- İçindekiler
- Önce Doktorunuza Görünün
- Doktor Randevusu
Önce Doktorunuza Görünün
Gebe Kalmayı mı Düşünüyorsunuz? Önce Doktorunuza Görünün
Gebe kalmadan önce sağlığınızla ilgilenmek – ya da gebelik öncesi bakım - gebelik sırasında sizi ve bebeğinizi risk altına sokabilecek faktörleri belirlemenize ve herhangi bir sağlık sorunu varsa gebe kalmadan önce tedavi için zamanınız olmasına yardımcı olur.
Doktorunuzdan bir gebelik öncesi danışma randevusu almak, gebeliğe hazırlanmanın ilk önemli adımıdır. Gebelik öncesi danışma kadınları eğitmeye yardımcı olur, böylece kadınlar gebelik için fiziksel ve duygusal olarak hazır – ve sağlıklı – olabilirler.
Doktor Randevusu
Gebelik Öncesi Doktor Randevusunda Ne Olur?
Gebelik öncesi doktor ziyaretinde doktorunuz sizinle aşağıdakileri görüşür:
- Üreme geçmişi: Size önceki gebelikleriniz, menstrüal geçmişiniz, kullandığınız doğum kontrol yöntemi, cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve vajinal enfeksiyon geçmişiniz ve önceki Pap testi sonuçlarınız hakkında sorular sorar.
- Sağlık geçmişi: Size önceden var olan bir sağlık durumunuz ya da alerjiniz olup olmadığı sorulur. Diyabet ya da yüksek kan basıncı gibi sağlık sorunları gebe kalmadan önce kontrol altına alınmalıdır.
- Cerrahi geçmiş: Doktorunuza geçirdiğiniz ameliyat, nakil ve hastane yatışlarını anlatın.
- Kullandığınız ilaçlar: Doktorunuza aldığınız reçeteli ve reçetesiz ilaçları söyleyin. Bu doğum defektleri riskini azaltmak için ilaç değiştirmenin gerekli olup olmadığını görüşmek için iyi bir zaman olabilir.
- Ailenizin sağlık geçmişi: Doktorunuz ailenizin sağlığı hakkında sorular soracaktır. Ailenizde herhangi birinde yüksek kan basıncı (hipertansiyon ya da yüksek tansiyon), diyabet, ikiz doğum, zeka geriliği, körlük, sağırlık, kistik fibrozis, konjenital (doğuştan) doğum defektleri ve Tay- Sachs hastalığı, orak hücre hastalığı ve talasemi gibi etnik kökenle ilişkili hastalıklar varsa anlatın.
- Ev ve işyeri ortamı: Doktorunuz sizinle, kedi dışkısı (toksoplazmoz), X-ışını ve kurşun ya da çözücü maddeye maruz kalma gibi, gebe kalma ve sağlıklı gebeliğin korunması yeteneğinizi etkileyebilen olası tehlikeleri tartışacaktır.
- Kilonuz: Doktorunuz gebe kalmadan önce ideal vücut kilonuza ulaşmaya çalışmanızı önerecektir. Bu, gebelik sırasında yüksek kan basıncı komplikasyonları riskinizi azaltmak için fazla kiloluysanız kilo vermeniz; ya da düşük kiloda bir bebek doğurma riskinizi azaltmak için zayıfsanız kilo almanız anlamına gelir.
- Hayat tarzı etmenleri. Doktorunuz sizin ve eşinizin gebeliğinizi etkileyebilecek sigara içmek, alkol almak ve gevşetici ilaçlar kullanmak gibi alışkanlıklarınız hakkında sorular soracaktır. Eğer sadece eşinizin bu tür alışkanlıkları varsa, sizin ve gebeliğinizin sağlığı için bunları bırakması gerekecektir.
- Egzersiz: Doktorunuza hangi tür egzersizleri yaptığınızı anlatın. Genel anlamda, eğer aktivitelerinizi azaltmanız ya da ayarlamanız söylenmediyse gebelik sırasında normal egzersiz rutininize devam edebilirsiniz.
- Diyet: Doktorunuz, ne kadar kafein tükettiğiniz de dahil beslenme alışkanlıklarınız hakkında sorular soracaktır. Sağlıklı bir gebelik sağlamak için, sağlıklı, dengeli bir diyete uymalı ve ihtiyacınız olan bütün besinleri alabilmek için çeşitli gıdaları tüketmelisiniz. Nişasta ve lif bakımından zengin gıdalar tercih edin. Günlük diyetinizde yeterince vitamin ve mineral aldığınızdan emin olun. Günde en az 4 porsiyon süt ürünü ve kalsiyum bakımından zengin gıdalar yiyin ve için, günde en az bir C vitamini, A Vitamini ve folik asit kaynağı tercih edin.
- Kafein tüketimi: Gebeliği planlarken, günde 300 mg kafeinden fazlasını tüketmemeniz önerilmektedir. Çeşitli içeceklerde bulunan kafein içeriğinin miktarı, kullanılan kahve taneleri ile yapraklarına ve nasıl hazırlandığına bağlıdır. 235 mililitrelik bir fincan kahvede yaklaşık 150 mg kafein bulunurken, aynı miktarda siyah çayda yaklaşık 80 mg bulunur. 350 mililitrelik bir bardak kafeinli gazlı içecek 30 ila 60 mg arasında kafein içerir. Çikolata ve bazı ilaçların da kafein içerdiğini unutmayın – bir çikolatadaki kafein miktarı yaklaşık ¼ fincan kahvedekine eşittir.
- Doğum Öncesi Vitaminler: Gebe kalmayı düşünmeden önce folik asit içeren bir günlük vitamin almaya başlamanız gerekir. Folik asidin, bebekte beyin ve omuriliğin tam olarak oluşmadığı ciddi bir durum olan spina bifida gibi nöral tüp defekti olan bir bebek doğurma riskinizi azalttığı kanıtlanmıştır. Uzmanlar gebe kalmadan önce ve erken gebelikte günde 400 mikrogram folik asit alınmasını önerir. Pek çok eczanede reçete gerektirmeyen doğum öncesi vitaminler bulunmaktadır.
Doktorunuz ayrıca:
- Fiziksel muayene ile; kalp, akciğerler, memeler, tiroit ve karnınızı değerlendirebilir. Pelvik muayene ve Pap smear testi de yapılabilir.
- Laboratuar testleri isteyebilir: Kızamıkçık, hepatit, HIV, frengi gibi bazı hastalıklar taranabilir.
- Yumurtlamayı saptamak ve gebe kalma olasılığınızın yüksek olduğu zamanı belirlemek için size menstrüal döngülerin nasıl çizelgeleştirileceğini anlatabilir.
- Genetik danışmanlık üzerine konuşabilir: Danışmanlık çiftleri doğum defekti olan bir çocuğa sahip olma olasılıkları konusunda bilinçlendirebilir. Bebeğin doğacağı zaman 35 yaş ya da üzerinde olacak olan kadınlara, zaten doğum kusuru ile doğmuş bir çocuğu olan çiftlere veya ailesinde genetik bozukluklar, doğum defektleri ya da zeka geriliği öyküsü olan çiftlere genetik danışmanlık tavsiye edilir.
- Eğer kızamıkçık ya da suçiçeğine karşı korunmanız yoksa doktorunuz uygun aşıları yaptırmanızı ve gebe kalma girişimlerinizi en az bir ay ertelemenizi önerebilir.
Bu randevu doktorunuza sormak istediğiniz sorularınız varsa yöneltmeniz için de uygun bir zamandır. Hiçbir soru saçma değildir, bu nedenle merak ettiğiniz bir şey varsa sormaktan çekinmeyin.
Sağlıklı Gebeliğin Planlanması
Prof. Dr. Kaan AYDOS
Hocam iyi gunler esimde dna hasiri cikti ama sprem ve hareketliligi iyi 3aylik ilac tedavisi goruyor normal yolla gebe kalma sansim varmi tskler... devamı
Gebelikte Diş Sağlığı
Ebeler Derneğinden Kürtaj Açıklaması
İlişki Sıklığı Gebe Kalma İhtimalini Artırır Mı?
Gebelikte Ölüm Oranı Yarıya İndi
Hamile Kalma Şansının Arttığı Dönem Hangi Dönemdir?