Hamilelik
Graves hastalığı, tiroksin hormonunun çok fazla salgılanmasına sebep olan tiroid bezinin otoimmün bir bozukluğudur. Bir çeşit hipertiroidizmdir, aşırı aktif tiroid bezi tarafından tiroid hormonunun aşırı üretildiği bir durumdur, yaygın değildir ama yüksek riskli bir hamilelik komplikasyonu olabilir. Bildiğimiz kadarıyla hamileliğin başlangıcı kadının vücudunda çeşitli hormonal dengesizliklere yol açar, tiroid hormonu seviyeleri normal olarak hamilelik sırasında annenin ihtiyaçlarını desteklemek üzere yükselir. Ama bu hormon seviyeleri östrojen ve progesteron seviyelerindeki değişikliklere bağlı olarak yanlış olarak yükselebilir, bu da tiroid bezinin normal işleyişini etkiler ve Graves hastalığı gibi durumlarla sonuçlanabilir. Genellikle rahatsızlık bir kaç hafta bazen ilk üç aylık dönemden haftadan fazla sürer, ve hamilelik ilerledikçe şiddeti azalır.
Genel olarak hem hamileliğin hem de Graves hastalığının belirtileri birbirine benzer ve ayırt etmek güçtür. Bazı ortak belirtiler arasında duygu durumunda dalgalanmalar, sabah bulantıları, halsizlik, bulantı, endişe, uykusuzluk ve boyun genişlemesi veya guatr sayılabilir.
Hamilelik sırasında Graves hastalığının tespit edilmesine yardımcı olabilecek bazı belirtiler vardır. Örneğin düzenli veya artmış bir beslenme takip edilmesine rağmen kilo kaybı, hızlı kalp atışı veya yüksek nabız hızı (100’ün üstü), artan kalp çarpıntısı veya düzensiz kalp hızı, yüksek tansiyon, çok fazla bulantı ve kusma, depresyon, titreme, güçsüzlük ve dermansızlık, ishal, kol veya bacak kaslarında ağrı, çift veya bulanık görme, huzursuzluk ve konsantrasyon güçlüğü ve bebeğin kalp hızının dakikada 160’dan fazla atması. Her ne kadar kadınlarda hipertiroidizmin çoğu göstergesi hamilelik göstergelerine benzese de hamilelik sırasında Graves hastalığının en dikkati çeken belirtileri artan kalp hızı ve ani kilo kaybıdır.
Riskleri
Graves Hastalığı ve Hamilelik: Riskler
Daha önce söylendiği gibi hamilelik ilerledikçe hastalığın şiddeti azalır. Ama ikinci üç aylık dönemde kontrol edilmeyen veya tedavi edilmeyen hipertiroidizm hem anne hem de büyümekte olan bebek için çeşitli sıkıntılara yol açabilir. Hamilelik sırasında Graves hastalığına yakalanan bir kadın kalp hastalıkları, yüksek kan basıncı, sabah bulantıları, preklamsi (hipertansiyon ve sıvı tutulumu durumu), konjestif kalp yetmezliği ve hatta kalp hızının ve kan basıncının kontrol edilemez seviyelere ulaştığı tiroid fırtınası denilen yaşamı tehdit edici bir rahatsızlığa yakalanma riski yüksektir. Tüm bu faktörler düşüğe, rahim içinin büyüme geriliğine, kürtaja, fetüs büyüme geriliğine, erken doğuma, ölü doğuma ve hatta yeni doğan bebekte hipertiroidizme yol açabilir.
Tedavisi
Graves Hastalığı ve Hamilelik: Tedavi
Daha önce söylendiği gibi hamilelik sırasında Graves hastalığının ilk işaretleri artan kalp hızı ve kilo kaybıdır, bu yüzden bu iki semptomu fark eder etmez doktorunuza danışarak durumu ve bu durumun arkasındaki sebebi belirleyin. Doktorunuz fiziksel muayenenin yanı sıra bazı kan tahlilleri de isteyecektir. Her ne kadar hipertiroidizmin birçok tedavisi varsa da çoğunun gelişmekte olan fetüs üzerinde olumsuz etkisi olabilir ve normal doğum sürecine etki edebilir. Bu yüzden hamile bir kadında Graves hastalığı tedavisinin asıl amacı anneye ve bebeğe zarar vermeden hipertiroidizmin iyileştirilmesidir. Hamilelik sırasında hipertiroidizmi tedavi etmek için verilen en yaygın ilaç propylthiouracil’dir (PTU). Fetüs tiroidi belirli antitiroid ilaçlarına hassas olduğundan genellikle bebek bekleyen anneye minimum doz verilir. Ameliyat bir başka seçenektir, ama yalnız ilaçlara alerjisi olan veya yükselmiş tiroid seviyelerini kontrol etmek için çok yüksek dozlarda ilaca ihtiyaç duyan kadınlar için.
Tüm bu nedenlerle güvenli ve sağlıklı bir hamilelik için yukarıda bahsedilen hipertiroidizm belirtilerinden herhangi birini fark ederseniz gecikmeyin. Erken teşhis ve tedavi için derhal doktorunuza danışın. Erken tedavi hamilelikte Graves hastalığı ile ilişkili birçok sorunla karşılaşmanızı engelleyebilir.
Graves Hastalığı ve Endişe
Op. Dr. Sinan GÖKER
hocam öncelikle saygılarımı sunuyorum.10 yıldır basedow graves hastasıyım atom tedavisi ile çapa tıp fakültesinde tedavi oldum hormon tahlillerimi düz... devamı
Graves Hastalığı Ve Endişe
Graves Hastalığı Ve Hamilelik
Graves Hastalığı Diyeti
Graves Hastalığı
Graves Hastalığında Kilo Sorunları