Grip, sadece bir soğuk algınlığı değildir. Yüksek ateş, titreme, vücut ağrıları, boğaz ağrısı, öksürük, bitkinlik gibi belirtileri genellikle soğuk algınlığından çok daha şiddetli yaşanır. Habersiz bir şekilde gelip sizi günler boyunca hasta yatırabilir. Ayrıca zaman zaman ölümcül olabilecek komplikasyonlara dahi yol açmaktadır. Aşı olmak sizi bu şikâyetten uzak tutabilir. Peki grip aşısını kimler yaptırmalıdır?

Yıllık olarak grip aşısı yaptırmak bu hastalığa karşı korunmanın güvenli ve etkili bir yoludur. Aşı yapıldığında vücudumuz grip virüsünün çeşitli türlerine karşı antikor üretir. Bunlar da vücudu enfeksiyondan korur. Grip virüsünün birçok türü olduğundan ve sürekli mutasyona uğrayıp değiştiklerinden mevsimsel grip aşısı da her yıl değişir. Böylece aşının etkili olduğundan emin olunur. Yılın her döneminde grip olabilirsiniz ancak grip sezonu sonbahar ve kış mevsimleridir. Bu sebeple aşılanmalar Kasım ve Mart arasında zirve yapar. Sonbaharın başında aşı olmak tüm sezon boyunca korunmanız için önerilir.

Grip aşısını kimler yaptırmalı dediğinizde herkes bu aşıdan faydalanabilir ancak aşı olmak bazı gruplar için daha önemlidir. Bu gruplardaki kişilerin grip olması zatürre, bronşit, sinüs enfeksiyonu, kulak enfeksiyonu gibi komplikasyonların riskini artırır. Çok genç bireylerin, 65 yaş ve üstü kişilerin, huzurevinde veya bakımevinde yaşayan kişilerin, şeker hastalığı, astım, kalp hastalığı, HIV gibi kronik hastalığı olan kişilerin, bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerin, hasta kişilerle çalışan sağlık uzmanlarının grip aşısı olmaları gerekir.

Grip aşısını kimler yaptırmalı denildiğinde hamile kadınlar da, hangi evrede olurlarsa olsun, grip aşısı olmalıdır. Gebeyken kalp, akciğer ve bağışıklık sistemindeki değişiklikler grip belirtilerini sizin ve bebeğiniz için daha tehlikeli kılar. Ayrıca grip olmak erken doğum riskini de artırır. Aşı yaptırmanız hem sizi hem de bebeğinizi doğum sonrasında bile korur. Emziren anneler için de aşı önerilir. Koruyucu antikorlar anne sütünden bebeğe geçer. Böylece bebeğin grip olma riski düşer. 6 aylık olduktan sonra bebeğiniz kendisi de aşı olabilir. 

Eğer aşı olmak istiyorsanız ve hasta hissediyorsanız önce doktorunuza danışın. Hafif soğuk algınlığı olanlarda aşı güvenli olabilir. Yüksek ateşiniz varsa beklemenizi önerebilir. 6 aydan daha küçük bebeklerin, geçmişte grip aşısına şiddetli reaksiyon göstermiş kişilerin ve Guillain-Barre sendromu geçirmiş kişilerin grip aşısı yaptırmaları tavsiye edilmez.

Op. Dr. Ebru ZÜLFİKAROĞLU

merhaba.ben yalovada yaşıyorum.eşimin genital bölgesinde siğiller var.26 yaşındayım.hpv aşısı olmalı mıyım?... devamı