Hipertoni, kas gerginliğinde anormal bir artış ve kasın esneme yeteneğinde bir azalmayla tanımlanan bir durumdur. Merkezi sinir sistemindeki motor sinir yollarının yaralanmasından kaynaklanır. Bu yollar merkezi sinir sisteminden kaslara bilgi taşır ve duruş, kas tonusu ve refleksleri kontrol eder.

Hipertoni, kas gerginliğinde anormal bir artış ve kasın esneme yeteneğinde bir azalmayla tanımlanan bir durumdur.

Merkezi sinir sistemindeki motor sinir yollarının yaralanmasından kaynaklanır. Bu yollar merkezi sinir sisteminden kaslara bilgi taşır ve duruş, kas tonusu ve refleksleri kontrol eder.

Yaralanma 2 yaşın altındaki çocuklarda oluştuğunda, çoğunlukla serebral palsi terimi kullanılır. Hipertoni o kadar şiddetli olabilir ki eklem hareketi mümkün olmayabilir. Tedavi edilmeyen hipertoni işlev kaybı ve deformiteye yol açabilir. Hipertoni, yaralanma, hastalık gibi durumlardan veya spastisite, distoni (burkulma ve tekrarlı hareketlere veya anormal bir duruşa neden olan uzun süreli kas kasılmaları), rijidite ya da bu gibi faktörlerin bir kombinasyonundan kaynaklanabilir.

Spastik hipertonide, kontrol edilemeyen kas spazmları, kasların sertleşmesi veya düzleşmesi, bir kas grubunun tamamının veya bir kısmının şok benzeri kasılmaları ve anormal kas tonusu gibi durumlar meydana gelir. Serebral palsi, inme ve omurilik yaralanması gibi rahatsızlıklarda görülür.

Distonik hipertoni, pasif esnemeye direnç (bir terapist aktif olmayan kasılmış kası rahat bir uzunluğa getirmek için çok düşük bir hareket hızında nazikçe esnetecektir) ve bir uzvun hareket ettikten sonra istemsiz (ve bazen anormal) bir pozisyona dönme eğilimini ifade eder. Bu bazen distoninin farklı şekilleri ve parkinsonizmde görülür. Rijitlik kasların istemsiz olarak sertleşmesi ya da düzleşmesidir, artan kas tonusu ve bir kasın esneme kabiliyetinin azalması da bunlara eşlik edebilir. Bu hipertoni en yaygın parkinsonizmde görülür.

Hipertoni için herhangi bir tedavi var mıdır?

Spastisiteyi azaltmak için, baklofen, diazepam ve dantrolen gibi etken maddeleri içeren ilaçlar reçete edilebilir. Bütün bu ilaçlar ağız yoluyla alınabilir, ama baklofen aynı zamanda beyin omurilik sıvısı içine doğrudan enjekte edilebilir.

Botulinum toksin enjeksiyonları, serebral palsi, spastisite ve diğer bozukluklarda ortaya çıkan kronik hipertoni için uygulanan yeni bir tedavidir.

Rehabilitatif tedavi, hareket açıklığı egzersizleri, aktif esneme egzersizleri ve uğraşı terapisi içerebilir.

Klinisyenler ağır vakalarda, spastisiteye neden olan sinirlerin kesildiği cerrahi bir yöntem olan selektif dorsal rizotomi kullanabilir.

Distonik hipertoni ve sertlik, temelde yatan bozukluklara yönelik tedavi yöntemleriyle tedavi edilebilir.

Hipertoni için prognoz (gidişat) nasıldır?

Hipertoni bazen ağrılıdır ve işlevsel kısıtlılık, engellilik ya da ciddi vakalarda, yaşam kalitesinin düşmesine yol açabilir.