Nedir
Gebelik önleyici sünger, spermin rahme girmesini engelleyen gebelik önleyici bir araçtır. Gebelik önleyici sünger yumuşak, disk şeklinde, poliüretan köpükten yapılmış ve rahim ağzını örten bir düzenektir. Cinsel ilişkiye girmeden önce, vajinanın derinine itilerek sokulur ve vajinal kaslar sayesinde yerinde kalır. Gebelik önleyici süngerin, çıkarılmasına yardımcı olan bir kayışı vardır.
Gebelik önleyici sünger, sperme karşı bir bariyer oluşturur; ayrıca içerdiği spermasitler spermleri öldürür ya da hareketsiz bırakır. Sürekli kullanmak ya da uyum sorunu yoktur. İhtiyaç halinde kullanılır ve reçetesiz satılır. Ancak cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunma sağlamaz.
Niçin Yapılır
Neden Kullanılır?
Gebelik önleyici sünger:
- Kişiye uyması için reçete gerektirmez.
- Cinsel ilişkiden saatler önce yerleştirilebilir ve 24 saat boyunca gebelikten korur.
- Gebelik önleyici ilave bir yöntem olarak kullanılabilir.
- Eşin uyumunu ya da penisin ereksiyon halinde olmasını gerektirmez.
Yine de gebelik önleyici sünger herkes için uygun değildir. Doktorunuz aşağıdaki durumlarda gebelik önleyici sünger kullanmanızı tavsiye etmeyebilir:
- Spermatiside ya da poliüretana karşı alerjik ya da hassas iseniz
- Gebelik önleyici süngerin yerleştirilmesini, uymasını ya da yerinde kalmasını engelleyici bir vajinal anormalliğiniz varsa
- Sık sık idrar yolu enfeksiyonu geçiriyorsanız
- Toksik şok sendromu sorununuz varsa
- Yakın zamanda doğum ya da düşük yaptıysanız ya da kürtaj olduysanız
- HIV kapma riskiniz yüksekse ya da HIV taşıyorsanız ya da AIDS iseniz.
- Gebelik riskiniz yüksek ise –30 yaşından gençseniz, haftada üç defa ya da daha fazla cinsel ilişkiye giriyorsanız, daha önce vajinal bariyer yöntemlerinde başarısız olmuşsanız ya da gebelik önleyici süngeri devamlı olarak kullanmayacaksanız.
Riskler
Riskler
Gebelik önleyici süngeri kullanırken, özellikle de gebelik önleyici süngeri cinsel ilişkinin üzerinden 6 saat geçmeden çıkarırsanız gebe kalmanız mümkündür.
Gebelik önleyici sünger ve içerdiği spermatisid aşağıdakilere neden olabilir:
- Vajinal tahriş ya da kuruluk
- İdrar yolu enfeksiyonları
- Cinsel yolla bulaşan hastalıkların bulaşma riskinde artış
Gebelik önleyici süngeri kullanan ve hiç doğum yapmamış her 100 kadından ortalama olarak 16’sı, 1 yıl içinde gebe kalabilir.
Gebelik önleyici süngeri kullanan ve doğum yapmış her 100 kadından ortalama olarak 32’si, 1 yıl içinde gebe kalabilir.
Aşağıdaki durumlarda doktorunuza başvurun:
- Ani yüksek ateş, ishal, baş dönmesi, kusma, bayılma ya da güneş yanığına benzeyen döküntüler gibi toksik şok sendromu belirti ve bulgularınız olursa
- Gebelik önleyici süngeri çıkarmada zorlanırsanız ya da süngerin sadece bir kısmını çıkarabilmişseniz
Nasıl Hazırlanacaksınız
Nasıl Hazırlanacaksınız?
Gebelik önleyici süngeri kullanmadan önce ürün talimatlarını dikkatlice okuyun ya da doktorunuzun tavsiyesini alın. Gebelik önleyici süngeri ilk defa kullanıyorsanız, buna ilaveten erkek kondomu ya da oral gebelik önleyiciler gibi bir bariyer doğum kontrol yöntemi daha kullanın.
Neler Yaşayacaksınız
Ne Bekleyebilirsiniz?
Gebelik önleyici süngeri kullanmak için:
- Süngeri kutusundan çıkarın. Süngeri yaklaşık 2 çay kaşığı (30 mililitre) temiz suyla nemlendirin ve köpürene kadar elinizde sıkıştırın. Su, gebelik önleyici süngerin içerdiği spermatisidi etkin hale getirir. İlave spermatisid kullanmanıza gerek yoktur.
- Gebelik önleyici süngeri sokun: Bacaklarınızı hafif aralayarak çömelmek gibi rahat bir pozisyona geçin. Vajinal dudakları bir elinizle ayırın. Diğer elinizle gebelik önleyici süngeri, kayışı aşağıya ve çukur bölge yukarı gelecek şekilde tutun. Kenarlarını yukarı doğru katlayın. Kıvrılmış gebelik önleyici süngeri vajinanıza sokun ve bir ya da iki parmağınızı kullanarak süngeri gideceği yere kadar içeri kaydırın. Gebelik önleyici süngeri sokarken tırnağınızla itmemeye ve tırnağınızın süngere batmamasına dikkat edin. Sünger sokulduktan sonra 24 saate kadar gebelikten korunma sağlayacaktır.
- Gebelik önleyici süngerin yerini kontrol edin. Rahim ağzınızı örttüğünden emin olmak için elinizi süngerin kenarlarında kaydırın.
- Gebelik önleyici süngeri yavaşça çıkarın. Cinsel ilişkiden sonra gebelik önleyici süngeri en az 6 saat yerinde bırakın. Ancak sünger, 24 saatten fazla kalmamalı. Gebelik önleyici süngeri kayışından çekerek nazikçe çıkarın. Eğer kayışı bulamazsanız başparmağınız ve işaret parmağınızla süngeri kavrayın ve çekin. Eğer vajinal kaslarınız süngeri tutuyorsa, birkaç dakika bekleyip daha sonra tekrar deneyin. Bir parmağınızı süngerin bir kenarıyla rahim ağzınız arasına kaydırarak vakum varsa, bunu bozabilirsiniz. Gebelik önleyici süngeri çıkarırken tırnağınızın süngere batmamasına dikkat edin. Çıkardıktan sonra hala bütün halinde olduğundan emin olun. Eğer gebelik önleyici sünger yırtılmışsa süngerin kalan parçalarını temizlemek için bir parmağınızı vajinanızın üst kısmında gezdirin. Kullanılmış süngeri çöpe atın. Süngeri tuvalete atmayın.
Adet döneminizde gebelik önleyici sünger kullanmaktan kaçının. Vajinal duş tavsiye edilmemektedir. Ancak bunu yapacaksanız spermatisidin yıkanıp temizlenmemesi için cinsel ilişkiden sonra en az 6 saat bekleyin. Gebelik önleyici sünger vajinanızdayken vajinal duş uygulamayın. Kullandığınız, gebelik önleyici süngeri asla yeniden kullanmayın.
Op. Dr. Aytun AKTAN
İYİ GÜNLER HOCAM 26 Nisanda adet oldum 28 Nisan perşembe günü 1 aylık iğne vuruldum gebelik önleyici mesigyna.. Daha sonra 16 mayıs da erken adet oldu... devamı
Servikal Kep
Doğum Kontrolü Hakkında Yanlış Bilinen 10 Şey
İmplanon
Hormonlu Spiral (Mirena)
Erkekler İçin Yeni Doğum Kontrol Hapı Umudu