Nedir?

İç kulakta, sekizinci karniyal sinir şiştiğinde bir bulantı hissi ve vücut dengesizliğiyle birlikte baş dönmesine yol açan bir enfeksiyon meydana gelir. İç kulak bu sinir yoluyla beyine bağlanır, dolayısıyla bu sinir kulaktan beyne sinyal taşıyıcısıdır. Bu, sekizinci karniyal sinir iltihaplanması durumu vestibüler sinir iltihabı (sinir iltihabı) olarak bilinir. Çoğu zaman tek bir kulak bu kulak sorunundan etkilenir. Vestibüler sinir iltihabı için belirtileri, nedenleri ve tedavileri ayrıntılı öğrenelim.

Belirtiler

Vestibüler Sinir İltihabı Belirtileri

İç kulağın neden olduğu baş dönmesi belirtileri genelde birden ortaya çıkar ama bazen kişi, bunları sabah kalkar kalkmaz da yaşıyor olabilir. Vestibüler sinir iltihabı, günlerce sürebilen yoğun bir denge kaybı ve göz kararması gibi belirtiler üretir. İç kulağın neden olduğu baş dönmesinin yanında, sinir iltihabı durumunda görülen diğer belirtiler kusma, bulantı hissi, dengesizlik ve dikkat toplamada zorluktur. Kişi otururken, ayaktayken ve yürürken de sorunlarla karşılaşır. Kişi bu belirtilerle birlikte duyma sorunları, mesela duyma kaybı veya kulaklarda uğultu da yaşıyorsa, o zaman labirentit denilen iç kulak iltihabı ile de karşı karşıya olabilir.

Sebepleri

Vestibüler Sinir iltihabı Nedenleri

Bu durum çoğu zaman, kişi grip ya da nezle gibi virüs kaynaklı bir enfeksiyona yakalandığında ortaya çıkar. Bu, virüsleri iç kulağın baş dönmesi belirtilerine yol açmasının ardındaki esas nedenlerden biri yapar. Ne var ki bir virüs, kişinin vestibüler sinir iltihabından mustarip olmasının tek nedeni değildir çünkü bazı insanlar, grip ya da nezle olmadan da bu belirtileri yaşayabilir.

Vestibüler sinir iltihabı olanlar, genelde kulaktaki bir sinirin iltihaplanmasıyla baş dönmesinin nasıl meydana geldiğini merak eder. Bunun ardındaki neden, vestibüler sinir şiştiğinde beyne yanlış sinyaller göndererek vücudun, gerçekte hareket etmese de hareket ettiğini imlemesidir. Görsel olarak kişi vücudun hareket ettiğini görmez, dolayısıyla gözler beyine vücudun hareketsiz olduğunu işaret eder. Bu sinyal karışıklığı, kişinin dengesiz hissetmesine ve etrafındaki mekânın dönüyormuş gibi gelmesine neden olur. Bu da baş dönmesi hissi yaratır.

Tedavi

Vestibüler Sinir iltihabı Tedavisi

Kişi, iç kulağının baş dönmesi ve yukarıda bahsedilen diğer belirtilere neden olduğunu farkittiği anda bir doktora gitmelidir. Doktor belirtilere bakarak sorunu teşhis edecektir. Ne var ki, tam nedeni teşhis edemezse başın MR’ının çekilmesini ve de hastanın göz hareketlerine bakılmasını isteyebilir.

Vistibüler hastalık teşhis edilir edilmez doktor hastaya, birkaç günlüğüne tam bir yatak istirahatı tavsiyesinde bulunur. Başı hareketsiz tutmak veya sallamamak önerilir. Doktor, belirtileri denetim altında tutmak için belli denge egzersizleri tavsiye edebilir. Doktor bazen, belirtileri en aza indirmeye yardımcı olan antihistaminler ve de kortikosteroidler gibi ilaçlar önerebilir.

İç kulağın, vestibüler sinir iltihabına bağlı olarak baş dönmesine ve başka belirtilere yol açması, genelde bir iki hafta içinde geçer ve kulakta kalıcı bir hasar nadiren yaşanır. Ne var ki, kulak enfeksiyonunun belirtileri aylarca devam ederse o zaman “kompansasyon” denilen bir süreç başlatılmalıdır; kompansasyonda, beynin bu durumun yarattığı sözde vücut dengesizliklerine uyum sağlayabilmesi için vestibüler egzersizler yapılır.

Prof. Dr. Serap UYSAL

kızım altı yaşında,2 gündür baş dönmesinden şikayet ediyor.sebebi ne olabilir acaba,baş dönmesinin nedenini öğrenmek için hangi bölüme götürmeliyim.ce... devamı