İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Kliniği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Almıla Erol, sporun engeliler başta olmak üzere tüm insanlar için çok etkili olduğunu belirterek, ''Spor beyne biyolojik ve psikolojik anlamda yaptığı etkilerle ruh sağlığını kalkındırıcı özelliğe sahip'' dedi.
Erol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tüm dünyada engellilerin sadece üçte birinin spor yaptığını söyledi. Sporun başta engelliler olmak üzere herkes için çok etkili olduğuna işaret eden Erol, ''Spor beyne biyolojik ve psikolojik anlamda yaptığı etkilerle ruh sağlığını kalkındırıcı özelliğe sahip. Bir takım özel hormonlar, antidepresan etkili hormonlar, haz almayı etkileyici hormonların beyinde haz almasını sağlıyor'' diye konuştu.
Sporun kişiler arasında etkileşim ve iletişim sağladığını belirten Erol, takım sporlarının işbirliğini geliştirdiğini vurguladı. Sporun özellikle engelli yaşamında ruh sağlığı için çok önemli bir yer teşkil ettiğini vurgulayan Erol, ''Spor kişinin kendi bedenini ve kendini umursamasını, kişinin kendine verdiği değeri ve benlik saygısını artırıyor. Özellikle ruh sağlığı için çok önemli. Biz hafif ve orta şiddetteki depresyonlarda, sporun tedavi edici etkisinden yararlanıyoruz. Günlük olarak hastalarımıza reçete ile birlikte önerdiğimiz bir tedavi biçimi bizim için spor'' dedi.
Dünya Sağlık Örgütünün, sporu 2005 yılında ruh sağlığını koruyucu önlemler arasına aldığını hatırlatan Erol, her gün 30 dakika spor yapılmasının önerildiğini dile getirdi.
Engellilerin ruh sağlığında sporun sayısız olumlu etkisi bulunduğunu belirten Erol, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Engelliler için ulaşım olanakları çok kısıtlı ve aileler onları sürekli gözetim altında tutmak istiyorlar. Bu anlamda toplumun bilinçlendirilmesi çok önemli. Engellilerin yapabileceği, uygulayabileceği sporun türlerinin geliştirilmesi çok önemli. Spor salonlarının engellilerin kullanabileceği bir hale getirilmesi ve bu konuda deneyimli personelin yetiştirilmesi çok önemli. Engellilerin ruh sağlığında sporun sayısız olumlu etkisi var. En önemlisi duygulanımı kalkındırıcı etkisi var. Biz engellileri spora yönlendiriyoruz ama ulaşım başta olmak üzere bazı nedenle bunun önüne geçiyor. Profesyonel gözetimcilerin yetiştirilmesi büyük önem taşıyor. Engelli türlerine göre ayrı ayrı deneyimli gözetimcilerin ve ekiplerin oluşturulması gerekiyor.''
''Sporun engellilerin fiziksel gelişimine etkileri''
Muğla Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Baki Umut Tugay ise engelli bireylerde egzersize ihtiyacın ve egzersizin yararlarının daha fazla olduğunu söyledi. Tugay, ''Fiziksel aktivite herkes için önemlidir ancak özellikle fiziksel engelli çocuk ve yetişkinler için sadece fiziksel sağlığın iyileştirilmesi için değil, aynı zamanda psikolojik, toplumsal ve sosyal yararları açısından çok daha önemli hale gelmektedir'' dedi.
Obezitenin de özürlülüğe sebep olabilecek birçok durumu alevlendirebileceğini belirten Tugay, bu problemlerin engellilikle birleştiğinde daha yüksek oranda bakım ve daha fazla yardımcı cihaz maliyetine sebep olduğuna dikkati çekti.
Tiroit Hastalıklarında Sporun Faydaları
Dyt. Sanem APA
Hayırlı günler hocam,32 yaşında bir erkeğim.Benim vücudumda yağlanma var,gerekli diyet ve sporu yapmaktayım.Genel olarak kilo vermiş durumdayım.Ama öz... devamı
Migren
Nöbetleri Kontrol Altında Tutan Epilepsi Tedavileri
Örtülü (Maskeli) Depresyon
Andropoz Sürecini Atlatmada Eşlerin Tutumu Önemli Midir?
Kalp Yetmezliğinde Duygularla Baş Edebilme