Kanser hastalarında, kemoterapi ve radyoterapi ile birlikte yaşam tarzı, obezite ve beslenme alışkanlığındaki yanlışlıklar, bağışıklık sistemini zayıflatıyor. Sağlıklı kişilerde hiçbir ciddi etki yapmayan basit enfeksiyonlar, bağışıklık sistemi zayıflamış kanser hastalarında ölümcül olabiliyor.
Dr. Abdurrahman Yurtaslan Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mustafa Ertek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kanserin son yıllarda tüm dünyada en sık görülen hastalıklar arasında yer aldığını ve görülme sıklığının da her geçen gün arttığını söyledi.
Gelişen teknoloji, sağlık hizmetine ulaşım ve tıbbi donanıma rağmen hastalığın görülme sıklığının oldukça yüksek olduğunu vurgulayan Ertek, ''DSÖ'nün 2005 yılı kayıtlarına göre dünyada 7.5 milyon kişi kanser hastası. Bu sayının, 2030 yılında 17 milyona çıkması öngörülüyor'' dedi.
Kanser hastalığından ölümlerin, kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer aldığını ifade eden Ertek, özellikle gelişmekte olan ülkelerde ve az gelişmiş ülkelerde kanser vakaları ve kansere bağlı ölümlerin diğer ülkelere oranla fazla olduğunu bildirdi. Ertek, Türkiye'de de en sık görülen hastalıklar içinde kanserin 2. sıraya oturduğunu belirterek, erkeklerde akciğer ve prostat, kadınlarda ise meme ve akciğer kanserlerinin ilk sıralarda olduğuna dikkati çekti.
Bağışıklık sistemi zayıf kanser hastalarında enfeksiyon risk taşıyor
Kanserlerin tamamının önlenemez olmadığına, koruyucu tedbirlerle hastalıktan sakınılabildiğine işaret eden Ertek, kanserlerin yaklaşık üçte birinin doğru beslenme alışkanlığı, fiziksel aktivite, obeziteden, ultraviyoleden ve radyasyondan uzak durma ile korunmanın mümkün olabildiğini söyledi.
Ertek, kanserde erken tanının da tedavi başarısında oldukça etkili olduğunu, bazı kanser türleri için belli dönemlerde tarama yaptırılması gerektiğini; kadınlarda, meme ve serviks ile her iki cinsiyette de kolorektal kanser taramalarının önemli olduğunu vurguladı.
Bağışıklık sisteminin kuvvetli olmasının hem kanserden korunmada hem kanser tedavisinin başarısında çok önemli olduğunun altını çizen Ertek, ''Kanser hastalarının tedavi sürecinde özellikle kemoterapi ve radyoterapi alınması halinde bağışıklık sistemi zayıflıyor. Bağışıklık sistemi zayıflayan hastalar, enfeksiyonlara açık hale geliyor'' dedi. Ertek, bağışıklık sistemi zayıflayan hastalarda çok ciddi enfeksiyonların görülebildiğini ve kanser hastasının sağlık durumunu ağırlaştırabildiğini belirterek, ''Kanser hastaları, tümörün yol açtığı organ yetersizliği ya da enfeksiyon hastalıklarından dolayı yaşamını yitiriyor. Sağlıklı kişilerde hiçbir etki yapmayan çok basit enfeksiyonlar bile kanser hastalarında ölümcül olabiliyor'' diye konuştu.
Bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek enfeksiyonlardan korunmak mümkün
Kanser hastalarında en sık zatürree gibi akciğer sorunları görülebildiğini, mikroorganizmaların çok daha kolay kana karışarak hastanın sağlık durumu ağırlaştırıp ölümüne neden olabildiğini, ciltte, üriner sistemde enfeksiyon gelişebildiğini ve boğazda ve ağızda iltihaba yol açabildiğini ifade eden Ertek, ''Hastalar, sıklıkla bu enfeksiyonlardan dolayı yaşamını yitirir'' dedi.
Ertek, bireysel önlemlerle enfeksiyonlardan korunmanın mümkün olduğuna da dikkati çekerek, şöyle devam etti:
''Hastalar, bu dönemde sağlıklı ve dengeli beslenerek, yeterli vitamin ve mineral alarak bağışıklık sistemini güçlendirmeli. Belli enfeksiyon risklerine karşı aşı yaptırılmalı. Örneğin, grip aşısı yaptırılarak olası bir solunum yolu enfeksiyonu engellenebilir. Dalakla ilgili sorunları olan hastalar menenjit, ve pnömokok aşısı yaptırmalı. Kemik iliği kanserlerinde hekimin önerdiği gerekli aşılar yaptırılmalı. Akciğer kanseri hastaları grip ve zatürree aşısı yaptırmalı. Hastalar, riskli çevreden uzak durmalı ve hasta kişilerle temasta ya da aynı odada bulunmamalı. Dışarı çıkarken maske kullanılmalı.''
Kış aylarının gribal enfeksiyonlar açısından oldukça riskli olduğunu vurgulayan Ertek, kanser hastalarının grip aşısı yaptırması gerektiğini söyledi.
Düzenli uyku, sebze ağırlıklı beslenme ile bağışıklığı kuvvetlendirin
Ertek, bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesi için mevsiminde bol sebze meyve yenilmesi, ancak iyi yıkanmasına özen gösterilmesi gerektiğini belirtti.
Uykusuzluğun da bağışıklık sistemini bozduğunu ve hastalıklara zemin hazırladığını ifade eden Ertek, gün içinde erişkinlerin mutlaka 8 saat uyumasını önerdi.
Ertek, ruh sağlının da desteklenmesi için kanser hastalarının hekim kontrolünde psikolojik destek almasının da önemli olduğunu belirtti.
''Önlem alınmazsa Türkiye'de 20 yıl sonra her 100 bin kişiden 450'si kanser''
Sağlık Bakanlığı Kanser Savaş Dairesinden alınan bilgiye göre, Türkiye'de en son verilere göre her yıl her 100 bin kişinin 229'una kanser teşhisi konuluyor. Toplamda her yıl 150 bin kişi kanser teşhisi alıyor. Hastaların 90 bini kanser nedeniyle yaşamını yitiriyor.
Genel olarak kanser, erkeklerde kadınlara göre daha sık görülüyor. Türkiye'de akciğer kanseri, görülme sıklığı açısından ilk sırada yer alıyor.
Hiçbir önlem alınmazsa, 20 yıl sonra her 100 bin kişiden 450'sinin kanser olacağı öngörülüyor.
Diyabet ve Enfeksiyon Riskleri
Prof. Dr. Nurettin LÜLECİ
Hocam kanser hastalarında genel olarak ağrı nasıl olur?... devamı
''''Enfeksiyon'''' Kanser Hastalarında Daha Ölümcül Seyrediyor
Sağlıklı Ve Yumuşak Cilt İçin Gıdalar
Cilt Sorunları Çocuklar Üzerinde Çok Etkilidir
Yüksek Tansiyonun Nedeni Virüs Mü?