Lif, probiyotikler, prebiyotikler ve diğer ürünler hassas bağırsak sendromunu hafifletir mi?
Hassas Bağırsak Sendromu İçin Probiyotikler
Probiyotikler, bağırsağın doğal bakterilerine destek veren ve bağırsak içi florasını dengeleyen mikroorganizmalardır.
Probiyotiklerin neden iyi geliyor gibi göründüğü hala gizemini korurken, bazı bilimsel çalışmalar probiyotik desteklerin, özelikle de Bifidobacterium infantes’in baskın olduğu türlerinin IBS belirtilerinden karın ağrısı, şişkinlik ve düzensiz bağırsak hareketleri gibi göstergeleri azalttığını ileri sürmektedir.
Bazı uzmanlar hastalarına rahatlıkla probiyotik destekler önerdiklerini, çünkü probiyotiklerin herhangi bir zararı olmadığını, bazılarına iyi gelebildiğini belirtmektedirler.
Ancak piyasada satılan ürünler konusunda kuşkuları vardır; probiyotik ve IBS konusundaki bilimsel çalışmaların çoğunluğu, bakteri türü ve dozu konusunda farklılıkları gözetmez; marketlerde rafları dolduran probiyotikli yoğurt ve sütlerle karşı karşıya kalan tüketiciler için durum tam bir muammadır.
Markete girip uygun ve etkili bir şey bulabilme şansı çok çok düşük bir ihtimaldir. Probiyotik ürünlerde en iyi bulgu, bazı karışımlı ürünler ile ‘acidophilus’ yada ‘lactobilli’ içeren değil ‘bifida bacteria’ içeren bazı ürünlerdir.
Prebiyotikler sindirilemez gıda içerikleridir ve bağırsak içindeki mikroorganizmaların büyüme ve etkinliklerini hızlandırır.
Prebiyotikler bir çok yiyecekte doğal olarak bulunur. Örneğin yulaf ve diğer tam tahıllar ile muz, enginar, kuşkonmaz, soğan gibi bir çok sebze ve meyve prebiyotik içerir.
Klinik çalışmaların sayısı az, kapsamı dardır ve sonuçlar karışıktır. Bir çalışma; probiyotik ve prebiyotik karışımı verilen hassas bağırsak hastalarının karın ağrısı, şişkinlik ve kabızlık şikayetlerinde azalma olduğunu; diğer bir çalışma ise olmadığını gösterdi.
Hassas Bağırsak Hastalığı İçin Lif Destekleri
Hassas bağırsak sendromu belirtilerinin tedavisinde, lif desteklerinin rolünü belirlemeye yönelik araştırmalar çelişkilidir. Bazı bulgular faydasız olduğunu, bir kısım bulgular gıdalara lif eklenmesinin gaz ve şişkinlik yaptığını ve az miktarda araştırma da suda eriyebilen liflerin IBS hastalarındaki kabızlık ve ishal sorununa yardım ettiğini ortaya koymuştur.
Son dönemde yapılan bir çalışma, çözünebilir bir lif olan psyllium’un (sinirliot, karnıyarık otu), kabızlık ve ishal sorunu olan IBS hastalarının ağrılarının dindirilmesine önemli katkı sağladığını gösterdi. Başka bir araştırma ise kabızlık ve karın ağrısı üzerinde sınırlı bir etkiye sahip olduğunu.
Hassas bağırsak sendromu olan bazı hastalar, pudra, tablet, kahvaltı tabağında veya kurabiye olarak tüketebilecekleri psylium içeren ürünlerle, ishal ve kabızlıklarını iyileştirdiler. Bu ürünlerin güvenliklerinde ve etkililik oranlarında değişiklik yoktur.
Uzmanlar ayrıca, sıvı ile karıştırılması mümkün olan sinirli ot tohumunun tozunu da önermektedirler. Bu otun (psyllium) kalp ve damar sistemine de faydaları vardır. Yiyebildiğiniz her iyi lif iyidir.
Yapılan az sayıdaki bilimsel çalışmaya göre, diğer bir çözünür lif olan kalsiyum polikarbofil ishale, kabızlığa, karın ağrısına ve IBS’nin neden olduğu şişkinliğe iyi gelebilir. Kalsiyum polikarbofil desteklerinin dışkıyı sertleştirdiği ve yumuşattığı da söylenmektedir ve IBS kaynaklı ishali ve kabızlığı ılımlı hale getirmesi bu lifi etkili bir destek haline getirmektedir.
İrrite Edici Bağırsak Hastalığı İçin Bitkisel destekler
Nane yağı, dışkı geçiş süresini yavaşlatarak ishal semptomlarını azaltabilir.
Bir grup araştırmacının nane yağının Gastrıintestinal (GI) spazmlar için ilaçtan daha etkili ve faydalı olduğu, hafif kabızlık yada ishali olan IBS hastalarına öncelikli ilaç olarak seçilebileceği yönünde ulaştıkları bir sonuç mevcuttur.
Nane yağı hakkında, IBS için üretilen birçok tıbbi üründen daha iyi bilimsel araştırmalar yapılmıştır. Nane yağını tolere edemeyen irrite edici bağırsak hastalığı olanlarda, papatya-pekmez karışımının iyi geldiğini belirtiliyor. Papatya kalın bağırsak kaslarının gevşemesini sağlar.
Vitamin Destekleri
Vitamin desteklerinden IBS hastalarının fayda gördüğünü gösteren neredeyse yok denecek kadar az sayıda çalışma mevcuttur.
Uzmanlar; “Hiçbir vitamin bilmiyoruz ki, irrite edici bağırsak hastalığında iyileştirici faydası gösterilmiş olsun” demektedirler. Uzmanlar, “Dengeli bir diyet vücudun ihtiyacını sağlamalıdır” görüşündedirler.
Prof. Dr. Barbaros ILIKKAN
merhaba doktar bey bebeğim 5 aylık ek bir besin olarak hiç bir besin yemiyor ne yapmam gereklidir acaba.?... devamı
Hassas Bağırsak Sendromu (Ibs)
Bağırsak Düğümlenmesinde Antibiyotik Etkisi
Hamilelik Ve İltihabi Bağırsak Hastalığı
Stres, Kaygı Ve Hassas Bağırsak Sendromu
İltihabi Bağırsak Hastalığı (Ibd)