Nedir

Eritema Migranlar

Birçok faktörden birine alerjik bir reaksiyon olan eritema migran; cilt kızarıklıklarına, lekelerine ve yumrularına sebep olabilir. Sebep bir virüs veya ortamsa unsurlara maruz kalma da olabilir. Cildinizin renginde veya dokusunda herhangi bir değişiklik fark ederseniz, doğru teşhis için doktorunuza başvurmanız gerekebilir.

Laym hastalığının erken aşamalarıyla ilgili olan cilt tahrişine eritema migranlar denir. Laym hastalığı bulaştıktan sonraki bir ay içinde bu sorun ortaya çıkabilir. Derideki kızarıklıklar, genellikle kene ısırığının olduğu yerin çevresinde küçük ve kırmızı bir bölgede oluşmaya başlar ve sonra büyür. Bazı vakalarda, kişilerde birden çok yerde kızarıklık görülebiliyor. Kızarıklıklar bazen bir inek gözünü andırabilir. Eritema migran denilen deri tahrişi, laym hastalığı olan herkeste ortaya çıkmaz ancak laym hastası olan insanların yaklaşık yüzde 80''inde bu tahriş görülmektedir.

Kimlerde çıkabilir?

Bir kene tarafından ısırılan veya laym hastalığı görülen herkeste eritema migranlar ortaya çıkma ihtimali bulunur.  Bütün ırklar ve cinsiyetler aynı şekilde etkilenmektedir. Bozukluk, hem çocuklarda hem de yetişkinlerde görülmektedir.

Sebepleri

Sebebi

Eritema migran, laym hastalığının doğrudan bir sonucudur. Kişiler hastalığı taşıyan bir kene tarafından ısırıldıkları vakit laym hastalığına yakalanırlar.

Eritema migran nasıl oluşur?

Bozukluk laym hastalığıyla ilişkilendirilmektedir. Hastalık bulaştıktan sonraki bir gün ile bir ay içinde herhangi bir zamanda dairesel bir tahriş gelişebilir. Kızarıklık büyümeye başladığında deride hafif bir tümsek halini alır. Tahrişin ortası boş olabilir, bu yüzden bir gözü andırır. Ağrı yapmaz, fakat dokunduğunuzda kızaran bölgenin sıcak olduğunu gözlemlersiniz.

Eriteme migranlar nerelerde ortaya çıkarlar?

Vücudun herhangi bir yerinde meydana gelebilirler. Uyluk, kasık, gövde, koltuk altı, göğüs ve dizler en yaygın bölgelerdir.

Belirtileri

Belirtileri

Laym hastalığı taşıyan bir kene tarafından ısırıldıktan sonraki bir ay içinde kırmızı bir tahriş belirir. Kızarıklık, genellikle küçük olarak başlar ancak sonra büyür. Otuz santimetre çapına ulaşana kadar büyüyebilir. Kızarıklar çoğu zaman kaşıntılı veya ağrılı değildir, fakat dokununca ele sıcak gelir. Genellikle üç ila dört hafta sonra kızarıklık solarak kaybolur. Kişide ayrıca ateş, baş ağrısı, vücut ağrıları ve yorgunluk görülebilir. Birçok insan kendini ağır bir gribe yakalanmış gibi hissetmektedir.

Testleri

Teşhis

Doktorun eritema migranı teşhis edebilmesi için önce laym hastalığını teşhis etmesi gerekir. Laym hastalığını teşhis edebilmek için ise hastanın belirtileri, geçmiş sağlığı hakkında bilgiler sorularak kan testi yapılır. Laym hastalığı teşhis edildikten sonra kızarıklığı tanı koymak daha kolaydır. Eğer kızarıklık kaba etler gibi kolayca görülmeyen bir yerdeyse bazen gözden kaçabilir. Bu bölgelerde kene ısırıklarının görülmesi de zordur.

Tedavisi

Tedavisi

Kızarıklık kendi haline bırakıldığında genellikle zamanla kaybolur. Laym hastalığını tedavi etmek için, doktorlar çoğunlukla oral antibiyotik reçete edilir. Kişiler reçete edilen antibiyotikleri en az üç hafta boyunca kullanır. Hastanın antibiyotiklere karşı alerjisi varsa ana tedavi şekli bu olduğu için durum doktora anlatılmalıdır. Laym hastalığı tedavi edildikten sonraki iki ila dört hafta arasında kızarıklık da kaybolur. Kızarıklığın tahriş olmasını önlemek için doktor bir krem veya merhem önerebilir. Kızarıklık bazı bireylerde tekrar edebilmektedir.

Vücudun bir virüse tepkisi de eritema migranlara sebep olabilir. Bu yüzden bozukluğun ardında yatan sebebi tedavi etmek gerekir, çünkü söz konusu hastalık veya bozukluğun tedavisinin ardından kızarık bölge genellikle kendiliğinden iyileşir. Laym hastalığının sebep olduğunu kesin olarak bilmek gerekir, çünkü eritima migranlar benzer kızarıklıklarla karıştırılabilir.

İLGİLİ MAKALE

Eritema Mültiforma