Hassas bağırsak sendromuyla mücadelede yaklaşımlarından birisi, davranış terapisidir. Çünkü stres ve kaygı bu hastalığı daha da kötüleştirebilir. Davranış terapisi sizin stres ve kaygı ile baş etmenize yardımcı olur ve belki de hastalığın bazı semptomlarını azaltabilir. Mide ağrısını tetikleyen, ishal, rahatsızlık ya da kabızlığa sebep olan baskı ve kaygıya neyin sebep olduğu bilinmiyor. Ama duygusal reaksiyonların nasıl etkili bir şekilde yönetileceğinin öğrenilmesiyle, ıstırabın önlendiği ya da azaltıldığı görülüyor.
IBS hastalarının çoğunluğu, davranış terapisiyle bazı gelişmeler kaydediyor görünmektedir.
Ek bir faydası da hastalıkları biraz iyileşen insanların, daha az kaygı ve depresyon semptomu gösterme eğiliminde olmaları.
Davranış terapisi insanların rahatsızlık ya da acıyla daha iyi nasıl baş edileceğini öğrenmelerine ve stresli durumlarda rahatlayarak, hastalığın şiddetli belirtilerini savuşturabilmelerine yardım eder.
Maalesef davranış terapisi her derde deva değildir. Bazı çalışmalar göstermiştir ki, bu yöntem daimi mide ağrılarına ve kabızlık sıkıntılarına hiç etki etmemektedir. Diğer çalışmalar, davranış terapisinin standart ilaç terapisiyle birlikte en iyi sonucu verdiğini göstermiştir. Bu terapinin herhangi bir formuna başlamadan önce, doktorunuzla bunun mevcut tedavinizin içinde nasıl bir uyum gözetilerek yer alabileceğini konuşun.
Çok çeşitli davranış terapisi türleri vardır. İşte IBS hastalarında etkili olan bazı terapiler:
Rahatlama terapisi. Hedef zihni ve bedeni sakinleştirmek, rahatlatmaktır. Bu teknik meditasyon, aşamalı kas rahatlatması (belirli kasları germek ve serbest bırakmak), yönlendirilmiş imgelem (hayalinde canlandırma) ve derin nefes almayı kapsar.
Biyolojik geri bildirim. Bu yöntem elektrikli bir cihaz kullanılarak, insanların kendi vücutlarının strese nasıl karşılık verdiğini fark etmelerine yardım eder. Burada katılımcılara cihazın yardımıyla, daha rahat bir duruma geçebilmek için kalp atış hızlarını nasıl yavaşlatabilecekleri öğretilir. Birkaç seansın ardından insanlar kendi kendilerini sakinleştirmeyi becerebilmektedirler.
İpnoterapi. Katılımcılar ya eğitimli bir uzman yardımıyla ya da eğitim aldıktan sonra kendi başlarına başka bir bilinç düzeyine geçerler. Bu farklı bilinç düzeyi koşullarında, acının gidiyor olduğuna dair görsel varsayımlarda bulunulur.
Kavramsal Davranış Terapisi. Psikoterapinin bir türü olan bu yöntemde size, olumsuz ve çarpık düşüncelerinizi analiz etmeniz ve yerlerine daha pozitif ve gerçekçi düşünceler yerleştirmeniz öğretilir.
Geleneksel Psikoterapi. Eğitimli bir akıl ve ruh sağlığı profesyoneli hastalara çelişkilerden kurtulma ve duygularını anlama konularında yardımcı olur.
Ayrıca irrite edici bağırsak sendromu semptomlarının düzelmesine yardımcı olan ilaçlar da vardır. Diğer tedavi seçenekleri ise yeme alışkanlıklarında değişiklik, stres yönetimi ve akapunktur ve ipnoz gibi alternatif tedavilerdir.
Hassas bağırsak sendromunuz ile baş edebileceğiniz en iyi yöntem için doktorunuzla konuşun.
Stres, Kaygı ve Hassas Bağırsak Sendromu
Prof. Dr. Neşet Nuri GÖNÜLLÜ
Hocam,bağırsak sarkması ameliyatı geciktirilebilir mı?... devamı
İltihabi Bağırsak Hastalığı Hassas Bağırsak Sendromu Farkı
İltihabi Bağırsak Hastalığı Ve Cinsellik
Oksiyür Mide Solucanları
Stres, Kaygı Ve Hassas Bağırsak Sendromu
İltihabi Bağırsak Hastalığı (Ibd)