Yapay bozukluğu olan hastalar kasten belirtileri varmış gibi gösterirler; fakat bunu maddi kaygılar veya hastalık numarası yapma durumunda olduğu gibi farklı amaçlar için gerçekleştirmezler. Genellikle hasta rolünü tercih ederler ve bakım için bir hastaneden diğerine gezerler. Genellikle çocukluklarının erken dönemlerinde travma ve yoksunluk yaşamış olan yalnızlığı seçmiş insanlardır. Yakın kişiler arası ilişkilerden kaçınırlar ve genellikle şiddetli kişilik bozuklukları vardır. Hastalık numarası yapan çoğu hastanın aksine tıbbi süreçlere uyarlar, ilaç bağımlılığı ve birden fazla ameliyat geçirme riski altındadırlar.
Travma Bozukluklarının Listesi | |
Travma Bozukluğu | Kısaca Tanımı |
Hastalık numarası yapma | Hastalık numarası yapma, fiziksel veya psikolojik hastalık veya belirtilerin kasıtlı olarak varmış gibi gösterilmesidir. |
Munchausen Sendromu | Munchausen Sendromu, kişinin tıbbi personelin ilgisini ve yakınlığını kazanmak için genellikle kendini kasıtlı olarak hasta etmesi durumuna verdiğimiz isimdir. |
Proxy Modeli Munchausen Sendromu | "Proxy Modeli Munchausen Sendromu”nda (MSBP) kişi, aynı hisleri paylaşabilmek için başka birini hasta eder; ancak bu kez vekaleten. Bu durum, genellikle kurbanların çocuklar olduğu bir istismar durumudur. |
Testler
Kronik YB’nin aralıksız bir süreci takip ettiği görülür. Tedavi, geçici olarak belirtileri iyileştirebilir; ama sonlandığı görülmez. Hafif YB olan hastalar daha değişken bir süreci takip ederler. Tedavi arayanlardan bazıları hastalığı yenmeyi başarabilir. Her türlü vakada hafif YB’nin yaşamın dördüncü evresinde azaldığı görülür.
Psikiyatrik tanının özgünlüğünden, yani tamamen hasta tarafından verilen bildirimlere bağlı olmasından dolayı, fiziksel dışavurumları olan yapay bozukluğa ilişkin tanısal kriterlerin, psikolojik belirtileri olan yapay bozukluk için kullanılması zordur.
Tedavi
Tedavinin ilk hedefi kişinin davranışlarını değiştirmek ve yanlış veya aşırı ilaç kullanımını azaltmaktır. Proxy modeli yapay bozukluk vakasında temel hedef, var olan veya potansiyel kurbanların güvenliğinin ve korunmasının sağlanmasıdır. İlk hedef başarıldığında tedavi, kişinin bu davranışına neden olan bütün psikolojik sebepleri ortaya çıkarmayı hedefler.
Yapay bozukluklar için birincil tedavi psikoterapidir (bir danışmanlık türü). Tedavi büyük ihtimalle bozukluğu olan kişinin düşünce ve davranışlarına odaklanacaktır (bilişsel-davranışçı terapi). Aynı zamanda aile üyelerine bozukluğu olan kişinin hareketlerini ödüllendirmelerini veya onu güçlendirmelerini engellemek amacıyla aile terapisi uygulanabilir.
Yapay bozuklukları kendi kendine tedavi edebilecek ilaçlar yoktur. Ama ilaçlar, depresyon, anksiyete veya kişilik bozuklukları gibi ilgili bütün bozuklukların tedavilerinde kullanılabilir. İlaçların zarara neden olabilecek şekilde kullanılma riskine karşı, yapay bozuklukları olan kişilerin ilaç kullanımı yakından takip edilmelidir.
Yapay bozukluk hakkında gerçekler ve ipuçları
- Yapay bozukluklar, kişilerin fiziksel veya zihinsel rahatsızlıkları varmış gibi davrandıkları; ancak aslında hasta olmadıkları ruhsal hastalıklardır.
- Hastalar, kendilerini inciterek, idrar numunesini kirleterek veya enfeksiyon oluşturmak için bakteri enjekte ederek kasıtlı şekilde belirtiler yaratırlar.
- Yapay bozuklukları olan hastalar, hiçbir maddi kazanç peşinde olmadan yalnızca başkalarından veya sevdiklerinden özel ilgi ve sempati beklerler.
- Yapay bozukluklar, psikolojik belirtileri olan yapay bozukluklar, fiziksel belirtileri olan yapay bozukluklar, hem psikolojik hem de fiziksel belirtileri olan bozukluklar ve bu şekillerde tanımlanamayan yapay bozukluklar olarak dört türe ayrılır.
- Yapay bozukluğun komplikasyonları, birden fazla test yaptırmalarından veya kendilerini incitmelerinden kaynaklanan sağlık sorunlarıdır. İntihar girişiminde bulunabilir, hatta ölümle sonuçlanan komplikasyonları bile deneyebilirler.
Yapay bozukluk aynı zamanda Munchausen sendromu ve somatoform bozukluklarıyla da ilişkilidir.
Trunkus Arteriyozus
Prof. Dr. Teksen ÇAMLIBEL
6 yıllık evliyim çocuk sahibi olamıyorum fsh hormonum 25 ckti tedavi si varmi kök hücre yapay yumurta tedavileri uygulanır mi bnm için tüplerim açık g... devamı
Yapay Bozukluklar
Manik Depresif Psikoz
Eşyaların Üzerimizdeki Psikolojik Etkisi
Hemofobi
Fobi Listesi