- İçindekiler
- Tedavisi
- Evde Tedavi
- Tıbbi Tedavi
Tedavisi
Göğüs ağrısı (anjina), kalp yeterince oksijen almadığında başlar. Ağrı genelde göğüste, kolda, omuzda veya çenede kendini belli eder. Bütün göğüs ağrıları kalple ilişkili değildir ve göğüs ağrısının nedenini keşfetmek kolay olmayabilir. Anjina tedavisi belirtilerin şiddetine ve altta yatan nedeni bulmak için yapılan tahlillerin sonucuna bağlı olarak değişir.
Evde Tedavi
Evde Tedavi
Belirtilere neden olan her neyse yapmayı hemen bırakın, sakin olun ve 112 yi arayın. Kalp krizi geçiriyorsanız veya ciddi bir nedeni varsa acil yardım ve müdahale, hayatta kalmanız için çok önemlidir.
- Başınız yukarıda rahat bir pozisyonda yatın.
- Yetişkinlere uygun bir aspirin veya benzer bir ilaç varsa (ve aspirine alerjiniz yoksa) bir tane ağzınıza atıp çiğnemeye başlayın. Bir taneden fazla çiğnemenizin bir faydası olmaz, yan etkisi olabilir.
- Daha önce bu tür bir ağrı olmuşsa ve sağlık personeli size tavsiyelerde bulunmuşsa, o tavsiyelere uygun hareket edin.
- Bu, dinlenmek ve hemen dil altı nitrogliserini kullanmak anlamına gelebilir.
- Acil servise gitmeniz gerekebilir.
Tıbbi Tedavi
Tıbbi Tedavi
Eğer hastanenin acil servisine gelmişseniz gözlem altında kalmanız veya tahlil ve teşhis için başka bir bölüme gönderilebilirsiniz. Sizi karşılayan kişinin ilk izlenimlerine bağlı olarak şu bölümlere gönderilebilirsiniz:
- Tahlil sonuçlarını alana kadar veya başka tahliller yapılana kadar bir gözlem bölümüne
- Kalp hastalıkları bölümüne
- Kalp hastalıkları kateterizasyon bölümüne
- Acil ameliyat için ameliyathaneye
Sizi nereye gönderirlerse göndersinler temel tedavi başlatılacaktır. Ne tür bir tedavi olacağı belirtilerin şiddetine ve altta yatan nedene bağlı olacaktır.
- En az bir damar yolu açılır. Buradan ilaç veya sıvı verilir.
- Daha önce almadıysanız size bir aspirin verilir. Böylece damar tıkanıklığı önlenir.
- Burnunuzdan tüp yoluyla veya yüzünüze takılan bir maskeyle oksijen almaya başlayabilirsiniz. Nefes almakta zorlanıyorsanız veya kesik kesik nefes alıyorsanız kandaki oksijen miktarı artırılarak daha kolay nefes almanız sağlanır.
Göğüs ağrısının tedavisi belirtilerin şiddetine, altta yatan hastalığın şiddetine ve varsa, kalp kaslarındaki hasarın büyüklüğüne bağlıdır.
- Eğer sadece anjinaysa aspirin, oksijen ve dilaltı nitrogliserinden başka bir şeye ihtiyacınız olmayacaktır.
- Ağrıyı gidermek veya paniğinizi hafifletmek için ilaç verilebilir.
- Nabzınızı veya tansiyonunuzu düşürmek için ilaç verilebilir. Kalp krizi ihtimali varsa beta blokerler, ACE inhibitörleri, kolesterol düşürücü ilaçlar verilir.
- Damar tıkanması riskini azaltmak veya sonrasında damar tıkanmasını önlemek için ilaç verilir.
- Eğer doktorunuz göğüs ağrısının kalp kriziyle ilişkili olduğunu düşünürse damar tıkanmasını önlemek için size çok güçlü bir pıhtı önleyici olan fibrinolitik verebilir.
- İlk yapılan tahlillerin sonuçları incelendikten sonra, doktorunuz sonraki birkaç saatte hangi bölüme alınacağınıza karar verir.
- Kendinizi daha iyi hissediyorsanız ve durumunuz kötüye gitmiyorsa, geçirdiğiniz şey anjina krizidir ve eve gitmenize izin verilebilir. Size ilaç verilebilir. Sonraki bir iki gün içinde kontrole gitmeniz istenebilir.
- Eğer belirtiler veya durumunuz sürekli değişiyorsa, hastanede yatarsınız. Muhtemelen başka tahliller ve koroner anjiyosu, koroner arter anjiyoplasti, hatta arterleriniz tıkalıysa koroner arter baypas ameliyatı yapılabilir.
Anjiyoplasti anjinası, ilaca yanıt vermeyen veya yüksek kalp krizi riski taşıyan kişilere uygulanan bir tedavidir.
- Anjiyoplasti uygulanmadan önce, koroner arterdeki daralan alan(lar) koroner arteriografiyle belirlenecektir.
- Katater denen ince bir plastik tüp lokal anesteziyle koldaki veya kasıktaki bir damara yerleştirilir. Kataterin ucuna minik bir balon yerleştirilir.
- Katater damardan içeri, daralan artere sokulur.
- Balon şişirilerek daralan bölge açılır.
- Bu yöntem pek çok kişi için kalıcı bir çözüm olmaz. çoğunda daralan artere stent denilen küçük, metal bir tel takılır. Stent, arterin daralmasını önler.
Anjina belirtileriniz varsa ve durum değerlendirmesi için doktorunuza başvurduysanız, doktorunuz neler yapılması gerektiğine karar verecektir. Ayakta tedavi, kardiyolog randevusu veya daha fazla tahlil için hastaneye gitmek seçenekleriniz arasındadır.
Sessiz Gelen Göğüs Ağrısına Dikkat!
Op. Dr. Aytun AKTAN
Kordonlarım bağlı ama 10gündür adet olucakmışçasına ağrılar var özelliklede göğüslerimin ağrısı hala çok acıyor neden olabilir... devamı
Göğüs Ağrınızın Nedeni Nedir?
Göğüs Ağrısının Nedenleri
Reflü Göğüs Ağrılarına Neden Olur
Göğüs Ağrısına Neden Olan Kas Kemik Ağrıları
Göğüs Ağrısının Tedavisi