Güzelleşmek için kullandığınız ürünler sağlığınıza ciddi zararlar verebilir. İşte ürünler ve özellikleri…

2. Keratin İçeren Düzleştiriciler

Organik keratinli saç bakım ürünleriyle ipeksi ve pürüzsüz düzlükte bir saça sahip olabilirsiniz! Bu ürünler formaldehit içermez diye pazarlanır, ama yüksek oranda Oregon OSHA içerir. Formaldehit uzun süre kullanıldığında kansere neden olabilir. Saç düzeltme ürünlerinde OSHA içeren ürünleri kullanmamaya özen gösterin.

12. Solaryum

Bronzlaşma salonları ne kadar güvenirlikten bahsetse de araştırmalar: Solaryumun, en tehlikeli cilt kanseri olan melanom riski oluşturduğunu ortaya koyuyor. Ayrıca solaryum erken yaşlanmaya yol açan UVA ışınları yaydığı için kırışıklık ve kahverengi lekeler oluşmasına da yol açar.

3. Öneri: Düzleştirmeye Yardımcı Kremler

Kremler, statik elektrik etkisini nötralize ederek kabarmayla mücadeleye yardımcı olabilir. Fakat etkisi bir sonraki şampuanlamaya kadar sürecektir. Yıkar yıkamaz saçınız düz görüntüsünü kaybedip yine doğal kıvırcığına dönecektir. Kremlerle birlikte düzleştirici aletler kullanarak saçınızı güvenli bir şekilde düz hale getirmeniz en sağlıklı yöntemdir.

4 Kalıcı Saç Boyaları

Saç boyasıyla kanser arasındaki ilişkiyle ilgili çok sayıda araştırma yapılmıştır. Bu araştırmaların sonuçlarıyla birbiriyle çelişebiliyor. Bazı araştırmalar kalıcı saç boyasının, özellikle de koyu renk kullanan kadınların lösemi veya lenfoma yakalanma olasılığının olduğunu öne sürer. Fakat herhangi bir risk taşımadığını ortaya koyun araştırmalar da bulunuyor. Saç boyasıyla meme kanseri arasında bağlantı olduğunu iddia eden çalışmalar da mevcuttur. Bazı sağlık araştırmacıları tarafından ekstra dikkatli olunması tavsiye edilen ikinci trimester döneminin haricinde, saç boyası ile hamilelik arasından tehdit oluşturan hiçbir bulguya rastlanmamıştır.

5. Bitki Kökenli Saç Boyaları

Kına ya da bitkisel saç boyalarıyla, sert kimyasallardan korunarak saç renginizi güvenli bir şekilde değiştirebilirsiniz. Ancak bu yöntemin de bazı dezavantajları var. Renk tam olarak tutmaz ve kalıcı boyalara göre daha çabuk açılır. Kalıcı boya kullananlar ise özel bir salonda, saç derinize dokunmasını engelleyecek şekilde folyolara sardırarak boyatmalarını tavsiye ediyoruz.

6. Reçetesiz Renkli Lensler

Görme bozukluğu sorunu olmayanlar için renkli ya da desenli lenslerle görünümünüzü değiştirebilirsiniz. Fakat reçetesiz lens satan mağaza ya da internet satış sitelerinden uzak durun. Kontak lenslerin en kısa kullanımda bile göze uygun boyutta, temiz ve güvenli olması gerekiyor. Eğer tüm bu özelliklere dikkat edilmezse, göz yaralanmaları ya da görme kaybına yol açan enfeksiyona yakalanma riski var

7. Renkli Lensler

Eğer doğa annenin size yanlış göz rengi verdiğini düşünüyorsanız, renkli kontakt lensler hakkında uzman bir göz doktoruna başvurun. Görme probleminiz olmasa bile, yine de göz muayenesi yapılması gerekir. Doktorunuz size uygun reçete yazabilir ve doğru lens kullanımı açısından size yol gösterebilir. Sadece reçeteli satış yapılan yerlerden lens alın. Göz yaralanmalarından korunmak için doktorunuzun talimatlarına uymalısınız.

8. Kirpik Uzatıcı Ürünler

Uzun, hacimli, gür kirpiklere sahip olmak reçeteli ilaçlarla mümkün. Her gün üst kirpik çizgisi üzerine serum damlatarak sonuç almak için dört ay bekleyin. Kirpiklerinizden memnun kalacaksınız, ama yan etkilerine dikkat etmelisiniz. İlaç, göz etrafındaki süsen denilen kahverengi kısımda koyulaşmalara neden olabilir.

9. Takma Kirpikler

Takma kirpikler reçeteli ilaçları kullanmadan kirpiklerinizi gürleştirme imkanı sağlar. Onlar da bazı riskler taşır. Yapıştırıcılar, kapakları tahriş edebilir ya da alerjik reaksiyona neden olabilir. Kalın kirpik tanelerine dikkat edilmelidir. Gözde ciddi hasarlar bırakan yaranmalara neden olmuştur. Takma kirpikle kendi kirpikleriniz arasındaki renk farkını gidermek için boyama yoluna gidilmemelidir. Kirpiklere kalıcı boya uygulamak sağlık kuruluşları tarafından tavsiye edilmemektedir.

10. Cilt Beyazlatıcılar

Hidrokinon içeren reçeteli veya reçetesiz ürünler, cildin rengini açmak için kullanılır. Dermatologlar genellikle melazma olarak bilinen yaşlılık ve koyu lekeleri azaltılmak için tavsiye eder. Hidrokinon, deride aşırı renk değişikliğine neden olabilir. İnsanlar üzerinde net bir risk oluşturmasa da hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda kansere riski içerdiği ortaya çıkmıştır. Bilim insanları hala hidrokinon üzerinde araştırmalara devam ediyor.

11. Lazerle Cilt Yenileme

Lazerle cilt yenileme, lazer aracılığıyla cildin üst tabakasının kaldırılması yöntemidir. Dermatolog tarafından, yaşlılık lekelerinizi en aza indirebilir, hatta cilt renginizi açtırabilirsiniz. Sakıncaları ise, ağrı, ciltte kızarıklık ve küçük yaralar oluşmasına neden olabilir.

1. Pretty Poison - Zararsız Kozmetik

Piyasada; leke kapatıcı, bronzlaştırıcı ya da saç düzleştirici özelliği olan birçok ürün bulunuyor. Peki, bu ürünler güvenli mi? Güzellik ürünlerindeki zararsız başlıklarına aldanmayın. Kimyasalların kullanımı azaltmak için size alternatif öneriler sunuyoruz.

13. Bronzlaştırıcı Ürünler

Uygulaması son derecede kolaydır. İçerdiği DHA ile bu losyonlar, cilt yüzeyindeki amino asitlerle reaksiyona girerek cilt yüzeyinde koyulaşma sağlar. Sağlık Bakanlığından onaylı bronzlaştırıcı ürünleri kullanmaya dikkat etmelisiniz. Sprey şeklindeki ürünleri kullanırken gözünüze ve solunum yollarınızı korumaya özen gösteriniz. Bronzlaştırıcı kremler sizi güneşin yan etkilerine karşı korumaz. Güneş koruyucu değildir.

14. Manikür Salonları

Manikür ürünleri; formaldehit, ftalat, aseton ve tolüen olmak üzere, çok sayıda kimyasal içerir. Kokuları; cildi, gözleri, burnu ve solunum yollarını tahriş edebilir. Bu sıkıntılar kullanıcılardan ziyade bu salonlarda çalışanlarda daha sık görülür. Düzgün sterilize edilmemiş ekipmanlar, manikür ve pedikür esnasında mantar ya da bakteriyel enfeksiyonlara neden olabilir.

15. Riskleri Azaltmak

Manikür ve pedikür yaptırmadan önce salonun hijyenliğini araştırmalısınız. Eğer salonun sanitasyon ve dezenfeksiyon uygulamalarının kalitesinden şüpheniz varsa bırakın. Yıpranmış malzemeler kullanılıyorsa manikür salonundan arkanıza bile bakmadan kaçın.

16. Pitalik

Ftalat, ürünleri daha esnek hale getirmek için kullanılan kimyasal maddelerdir. Oyuncak, gıda paketleme, tırnak cilası, şampuan ve sabun gibi bazı güzellik ürünlerinde kullanılıyor. İki çalışmada gebelikte Ftalat, erkek bebeklerde hormon seviyesini düşürerek, genital uzvun anormal gelişmesine neden olduğu açıklandı. Sağlık Kuruluşları, Ftalatların sağlık için risk oluşturduklarının kanıtlayan yeterli sayıda kanıt olmadığını söylüyor.

17. Fitalat İçermeyen Ürünler

Eğer ftalatlardan endişe ediyorsanız, fitalat içermeyen güzellik ürünleri seçin. Ürünlerin içeriğinde Ftalat (dibutylphthalate, dimethylphthalate, diethylphthalate vb), bütil ester ya da plastikleştirici olmamasına dikkat edin. Döşeme, duş perdeleri ve gıda paketlerinde de ftalata dikkat edilmelidir. Ftalat içermeyen kozmetik ve cilt bakım ürünleri kullanılarak önlem alınabilir.

18. Parabenler

Parabenler; makyaj, nemlendiriciler ve saç bakım ürünleri de dahil olmak üzere kozmetikte kullanılan en yaygın koruyucu türüdür. Meme kanserinde parabenlerin risk oluşturduğu öne süren çalışmalar varsa da bunu ispatlayan tam bir kanıt bulunmuyor. Kozmetikte kullanılan paraben miktarının kansere yol açabileceğini olanaksız olduğunu öne süren araştırmacılar da var.

19. Paraben İçermeyen Ürünler

Eğer parabenlerden endişe ediyorsanız, paraben içermeyen güzellik ürünleri bulabilirsiniz. Kozmetikte koruyucu olarak sadece parabenler kullanılmaz. Bazı ürünlerde koruyucu olarak C vitamini (askorbik asit) ya da E vitamini (tokoferil asetat) kullanılır.

20. Ürünlerin Son Kullanım Tarihleri

Eğer hala disko dönemine ait ışıltılı farlarınızı saklıyorsanız, hemen atın. Kozmetiklerde kullanılan koruyucu maddeler bir süre sonra işlevini kaybeder. Ve içinde bakteri oluşur. Uzmanlar, ürünlerin son kullanma tarihini şöyle açıklıyor: Fondöten - Bir yıl Allık ve Pudra - İki yıl Ruj - Bir yıl Maskara - 3-4 ay Eğer bir göz enfeksiyonu var, hemen göz makyaj atın.

21. Mineral makyajı iyi midir?

Mineral makyaj, düzenli kozmetik daha az rahatsız edici dolgu maddeleri ve koruyucu maddeler içerir. Ama yine de alerjen içerebilir, bu nedenle hassas bir cilde sahip kişiler mümkün olduğunca daha az kimyasal madde içeren ürün kullanmalıdır. Mineral makyaj; titanyum, dioksit, çinko asit maddeler içerir, güneşten korunma sağlamaz.

22. Güneş Koruyucular

Güneş kremleri, uzun yıllardır kullanılmakta olup oldukça güvenli olarak kabul edilir. Düşük koruyuculu güneş kremleri seçilmemelidir. UVA ve UVB ışınlarına karşı korumak için "geniş spektrumlu” etiketli bir ürün seçin. Cilt kanseri ve cildin erkenden yaşlanma riskini azaltmak için en az SPF 30 ve üstündeki koruyucuları seçin.
İLGİLİ MAKALE

Diş Hassasiyeti

Dyt. Sanem APA

Hayırlı günler hocam,32 yaşında bir erkeğim.Benim vücudumda yağlanma var,gerekli diyet ve sporu yapmaktayım.Genel olarak kilo vermiş durumdayım.Ama öz... devamı