Graves Hastalığında Nasıl Beslenmeli?

Diyetinize lif ekleyerek başlayın. Lif, çoğu insan tarafından göz ardı edilir. Farkında olmadıkları şey lifin mükemmel bir diyet ile sıradan diyet arasında yarattığı farktır. Lif insanın daha tok ve doygun olmasını sağlar ve ayrıca sindirime yardım eder. Bu da karşılığında etkili kilo kontrolünü olanaklı kılar. Lif açısından zengin besinler arasında kabuğuyla yenen elma ve armut, ahududu, muz, portakal, kuru incir, havuç, karnabahar, kuru fasulye sayılabilir.

Graves hastalığı diyet planında ikinci sırada farklı meyve ve sebze çeşitlerinin beslenmeye dahil edilmesi gelir. Tatlı yiyecekleri elma, şeftali, çilek gibi meyvelerle değiştirin. Meyve ve sebzesi bol bir beslenme en sağlıklısıdır. Kiloyu kontrol etmenin en basit yollarından biri vücudunuzdaki su seviyelerini yüksek tutmaktır. Bu yazının konusu olan hastalık insüline karşı dirençli bir hastalıktır. Bu yüzden vücudunuza yeterli sıvı almak çok önemlidir.

Beslenmenize kompleks karbonhidratlardan uygun miktarlarda eklemek de Graves hastalığı diyetinin önemli bir unsurudur. Bu tür karbonhidratlar uzun şeker zincirleri içerir, bu da vücudun karbonhidratı daha yavaş bir hızla parçalamasına yardımcı olur. Karşılığında vücudun daimi enerji kaynağını kalıcı bir şekilde korumasına yardım eder ve böylece daha az yemek ihtiyacını ve iyi kilo yönetimini beraberinde getirir. Vücut için iyi olsalar da kompleks karbonhidratlar da sonuçta karbonhidrattır. Bu nedenle yerken aşırıya kaçmayın ve bunları sebze ve meyvelerle takviye etmeye çalışın. Popüler kompleks karbonhidratlara örnek olarak kuşkonmaz, brokoli, simit, havuç, kereviz, lahana, mercimek, bamya, patates, yer elması, börülce, soya fasulyesi, çok tahıllı ekmek sayılabilir.

Graves hastalığı diyeti tavuk, hindi veya balık gibi yağsız etler olmazsa eksik kalır. Bu yiyecekler insanın uzun süre tok kalmasını sağlayarak yiyecek arzusunu azaltır. Ayrıca vücuda daha uzun süre ayakta kalmak için ekstra güç verirler. Fakat en iyisi bunları yağda kızartmak yerine buğulayarak veya fırında pişirerek tüketmektir.

Böylece Graves hastalığı diyetine hızlı bakışımızın sonuna geldik. Neyse ki Graves hastalığı yaşamı tehdit eden bir rahatsızlık değildir ve doktorların tavsiyelerine uyarak ve doğru diyeti kendinize titizlikle telkin ederek gayet iyi bir şekilde tedavi edilebilir.

Dyt. SAMET YAĞLI

merhaba samet bey,ben 22 yaşındaym ve 10 kilo fazlam var defalarca diyete başladım ama fazla dayanamadım ve bıraktım,diyet yaptığım günlerde devamlı b... devamı