Güç şekerlemesi gün içinde kısa bir uyku çekerek enerjiyi toplamayı ve zinde olmayı ifade eder. Önemli toplantılarda, sıkıcı bir derste veya eve giderken yolda uyuyakalmak herkesin başına gelebilir. Günlük rutinin içine kısa bir uyku ekleyerek bunları önlemek mümkündür.
Güç şekerlemesi uykusuzluğun yaşatabileceği sorunları engelleyen kısa uyku demektir. Araştırmalara göre gün içinde uyumak tansiyondan, obeziteye ve şeker hastalığına kadar birçok sağlık probleminin görülme riskini azaltır. Ayrıca gün içinde uyumak yaratıcı düşünmeyi, hafızayı, öğrenmeyi iyileştirir.
Güç şekerlemesinin ideal süresi kişiden kişiye değişir ancak 10 ila 20 dakika genel olarak önerilen süredir. Daha uzun uyumak uykunun daha derin evrelerine geçmeye ve uyanınca mahmurluğa sebep olabilir. 20 dakika yeterli gelmiyorsa 90 dakikaya çıkarıp bütün REM döngüsünün tamamlanması sağlanabilir. Tipik olarak 8 saat uyanık durduktan sonra vücudumuz yorulmaya başlar, bu yüzden güç şekerlemesinin kaçta yapılması gerektiği herkes için farklıdır. Önerilen saatler öğleden sonra 2 – 4 arasıdır.
Başarılı bir şekilde kestirmenin sırrı nedir? Önemli olan ambianstır. Her zaman yatak gerekli olmasa da uzanacak kadar yer olan sessiz, rahat, dikkat dağıtıcı faktörlerden uzak bir yer bulun. Odayı mümkün olduğunca karartın veya bir uyku maskesi kullanın. Uykuya dalmakta zorlanıyorsanız hamakta veya hafifçe sallanan bir yüzeyde uyumayı tercih edebilirsiniz. Ancak uyanmak için alarm kurmayı unutmayın.
Çok fazla uyumamaya dikkat edin, bu daha yorgun uyanmanıza yol açabilir. Genellikle iş yerinde güç şekerlemesi yapmak için zaman bulunamaz. Ancak Nike, Google gibi büyük şirketler çoktan bunun önemini fark etmiş ve çalışma düzenlerine yerleştirmiş durumdadır. Ayrıca bir İspanyol araştırmasına göre iş yerinde öğleden sonra meydana gelen kazaların çok daha ciddi olduğu görülmüş ve bu da gün içinde kestirmenin eksikliğine bağlanmıştır.
Boyun Fıtığı Nedir?
Prof. Dr. Tevfik GÜRMEN
Kalp kapakları çökelmişse ne yapılır ve nasıl önlem alınır riski nekadardır... devamı
Gece Terörü
Uyku Hapı Ne İşe Yarar?
Diğer Dissomniler
Ritmik Hareket Bozukluğu
Tiroit Belirtileri Ve Çözümleri