Hipertiroidizm metabolizmayı yükseltir, bu yüzden tedavi edilmemiş Graves hastalığı olan insanlar çoğunlukla iştah artışı ve daha çok yemeye rağmen kilo kaybederler. Yine de önemli sayıda hasta kilo kaybetmek yerine kilo alır. Genellikle bunlar daha hafif hipertiroidizmi olan, iştahlarındaki artış ve yorgunluk nedeniyle harcandığı için enerji seviyelerinde meydana gelen düşüşün metabolizma hızlanmasını aştığı insanlardır..
Tiroid seviyelerinin normalleşmesini takiben çoğu insan hipertiroidli dönemlerinin öncesine kıyasla kilolarını kontrol altına tutmakta daha fazla sorun yaşarlar. Bunun sebepleri tam olarak anlaşılamamıştır, ama muhtemelen bir çok faktör vardır. Çoğu doktor bize tiroid seviyelerimiz ‘normal’se herhangi bir kilo alımının tiroid ile ilişkili olmadığını söyler. Oysa tedavi edilmiş Graves hastalığı olan insanların kilo almaya meyilli olduğu gerçeği belgelere dayanmaktadır ve çalışmalar kilo alımının metabolik sebeplerinin olabileceğini ileri sürmektedir. Umarız araştırmacılar çalışmaları devam ettikçe bu konuda daha çok şey öğrenir.
Graves Hastalığının tedavisi bir süreliğine hipotiroidizm ile sonuçlanırsa (özellikle radyoiyot tedavisi ve sık sık tiroit ameliyatını takiben gerçekleşir) tiroid seviyeleri dengelenene kadar kilo alımını engellemek için aşırı yememeye çalışmak dışında yapılabilecek fazla bir şey yoktur. Hormon seviyeleri normalleştikten ve doktorlar egzersize dönebileceğimizi onayladıktan sonra (ve enerji seviyelerimiz geri geldiğinde) çoğu insanın yaşadığı kilo alımını önlemek için yapabileceğimiz bir çok şey vardır. Bu, kişinin bunu başarmak için ne kadar istekli olduğuna bağlıdır.
Hipertiroidizm özellikle şiddetli ise veya uzun süre tedavi edilmeden sürmüşse kas dokusunun israfına sebep olur ve tiroid seviyeleri normalleştiğinde yeniden inşa edilir. Kas dokusunun yenilenmesi hipertiroidizm tedavisinden kaynaklanan kilo alımının bir parçasıdır. Bu yeni kas dokusu kaybettiğimizden daha düşük kalitededir, egzersiz ise (özellikle ağırlık çalışmak) normal kas gerginliğinin yeniden oluşmasına yardımcı olur. Kas dinlenirken vücudun diğer taraflarından daha fazla enerji yaktığından normal kas gücünün ve gerginliğinin yeniden inşası kilo kontrolüne yardımcıdır.
Graves Hastalığının tedavisini takiben kilo almanın bir başka etkeni bazı insanların ‘normal’ yemek yeme ile ilgili bakış açılarını kaybetmeleridir, özellikle hipertiroid iken kilo almadan gördükleri her şeyi yediyseler. Bir hafta veya daha uzun bir süre yediklerinizi yazmayı deneyin ve yediklerinizin kalori ve besin içeriklerine dürüst bir şekilde bakın. Ayrıca ince insanların nasıl yediklerine dikkat edin. Çoğu insanın kilo almadan ne kadar yediğini görmek sizi şaşırtabilir (kalorileri egzersizle yakmıyorlarsa). Bunu dener ve hala kilo veremezseniz tiroid bozuklukları konusunda deneyimli bir beslenme uzmanı ile görüşün.
Tiroid hormonu yenileme de bazı insanlarda metabolizmayı yükseltmeye ve aktif bir yaşam için enerjilerini geri kazanmalarına yardımcı olabilir, bu da uzun vadede kilo kontrolü için önemli bir faktördür.
Graves Hastalığı Diyeti
Prof. Dr. Fahri ERDOĞAN
Merhaba doktorum bizim sorunumuz .oglum suan 26 aylik.kilosu 12.5 boyuda 84 cm.diger cocuklara gore kısa oldugunu dusûnüyoruz.doktorlarda kısa oldugun... devamı
Graves Hastalığı Ve Endişe
Graves Hastalığı Ve Hamilelik
Graves Hastalığı Diyeti
Çocuklarda Graves Hastalığı
Graves Hastalığında Kilo Sorunları