyin. Cildi kurutabilecek alkol ve peroksitten kaçının. Aynı zamanda deliğe oksijenin gitmesine engel olan merhemlerden de kaçının.
- Yüzmekten kaçının. Piercing deliğiniz iyileşirken havuzlardan, jakuzilerden, nehirlerden, göllerden ve diğer su kütlelerinden uzak durun.
- Piercinglerinizle oynamayın. Temizlemediğiniz sürece yeni bir piercinge dokunmayın veya takınızı çevirmeyin. Aynı zamanda piercinginize kıyafetlerinizin de dokunmasına izin vermeyin. Çok fazla ovmak veya sürtmek cildinizi tahriş edebilir ve iyileşmesini geciktirebilir.
- Takınızı çıkarmayın. Çoğu piercing altı hafta içerisinde iyileşir fakat bazıları birkaç ay ya da daha fazla sürede iyileşebilir. Piercing deliğinizin kapanmasını istemiyorsanız, deliğin kapanmasını önlemek için bu süre boyunca takıyı çıkarmayın. Piercing deliği iyileştikten sonra takıyı çıkardığınızda bir girinti veya delik görebilirsiniz.
En Popüler Vücut PirsingTakıları
Op. Dr. Naci ÇELİK
merhabalar piercing yaramın etrafı mantara benzer pıtır pıtır beyaz tomurcuklar oldu.bu nedir ?... devamı
Vücut Takıları Size Havalı Bir Görünüm Kazandıracaktır
Güzel Cildin Sırları
Ergenlik Akneleri: Pürüzsüz Bir Cilt İçin En İyi İpuçları
Vücut Pirsingi Komplikasyonları