Şuurun yitirildiği nöbetler yaşadığınızda, bu nöbetleri fark etmek kolaydır. Şuurunuzu yitirdiğinizde neler olduğunun bilincinde değilsinizdir ve başınıza gelen şeyler normal bir şekilde tepki veremezsiniz.

Bazı nöbet tipleri, kısmi ve dalgınlık nöbetleri, genellikle şuur yitimine neden olmaz. İlk kısmi veya şuur dalgınlığı nöbetlerinizde siz (veya nöbete tanık olan kişi) aşırı yorgun veya stresli olduğunuzu düşünebilirsiniz. Tekrar aynı belirtiyi yaşadığınız zaman, bu belirtiye beyindeki bir sorunun neden olduğunu fark edebilirsiniz.

Nöbet geçirmeyi içeren bozukluklar nöbetten etkilenen beyin bölgesine göre sınıflandırılır. İki ana nöbet tipi vardır:

  • Genelleşmiş nöbetler: (şuur uyuşması veya genel nöbetler) tüm beyni etkiler. Genelleşmiş nöbetler şunları içerir:
    • Tonik-konik (majör) epilepsi nöbetleri en yaygın nöbet türüdür ve genelde şuurun aniden yitirilmesine neden olur. Kişi yere düşer ve kollarla bacaklar kasılır. Diğer belirtiler arasında, hava aniden ses tellerinden dışarı fırlatıldığı için ince ve yüksek bir çığlık, dil ısırma, farkına varmadan altını ıslatma veya dışkısını yapma bulunur. Nöbet uzun gibi görünse de genellikle 5 dakikadan fazla sürmez. Sonrasında kişinin kafası karışabilir, uykulu olabilir ve birkaç dakika ila birkaç saatte yardımlara yanıt vermeyebilir.
    • Şuur yokluğu (petit mal) nöbetleri genellikle aniden başlar ve biter.  Nöbet kişinin önüne, boşluğa gözlerinin daldığı kısa bir tepkisizlik dönemini içerir. Bazen yüz kasları seğirir. Nöbet bittiği vakit, kişi nöbetten önceki faaliyetine kesintisiz devam edebilir. Ayrıca kişi neler olduğunun farkında olmayabilir. Şuur yokluğu nöbetleri çocuklukta daha yaygındır ve çocuğun okul başarısızlığını açıklayabilir. Bu nöbetlerin yirmili yaşlardan sonra başlaması nadirdir.  
  • Kısmi nöbetler (basit veya karmaşık kısmi nöbetler) beyinde özel bilgileri etkiler. Kısmi nöbetler arasında şunlar vardır:
    • Basit kısmi nöbetler, görüntü ve kokuda değişmeler, vücudun belli bir kısmının titremesi gibi birçok soruna neden olabilir. Bu nöbetler genelde kişinin bilinç seviyesini değiştirmez. Kısmi nöbetlerin bir türü Jacksoncu nöbettir. Bu nöbet bir parmağın, ağız kenarının veya bir ayağın çekilmesiyle başlar. Bu durum vücudun aynı tarafında kasların kasılmasıyla devam eder. Eğer bir Jacksoncu nöbet kötüleşir veya genelleşirse, kişi bilincini yitirebilir ve bir majör (büyük) nöbet yaşayabilir.
    • Karmaşık kısmi nöbetler (psikomotor atakları), genellikle garip bir duygu veya aurayla başlar. Aura koku, ses, görüntü değişimlerini, korku veya endişe gibi şiddetli bir duyguyu kapsayabilir. Aura geçtikten sonra kişi sersemlemiştir, ama şuurunu yitirmemiştir. Konuşma durur, ellerin kıvrılması ve diğer amaçsız faaliyetler başlar. Nöbetten sonra kısa bir süre kafa karışıklığı yaşayabilir ve olayı hatırlamaz.

Nöbetlerin neden olduğunu düşündüğünüz belirtileriniz varsa doktorunuzu arayarak bir çekap randevusu alın. Doktor kontrolünden geçmedikçe kendinizin ve başkalarının yaralanmasına neden olabilecek faaliyetlerden (örneğin araba, bir makine kullanmak, merdiven çıkmak, yüzmek gibi) kaçının.

Doç. Dr. Nalan KAYRAK

merhaba hocam, ben 11 yıldır epilepsi hastasıyım . artık nöbetimin nerde geleceği korkusuyla yaşamaktan bıktım. epilepside ameliyat sonuç olabilir mi ... devamı