- İçindekiler
- Nedir
- Belirtiler
- Teşhis
- Tedavi
Nedir
Molluskum kontagiozum ciltte nispeten daha sık görülen, boyutları bir toplu iğne ucundan bir kalem silgisine kadar değişiklik gösterebilen yuvarlak, sert, ağrısız diken diken olan bir viral enfeksiyondur. Bu çıkıntı çizgi çizgi ya da yaralıysa enfeksiyon cildin yüzeyine yayılabilir.Molluskum kontagiozum hastalığı en yaygın biçimde çocuklarda görülmesine rağmen özellikle de bağışıklık sistemi düşük olan yetişkinleri de etkileyebilir. Yetişkinlerde cinsel organları da etkileyen molluskum kontagiozum cinsel yolla bulaşan enfeksiyon olarak kabul edilir.
Molluskum kontagiosum kişiden kişiye doğrudan temasla ve kirli nesnelerle temas yoluyla yayılır. Molluskum kontagiosumla ilişkili kabarcıklar genellikle tedaviye gerek kalmaksızın bir yıl içinde kaybolur, ama doktor yardımıyla çıkarılması da sizin için bir seçenek olabilir.
Sebepler
Molluskum contagiosise neden olan virüs aşağıdakiler yoluyla kolayca yayılır:- Doğrudan tensel temas
- Oyuncaklar, havlu ve musluk kolları gibi kirli nesneler ile temas
- Virüsten etkilenmiş bir partnerle cinsel temas
- Kabarcıklar çizilerek veya kazınarak çıkartılmaya çalışılırken yandaki cilde virüsü bulaştırma
Belirtiler
Molluskum kontagiozum deride kabarık, yuvarlak, ten renginde kabarcıklarla sonuçlanır. Bu kabarcıklar:- Küçüktür, genellikle yaklaşık çeyrek inç (ortalama 2 ila 5 milimetre) çapında altındadır.
- Karakteristik olarak tepesinde küçük bir girinti veya nokta vardır.
- Kırmızı ve iltihaplı olabilir.
- Çizilerek veya kazınarak kolayca çıkarılabilir, bu esnada virüs yandaki cilde yayılabilir.
Doktora ne zaman görünmeli?
Eğer sizin ya da çocuğunuzun molluskum kontagiosum hastalığına yakalanmış olduğundan şüpheleniyorsanız aile hekiminize veya bir dermatologa danışın.
Risk faktörleri
Daha yaygın molluskum contagiosis enfeksiyonları zayıf bağışıklık sistemi olan insanlarda ve atopik dermatit gibi hastalıkları çocuklarda da görülebilir.Komplikasyonlar
Kabarcıklar ve etrafındaki cilt kırmızı ve iltihaplı olabilir. Bunun bağışıklık sisteminin bu enfeksiyona verdiği bir yanıt gibi düşünülebilir. Eğer çizilirse bu kabarcıklar enfekte olabilir. Lezyonlar göz kapaklarında görünüyorsa, göz nezlesi (konjunktivit) gelişebilir.Teşhis
Doktorunuz genellikle sadece bakarak molluskum kontagiosum teşhisi koyabilir. Herhangi bir şüphe varsa, enfekte bölgeden deri numunesi alıp mikroskopla bunları inceleyebilir.Tedavi
Molluskum kontagiosum genellikle 6 ila 12 ay içinde tedaviye gerek kalmadan düzelir. Ama özellikle de yetişkinlerde, çok fazla bulaşıcı olduğu için doktorlar kendiliğinden geçmesini beklemeden alınması gerektiğini dile getirirler. Molluskum kontagiosum için tedaviler ağrılı olabilir, bu yüzden rahatsızlığı azaltmak için önceden anestezi yapılmalıdır. Bazen tedavilerin bir kombinasyonu da kullanılabilir.İlaçlar
Bazı durumlarda, reçeteli ya da reçetesiz ilaçların doğrudan lezyonlara uygulanması olumlu sonuç verebilir. Örnekleriyse şunlardır:
- Tahriş edici ürünler. Bu ürünler genellikle salisik asit ya da potasyum hidroksit gibi maddeleri içerir ve lezyonların saatler içinde iyileşmesine neden olur. Diğerleri cildinizin nefes almasını engelleyerek lezyonun altında bir kabarcığın oluşmasına neden olur.
- Antiviral kremler. İmiquimod gibi reçeteyle satılan antiviral kremler genellikle zaman içinde oluşan molluskum kontagiosum lezyonlarının giderilmesinde etkilidir.
Doktorların molluskum kontagiosum kabarcıklarını yok etmek için kullanabileceği yöntemler şunlardır:
- Kazıma
- Dondurma (kriyoterapi)
- Lazer operasyon
Önleme
Virüsün yayılmasını önlemek için:- Ellerinizi yıkayın. Ellerinizi temiz tutmak virüsün yayılmasını önlemeye yardımcı olabilir.
- Kabarcıklara dokunmaktan kaçının. Enfekte alanların üzerini tıraş etmek de virüsün yayılmasına neden olur.
- Kişisel eşyalarınızı paylaşmayın. Kıyafetler, havlular, saç tarakları ve diğer kişisel eşyalarınız bnların arasındadır. Bu araçları başkalarından ödünç almaktan da kaçının.
- Cinsel ilişkiden kaçının. Eğer molluskum kontagiosum genital bölge üzerinde veya yakınlarındaysa kabarcıklar tedavi edilene ve tamamen sona erene kadar cinsel ilişkiden uzak durun.
- Kabarcıkları kapatın. Eğer enfekte ciltle başka bir kişinin temas olasılığı varsa kabarcıkları kapsayacak bir bandaj kullanın.
Molluskum kontagiosum virüsünün yüzme havuzlarında bulunan klorlu suda yayılıp yayılamadığı konusu henüz netlik kazanmadı. Uzmanlar yüzücülerin havlularının ortak kullanımıyla virüsün bulaşma ihtimalinin daha olası olduğundan şüpheleniyor, bu ekipmanlara yüzücü tahtası ve doğrudan cilt temasının olduğu diğer ekipmanlarda dahildir. Molluskum kontagiosumun yayılmasını önlemeye yardımcı olmak için yüzmeden önce su geçirmez bandajlar yardımıyla kabarcıkların üstünü kapatın ve havlular, su oyuncakları veya yüzücü tahtanızı paylaşmayın.
Yılancık
Cilt Enfeksiyonları Ve Çeşitleri
Dermatit (Deri İltihabı)
Eritema Migran
Cilt Hastalıkları İçin İlaçlar