Bir kazağı çıkarırken çıt pıt sesler duymuşsunuzdur. Hatta bazen bir kapı koluna dokunduğunuzda elektrik çarptığını hissederek elinizi geri çekersiniz. Size şaşırtıcı gelmesin. Elektrik sadece makinelerin ürettiği bir enerji değil. İnsan vücudunda da doğal olarak üretiliyor.

İnsan sinir sistemi ikiye ayrılır: Beyin ve omuriliği kontrol eden oluşan kontrol merkezi olan merkezi sinir sistemi, vücudun diğer yerlerindeki sinirleri merkezi sistemle birleştiren periferik sinir sistemi. Bilim insanları, sinir sisteminin elektriksel bir tasarıma göre inşa edildiğinde hemfikir.

Sinir sisteminin temel taşı, nöron adı verilen sinir hücresidir. Beyin büyük ölçüde nöronlardan oluşur. Bir nöron başka bir nörona elektrik itkisi taşıyabilir. Elektriksel itki ağları fiziksel dünyadan bilgi almamızı, ardından onu beyinlerimize yollamamızı, beyinlerimizden de dış dünyaya aktarmamızı sağlar.

Ne var ki, insan vücudu yün, plastik, metalik vb bazı cisimler gibi elektrik yüklenebilir. Vücut aşırı elektrik yüklendiğinde rahatsız edici deneyimler yaşanabilir. Bazı kişiler kollarına saat takmakta zorlandıklarından, kapı kolunu tutunca çarpılmaktan şikayet ederler.

“Elektriklenme” sorununun kaynağı tam bilinmiyor. Dolayısıyla da bilinen tıbbi bir çare de yok. Muhtemelen stres etkenlerini azaltmak yararlı olacaktır. Alternatif tedaviyse çoğumuzun epeydir bildiği şeyler. Mesela, anneannelerimizin dediği gibi çıplak ayakla “toprağa basmak”. Toprağın, elektrik enerjisini nötralize etme özelliği vardır. (Toprağın temiz olmasına dikkat edin.) Banyo yapmak da bir diğer yöntemdir. Suyun da toprağa benzer bir nötralize etme özelliği vardır. Ama eğer bu yöntemlerle azalmayan elektriklenme mevcutsa stresi azaltan ve vücut enerjilerini düzenleyen Reiki ve Tai-chi Uzakdoğu sporları da önerilir.

Dr. Emel GÖKMEN

İyi Günler Sn. Hocam. Bemin yaklaşık 1,5 yıldır vertigo şikayetim var. bir sürü doktora gittim ve herhangi bir kesin çözüme ulaşamadım. Hocam vertigo ... devamı