Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) raporlarına göre; 2050 yılında yaşlı nüfusu en hızlı artacak ülkelerden birisinin de Türkiye olduğunu dile getiren Demirel, ''Şimdi fiziksel aktivite alışkanlığını tüm toplumda küçük yaşlarda yaygınlaştırırsak, ilerleyen zamanda yaşlıların çeşitli hastalıklarla karşılaşma riskini de büyük ölçüde azaltmış oluruz'' dedi.
Demirel, gelişmiş ülkelerdeki ölümlerin yüzde 51'inden yaşam biçiminin sorumlu olduğunu dile getirerek, bu oran içinde de en önemli etkenin de hareketsiz yaşam biçimi olduğunu belirterek, ''İnaktivite (hareketsizlik) ölüme neden olan risk faktörleri arasında 4. sırada. Bugün Avrupa'da yılda 600 bin insan inaktivite nedeniyle ölüyor'' diye konuştu.
Derneğin 12 ilde 2 bin 750 kişi ile yüz yüze görüşerek yaptığı araştırmada, bu kişilerin yüzde 25'inin aktif, yüzde 75'inin ise inaktif olduğunun ortaya çıktığını kaydeden Demirel, araştırma sonuçlarına göre; en inaktif grubun da 15-18 yaş arasında olduğunu, bunda da sınavlara hazırlığın etkisinin bulunduğunu belirtti.
Demirel, ne kadar çok egzersiz yapılırsa ölüm riskinin o kadar azaldığını vurgulayarak, şunları belirtti:
''Koroner kalp hastalıkları konusunda 24-64 yaş arası 41 bin kişi, 10 yıl boyunca gözlendi. İşe gelip giderken bisiklet kullananlarda koroner kalp hastalıklarından ölüm riskinin azaldığı görüldü. Fiziksel aktivitede bulunmak kalın bağırsak ve meme kanseri görülme oranını azaltıyor. Egzersiz ile erkek ve kadınlarda bağırsak kanseri riski yüzde 30-40 oranında, kadında meme kanseri riski de yüzde 20-30 oranında azalıyor. Bunun yanında egzersiz yapmak hipertansiyonu düşürmeye yarıyor, kronik akciğer hastalıklarının azaltılmasında olumlu etki yapıyor. Obezitenin azalmasını sağlıyor ve depresyon tedavisini olumlu etkiliyor.''
''Birçok hastalıktan korunmada ve sağlıklı bir yaşam için fiziksel aktivite çok önemli'' diyen Demirel, düzenli egzersizin önemine vurgu yaptı.
Demirel, ''Düzenli egzersizle kendimize daha iyi hissederiz. Düzenli egzersiz, yorgunluğa karşı direnci artırır. Uykuya dalma ve daha iyi uyuma sağlar. Stresle başa çıkmada olumlu etkisi vardır. İnsanın kendine güvenini artırır. En önemlisi düzenli egzersizler kalp krizi riskini azaltıyor. Her gün en az 30 dakika egzersiz yapılmalıdır'' diye konuştu.
Kaygı bozukluğu hastalığını nasıl önleyebilirsiniz?
Prof. Dr. Kaan AYDOS
merhaba hocam biz sieze bir ay önce tedaviye gelmiştik ve bize ilaç tedavisi uyguladınız 15 gün ilaçlarımı düzenli olarak kullandım ama tahlil sonuc... devamı
Gülerek Vücudunuzu Canlandırın
Evde Spor Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Spora Doğru Beslenerek Başlayın
Kronik Sırt Ağrılarını Azaltmada Yoganın Etkisi
Koşan Melekler Runtalya Koşusu'nda