- İçindekiler
- Otoimmün Hastalıklar Nelerdir?
- Romatoid Artrit
- Sistemik Lupus Eritematozis
- İnflamatuar Bağırsak Hastalığı (IBD)
- Multipl Skleroz (MS)
- Tip 1 Diyabet
- Guillain - Barre Hastalığı
- Sedef Hastalığı
- Graves Hastalığı
- Hashimoto Hastalığı
- Miyastenya Gravis
- Vaskülit
Otoimmün Hastalıklar Nelerdir?
Otoimmün hastalıklar bağışıklık sisteminin çok aktif olmasına ve vücudun kendi dokularına saldırıp zarar vermesine yol açarlar. Bu hastalıklar vücudun asıl düşmanlarla savaşma gücünü düşürerek enfeksiyon görülmesine sebep olabilirler. Tedavi amacıyla genellikle bağışıklık sistemi baskılanır.
Romatoid Artrit
Bağışıklık sistemi eklemlerin yüzeyine ilişen antikorlar üretir. Bunlar eklemlere saldırarak enflamasyona, şişmeye ve ağrıya sebep olurlar. Romatoid artrit tedavi edilmezse kalıcı hasar bırakabilir.
Sistemik Lupus Eritematozis
Bu hastalıkta vücuttaki tüm dokulara yapışabilecek antikorlar üretilir. Eklemler, akciğerler, kan hücreleri, sinirler ve böbrekler genellikle etkilenen dokular arasındadır.
İnflamatuar Bağırsak Hastalığı (IBD)
Bağışıklık sistemi bağırsakların iç yüzeyine saldırarak ishal, rektal kanama, ani bağırsak hareketleri, karın ağrısı, ateş ve kilo kaybına yol açabilir.
Multipl Skleroz (MS)
Bağışıklık sistemi sinir hücrelerine saldırır. Ağrı, körlük, güçsüzlük, koordinasyon zayıflığı ve kas spazmları görülebilir.
Tip 1 Diyabet
Bağışıklık sisteminin antikorları pankreastaki insülin üreten hücrelere saldırıp yok ederler.
Guillain - Barre Hastalığı
Bağışıklık sistemi bacaklardaki ve bazen kollar ile üst gövdedeki kasları kontrol eden sinirlere saldırır. Sonuçta görülen güçsüzlük zaman zaman çok şiddetli olabilir.
Sedef Hastalığı
Bağışıklık sistemi normal bir deri hücresini patojenle karıştırır. Bunun sonucunda hatalı sinyaller göndererek çok fazla deri hücresinin üretilmesine sebep olur.
Graves Hastalığı
Bağışıklık sisteminin ürettiği antikorlar tiroit bezini uyararak kana çok fazla tiroit hormonu salgılamasına sebep olur.
Hashimoto Hastalığı
Bağışıklık sisteminin ürettiği antikorlar tiroit bezine saldırır ve tiroit hormonu üreten hücreleri yavaş yavaş yok eder. Vücutta tiroit hormonu seviyesi düşer.
Miyastenya Gravis
Antikorlar sinirlere tutunur ve bu sinirlerin kasları normal şekilde uyarmasını önler.
Vaskülit
Bağışıklık sistemi kan damarlarına saldırır ve zarar verir.
Hodgkin Dışı Lenfoma’nın Belirtileri Nelerdir?
Prof. Dr. Fahri ERDOĞAN
iyi günler benim 6 yasında bir oğlum var rontgen filmi sonucnda ayakta köhler hastalığı olduğu söylendi bu asamada kesin tanı nasıl konur tedavisi nas... devamı
Otoimmün Hastalıklar Nelerdir?
Mastositoz
Sjögren Sendromu
Havaların Soğuması, Aktarlara Talebi Arttırdı
Gereksiz Antibiyotik Kullanımına Dikkat