- İçindekiler
- Emzirme Olmadan Bağ Kurma
- Emzirme: Her zaman Kolay Değildir
- Emzirmenin ABCsi
- Acıyan Meme Uçlarını Rahatlatmak
- Meme Ucu Karmaşasını Önleyin
- Bebekler Ne Sıklıkta Beslenir?
- Bebeğinizi Emzirmek İçin Uyandırmalı mısınız?
- Her İki Memenizi de Kullanmalı mısınız?
- Bebeğiniz Yeterince İçiyor mu?
- Aniden Daha Fazla Emzirmeye Başladınız
- Beslenmeniz Bebeğinizi Etkiler mi?
Emzirme Olmadan Bağ Kurma
Emzirme bebeğinizle bağ kurmanın sadece bir yoludur. Ebeveynler ile çocuklar arasındaki bağ, onu her tuttuğunuzda ve kucakladığınızda, onunla her konuştuğunuzda, şarkı söylediğinizde, her banyo ve oyun zamanı daha da gelişir. Eğer anne 2 ila 4 haftanın sonunda biberon kullanımı için sütünü pompalamayı düşünüyorsa, bunlar da emzirmenin yerine geçebilirler.
Emzirme: Her zaman Kolay Değildir
Emzirme size ve bebeğinize faydalıdır ancak nasıl yapılacağını bilmek biraz zaman alır. Bebeğinizi emzirme deneyimiz ilk başta mükemmel değilse suçlu hissetmeyin. Emzirme eğitmeni – ve bu ipuçları- en yaygın olan emzirme güçlükleri konusunda size yardımcı olabilir.
Emzirmenin ABCsi
- Farkında olmak: Bebeğiniz her ne zaman aç görünürse onu emzirin. Emme sesleri, elini ağzına götürme ya da memenize doğru yönelme gibi açlık işaretlerine dikkat edin.
- Sabırlı olun: Bebekler genellikle her memeyi 10 ila 20 dakika emerler.
- Rahatlık: Ayaklarınızı yaslayın, kollarınızı ve başınızı yastıklarla destekleyin.
Acıyan Meme Uçlarını Rahatlatmak
Meme uçlarının acısını dindirmek için ılık ve ıslak kompres uygulayın, gelen taze sütünüzün bir kısmıyla meme uçlarınızı ovun ve daha sonra kurumasına izin verin veya meme ucunuza emzirme için lanolinden yapılmış bir ürün sürün. İlk başta biraz ağrı ve hassasiyet normaldir. Ağrı genellikle siz iyi bir emzirme pozisyonu bulduktan ve bebeğiniz memenizi rahat tuttuktan sonra geçer. Eğer ağrı artarsa ya da birkaç hafta sürerse mutlaka doktorunuzu görün.
Meme Ucu Karmaşasını Önleyin
Meme ucu karmaşası bir bebek biberonla erken beslenmeye başlandığında, annenin memesinden nasıl besleneceğini unuttuğunda ortaya çıkar. Çok yaygın değildir ancak bunu kolaylıkla önleyebilirsiniz. Eğer emziğe ya da biberona geçmeyi düşünüyorsanız, bebeğiniz 2 ila 4 haftalık olana kadar bekleyin. Ancak biberona başlamak için de çok beklemeyin yoksa bebeğinizin bunu kabul etmesi zorlaşır.
Bebekler Ne Sıklıkta Beslenir?
Amerikan Pediatri Akademisinin görüşüne göre, yenidoğanlar genellikle her iki ya da üç saatte bir beslenmelidir. Bu 24 saatte 8 ila 12 kez demektir.
Bir emzirme esnasında bebeğiniz her iki memeden de beslenebilir. Ancak yorgunluğu önlemek için bir taraftan diğer tarafa değiştirebilirsiniz. Bebeğiniz doyduğunda emmesi yavaşlar ya da başını çevirir. Birinci ayın ardından, emzirme günde 7 ila 9 defaya düşebilir.
Bebeğinizi Emzirmek İçin Uyandırmalı mısınız?
İlk haftalarda, evet. Yenidoğanların günde 8 kez, aralarında 4 saatten fazla süre olmaksızın emzirilmeleri gerekir. Bebeği uyandırmak için, battaniyesini kaldırmayı, altını değiştirmeyi, ona nazikçe masaj yapmayı ya da onu cildinize yakın bir şekilde yerleştirmeyi deneyin.
Her İki Memenizi de Kullanmalı mısınız?
Birkaç hafta emzirmenin ardından, bebeğinizi diğer memenize almadan önce, onun bir memenizdeki sütü boşaltmasına izin verin. Neden mi? Her emzirme esnasında iki tür süt gelir: İnce, susuzluk giderici ön sütü, daha kaymaksı, yağ bakımından zengin olan arka süt takip eder. Bebeğinizin her ikisine de ihtiyacı vardır. Eğer emzirme esnasında bebeğiniz sadece bir memeyi bitirirse, bir sonraki emzirmede ona diğer memenizi verin.
Bebeğiniz Yeterince İçiyor mu?
Bebeğiniz ayda 500 gr aldığı, her iki ila 3 saatte bir emdiği ve günde 6 ila 8 bez değişimi gerektiği sürece, bütün ihtiyacı olanı yediğinden emin olabilirsiniz. İyi haber: İkinci aydan itibaren, bazı bebeklerin gece beslenmesine ihtiyaçları olmaz ve hatta gece boyu uyuyabilirler.
Aniden Daha Fazla Emzirmeye Başladınız
Bebekler, onları 7/24 besliyorsanız olağan üstü hızla büyürler. Endişelenmeyin – vücudunuz daha fazla süt üretmekle kalmayacak, bu süper açlık dönemleri de geçici olacaktır. Büyümenin hızlanması genellikle bebeğinizin ikinci haftasına denk gelir, daha sonra 2, 4 ve 6 aylıkken tekrar eder. Daha fazla iyi haber: Çoğu bebek 6 aylık olduğunda katı gıdalara hazırdır.
Beslenmeniz Bebeğinizi Etkiler mi?
Yedikleriniz sütünüzü etkiler, ancak bu etki genellikle yeni annelerin düşündüğü kadar çok değildir. Dengeli ve sağlıklı bir beslenmeyi sürdürdüğünüz müddetçe, sevdiğiniz şeyleri de genellikle yiyip içebilirsiniz, Ancak çok baharatlı ve gaz üretici gıdalardan uzak durun ve bebeğinizdeki – ilk 4 ila 6 haftalık süreçte ortaya çıkabilecek olan -alerji belirtilerine dikkat edin.
Erkeklerde Uzun Yaşamın Sırları
Op. Dr. Burcu KARDAŞ ARSLAN
Merhabalar burcu hanim. Ben emzirme dönemindeyim şu an 2.5 aylik bebeğim var. Tekrar hamile kalmaktan supheleniyorum. Korunma yontemiyle iliskiye gird... devamı
Alzheimer Hakkında 7 Yanlış Kanı
Bronşiti Anlamak İçin Görsel Rehber
Sahurda Ve İftarda Dikkat Edilmesi Gerekenler
Daha Parlak, Beyaz Dişler İçin Sırlar
Dudak Dolgunlaştırıcı Doğal İksirler