Çoğu kişinin vermek istediği birkaç ekstra kilosu vardır. Ancak söz konusu göbek yağıysa bu durum biraz daha tehlikelidir. Göbek yağıyla ilgili problem sadece cildin hemen altında yer alan yağ katmanını değil aynı zamanda karnın derin bölgelerinde yer alan ve iç organları saran yağ dokusunu da içermesidir. Genel kilonuzdan bağımsız olarak çok fazla göbek yağı kardiyovasküler hastalıkların, tip 2 şeker hastalığının, kolorektal kanserin ve uyku apnesinin görülme ihtimalini artırır.
Kilonuz genellikle yiyerek aldığınız kalorilerin yaktığınız enerjiyle dengelenmesine göre belirlenir. Çok yer ve çok az egzersiz yaparsanız göbek yağı da dahil olmak üzere fazladan kilo alırsınız. Ancak yaşlanmak da belli bir rol oynar. Yaşlandıkça kas kaybedersiniz, özellikle de aktif değilseniz. Kas kaybı vücudun kalori kullanma miktarını azaltır, bu yüzden sağlıklı bir kiloda kalmak zorlaşır. Bazı erkeklerde kol ve bacaktaki yağ hücreleri yağ depolama özelliklerini kaybederler. Bu da fazla yağın karında toplanmasına sebep olabilir. Genler de kilolu veya obez olma şansınızı etkiler, çünkü yağın nerede depolanacağına karar verirler.
Aşırı alkol almak göbek yapmanıza neden olabilir. Bu "bira göbeği” olarak bilinse de tüm alkollü içecekler aynı etkiyi yapar. Bazı araştırmalar şarabı istisna olarak göstermektedir. Alkol alıyorsanız makul ölçülerde içmeye dikkat edin.
Belinizi ölçerek göbek bölgesinde çok fazla yağlanma olup olmadığını belirleyebilirsiniz. Mezurayı kalça kemiğinin hemen üstünden, çıplak karnınıza dolayın. Eğer göbeğiniz sarkıyorsa bunu yatarak yapın. Mezura sizi saracak ama cildin için bastırmayacak kadar sıkın. Mezuranın karnın çevresi boyunca aynı hizada olmasına dikkat edin. Nefes verin ve belinizi ölçün ama karnınızı içeri çekmeyin. Erkeklerde 102 cm’den daha geniş olan bel ölçüsü göbek yağının sağlıksız bir miktarda olduğunu belirtir.
Göbekten kurtulmak için yapılabilecek en önemli üç şey sağlıklı bir diyet sürdürmek, porsiyon boyutlarını kontrol altında tutmak ve günlük rutinin içine mutlaka egzersizi katmaktır. Yağın geri gelmesini önlemek için istikrarlı ve yavaş yavaş kilo vermek tavsiye edilir.
Erkeklerde Kalp Hastalığı Neden Daha Sık Görülür
Dyt. Sanem APA
Hayırlı günler hocam,32 yaşında bir erkeğim.Benim vücudumda yağlanma var,gerekli diyet ve sporu yapmaktayım.Genel olarak kilo vermiş durumdayım.Ama öz... devamı
Çok Kilo Vermek
Bikini Sezonuna Hazırlıklı Girmenin Püf Noktaları
Kahvaltıda Daha Az Yemek Kilo Vermenize Yardımcı Olabilir Mi?
Zayıflama Ameliyatı Ve Diyabet
Zayıflamanın En Kolay Yolu İyi Uyumak