- İçindekiler
- Nedir
- Sebepleri
- Belirtileri
- Teşhisi
- Tedavisi
Nedir
Panik Ataklar ve Panik Bozukluğu
Bir panik atak, aniden gelen şiddetli bir korku veya endişedir. Bu kriz anında nefesiniz daralabilir, başınız dönebilir veya kalbinizde çarpıntı olabilir. Kontrolden çıktığınızı hissedebilirsiniz. Kimi insanlar kalp krizi geçirdiklerini ve ölmek üzere olduklarını sanırlar. Bir atak genellikle 5 ila 20 dakika arasında sürer, birkaç saate kadar da uzanabilir. Atak başlangıcından on dakika sonra endişeniz en yüksek düzeyindedir. Bu ataklar sık sık yaşanıyorsa, bunlara panik bozukluk denir.
Panik ataklar korkutucu olabildiği gibi gündelik faaliyetlerinizi engelleyecek kadar kötü olabilir. Tedavi sonrasında insanların panik atak belirtileri azalmakta ve hatta ataklar sona erebilmektedir.
Panik ataklara kadınlarda erkeklerden daha fazla rastlanır.
Sebepleri
Sebepler
Uzmanlar panik atakların ve panik bozukluğunun nedeninden emin değildir. Fakat vücudun baskı veya tehlike altında verdiği doğal bir tepki vardır. Kalbi daha fazla çarptırır, nefesi hızlandırır ve size fazladan bir enerji verir. Buna kaç veya dövüş tepkisi denir. Bu durum sizin tehlikeyle mücadele etmenize veya ondan kaçmanıza yardımcı olur. Hiçbir tehlike olmadığı zaman bu tepki verildiği zaman meydana gelen şeye panik atak denir.
Panik ataklar ve panik bozukluklara beyin kimyasallarında bir dengesizlik veya ailede panik bozukluk geçmişi neden olabilir. Bazen hiçbir açık neden olmadan ortaya çıkmaktadırlar.
Panik ataklar ayrıca şu nedenlerle de ortaya çıkabilir:
- Aşırı etkin tiroit (aşırı tiroksin salgılanması) veya kalp sorunları veya nefes alma gibi bir sağlık sorunu.
- Depresyon veya başka bir ruh hali düzensizliği.
- Alkol istismarı.
- Çok fazla nikotin veya kafein tüketmek.
- Astım tedavisinde veya kalp rahatsızlıklarında alınan belli ilaçlar.
- Marihuana veya kokain gibi kimi yasadışı uyuşturucular kullanmak.
- Çok uzun süre aşırı stres düzeyinde yaşamak.
Ailede depresyon veya manik depresif bozukluk varsa panik bozukluğu yaşama riskiniz daha fazladır.
Belirtileri
Belirtiler
Panik atak belirtilerinde şunlar olabilir:
- Şiddetli korku ve endişe duygusu.
- Nefes alamama veya çok hızlı nefes alma.
- Göğüs ağrısı veya darlığı.
- Düzensiz veya çok hızlı kalp atışları.
- Ter basması.
- Mide bulantısı veya mide bozulması.
- Baş dönmesi veya titreme.
- Uyuşma veya karıncalanma
Panik bozukluk belirtileri şunları içerebilir:
- Kaç veya dövüş tepkisi için bir neden yokken tekrar eden panik ataklar.
- Başka bir panik atak yaşayacağınız korkusuyla günlük faaliyetlerinizi değiştirmek.
Bazı insanlar kalabalık içinde olmaktan, sıraya girmekten veya alışveriş merkezlerine girmekten korkarlar. Ya başka bir panik atak yaşamaktan veya kaçamamaktan korkarlar. Bu soruna agorafobi (açıkalan korkusu) denir ve bazı insanlar için öyle kötüdür ki evlerinden çıkamazlar.
Panik bozukluğu olan insanların yarısında açıkalan korkusu vardır. Panik bozukluğu olan insanlar aynı zamanda depresyon içindedirler.
Teşhisi
Teşhis
Doktorunuz geçmiş sağlınızı sorar ve size fiziksel muayene yapar. Muayene kalbinizi dinlemeyi, kan basıncınızı ölçmeyi ve sorunun diğer olası sebepleri için kan testinizi içerebilir. Doktorunuz hafızanızı veya diğer zihinsel yeteneklerinizi test etmek için size basit şeyler sorabilir veya küçük şeyler yapmanızı isteyebilir.
Tedavisi
Tedavi
Panik atak ve panik bozukluk tedavileri psikolojik danışma ve ilaçla yapılır. Her ikisini birden kullanmak genellikle en iyi sonucu verir. Tedavi birçok insanın atakları kontrol etmesine ve hatta durdurmasına yardım etmektedir. Fakat, özellikle tedavi erken bitirildiğinde belirtiler tekrar ortaya çıkabilir.
Panik atakların erkenden tedavisi önemlidir. Erken tedavi panik bozukluklarla ilişkili diğer sorunları engelleyebilir. Bu sorunlar depresyon, anksiyate bozuklukları veya madde istismarını içerir.
Stres, Kaygı ve Hassas Bağırsak Sendromu
Prof. Dr. Kemal ARIKAN
Merhaba Kemal Bey, Ben 6 yıldır obsesif kompulsif bozukluk ile ilgili çeşitli tedaviler gördüm.Ancak şuan içinde bulunduğum durumu anlamada ve anlatma... devamı
Geçici İskemik Atak
Genel Kaygı Bozukluğu
Wernicke-Korsakoff Sendromu
Yanıklar
Diyabetik Nöropati