Birçok insan bronz görünmekten hoşlanır ancak bronzlaşma sıklıkla bir güneş yanığıyla başlar. Cildin yenilenmesi zor, dolayısıyla korunması önemli. Zararlı ışınlardan korunmaya dair de yanlış bilinenler var.
Yanlış: Güneş yanığına yalnızca güneş neden olur
Gerçek: Güneş yanığına UV (ultraviyole) radyasyonu neden olur. Ve UV ışınları güneşten veya solaryum lambaları ve ultraviyole ışık kullanan sterilizasyon yöntemleri gibi başka kaynaklardan gelebilir.
Yanlış: güneş kremi tüm kanserleri önler
Gerçek: Güneş kremi bazal (cildin üst katmanlarını etkileyen en yaygın yavaş ilerleyen kanser türü) ve yassı (cilt, dudaklar ve ağız gibi farklı organlarda görülebilen kanser başlangıcı türü) hücreli kanserler gibi cilt kanserlerini önlemeye yardımcı olur. Tıbbi çalışmalar güneş kreminin cilde emildiğinde vücutta ilave serbest radikaller oluşturarak cilt kanseri ile ilgili ölümlerin yüzde 75’inden fazlasına yol açan malin melanom (en ölümcül cilt kanseri türü) riskini artırdığını ortaya koymaktadır. Ancak bu nadir görülür ve tıbbi raporlar güneş kremi kullanımının ve faydalarının risklerinden çok daha ağır bastığını göstermektedir.
Yanlış: Güneş yanığı belirtileri kızarıklık ve yanmadır
Gerçek: Güneş yanığı belirtileri arasında kızarıklık, yanma, bulantı ve / veya kusma, kaşınma, deride soyulma, kabarcıklar, susuz kalma ve elektrolit kaybı, acı, ateş ve üşüme, hatta güneş zehirlenmesine bağlı şok ve ölüm yer alabilir.
Yanlış: Güneş yanığı yalnızca cildi etkiler
Gerçek: Güneş yanığı cildi ve gözleri etkiler. Gözler, UV ışınlarına karşı çok hassas olduğundan ve kolayca zarar görebileceğinden koruma amacıyla UV korumalı güneş gözlükleri veya koruyucu gözlükler takılmalıdır. Amerikan Optometri Derneğinin yaptığı bir araştırma insanların %35’inin güneş yanığının gözlere verebileceği zararın farkında olmadığını ve gözlük ya da güneş gözlüğü alırken UV koruması aramadığını ortaya koymuştur.
Genellikle gözlerde batmanın ve yanmanın çok fazla klor veya deniz suyundan olduğu düşünülür ancak bu sıklıkla güneşe çok maruz kalmanın ve gözlerde güneş yanığı olmasının sonucudur. Bu durumda görüş bozulabilir ve sonrasında katarakt ve hatta göz kanseri görülebilir.
Yanlış: Güneş yanığı yalnızca açık tenlileri etkiler
Gerçek: Cilt rengi koyu da olsa açık da olsa herkes zararlı UV ışınlarından etkilenebilir. Koyu renkli cilt için risk daha düşüktür ancak kanser cilt rengi ne olursa olsun herkesi etkileyebilir.
Yanlış : Bronzlaştırıcı kremler güneş yanığından korur
Gerçek: Bütün bronzlaştırıcılar güneşten koruyucu bileşenler içermez. Bu ürünlerin çoğu ciltteki aminoasitlerle birleştiğinde cildin üzerinde tepkimeye girerek kahverengileşmeye yol açan bir tür şekere benzeyen dehidrokiaseton (DHA) içerir.
DHA cildi güneş hasarından korumaz. Kullanılan bronzlaşma kremlerinin güneş yanığını ve cilt kanserini önlemek üzere koruyucu bileşenler içerdiğinden ve kremin hem UVA hem de UVB ışınlarını engellediğinden emin olmanız gereklidir..
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Hakkında Beş Efsane
Op. Dr. Sinan GÖKER
İyi günler.gündüzşeri güneş ışığından veya yüksek ışıklı ortamlarda görmem cok ciddi derecede bozuluyor.dışarıda güneş gözlüğü kullanarak idare ediyor... devamı
Cilt Kanseri Hastaları İçin Aşı Umudu
Güneş Yanığınız Ne Kadar Ciddi?
Güneşlenmek Kanseri Tetikliyor
Bronzlaşma Kansere Davetiye Çıkarıyor
Sağlıklı Ve Yumuşak Cilt İçin Gıdalar