Hipertiroidizmin yaygın bir biçimi olan Graves hastalığı kişinin bağışıklık sisteminin yanlışlıkla tiroid bezini bir tehdit olarak algılamasıyla gelişir. Bunu takiben vücudun tiroide saldırısı Graves hastalığının hormon dengesizliklerini ve metabolik bozukluklarını yaratır.

Özellikler

Vücudun strese normal tepkisi, vücudun uygun şekilde karşılık vermesini sağlayacak hormonların salınması için işaret vermektir. Graves hastalığı hastalarında tiroid aşırı derecede yüksek seviyelerde tiroksin, yani metabolizmayı kontrol eden bir hormon üretir. Çoğu Graves hastası endişe ve korku hissi yaşar.

Troksin normal değerlerin üzerine yükseldiğinde endişe, asabiyet, hızlı atan kalp, açıklanamayan kilo kaybı ve ellerde veya el parmaklarında titreme gibi çeşitli belirtiler gelişir.

Stresle İlişki

Ulusal Sağlık Enstitüsü tarafından alıntılanan bir çalışma istatiksel olarak dikkate değer sayıda Graves hastasının Graves hastalığına yakalanmadan önce stresli bir olay yaşadığını bulmuştur. Dünya genelinden bir grup troid uzmanının yönetimindeki Tiroid Hastalıkları İdaresi’ne göre de bazı çalışmalar stres ve Graves hastalığı arasında bir bağ olduğunu desteklerken diğerleri ikisi arasında bir ilişki göstermemiştir.

Önleme/Çözüm

Tıbbi tedavilere ek olarak Graves hastalarına sık sık endişeyi azaltmak ve yaşamlarındaki stres kaynaklarını elimine etmek için gevşeme teknikleri kullanmaları önerilir.

İlginç Gerçek

Tiroid Hastalıkları İdaresi’ne göre stres ve Graves hastalığı arasındaki bağ ilk kez 1820’de bildirilmiştir.

Op. Dr. Aytun AKTAN

Adedı Adetim biteli 14 gün oldu bir kaç gün önce kahverengi leke geldi bugünde pembe bir kan geldi endişe ediyorum çünkü sigara kullanıyorum hamile ol... devamı