Yetişkinlerde
Eğer ishaliniz varsa yeterince sıvı aldığınızdan emin olun. Bol sıvı tüketin.
- Amaç kaybedilen suyu tamamlamak olduğundan, içeceğin türü önemli değildir. Ancak süt içmekten kaçının. Süt ishali kötüleştirecektir. Şekersiz, alkolsüz içecekler, sıvı alımına ihtiyacı olan insanlara kalori de vermez. Bu nedenle kaybedilen suyu yerine koymak için düzenli soda ya da alkolsüz içecekler içilebilir.
- Yemeye çalışın. Yiyeceklerin hafif olması gerekmez, ama yağlı yiyeceklerden kaçınmaya çalışın. Bebekler ve çocukların muz, pirinç, elma püresi, tost yemesi –BRAT diyet olarak adlandırılan düşük lifli besinler alınması – gibi, on yıllardır ishal tedavisinde kullanılan kombinasyonu alın.
- Eğer orta düzeyde ishal hastasıysanız, her zamanki aktivitelerinize devam edin ama vücudun susuz kalma riskini arttıracağından, kendinizi daha iyi hissedene kadar ağır egzersizlerden kaçının
Çocuklar
İshalle birlikte vücudun susuz kalması da kaygı sebebidir.
· Çok küçük bebekler, susuz kalma risklerinin yüksekliği sebebiyle özel sorunlar yaşayabilirler. Onlara sürekli bir sıvı şişesi verilmelidir. Pedialit (elektrolitleri içeren sıvı) gibi solüsyonlar, sudan daha fazla tercih edilebilinir. Bu sıvılar ayrıca, ishalle kaybolan gerekli tuzları da içerirler. Ama tuz tabletlerinden kaçının. İshali kötüleştirebilirler ve kesinlikle kullanılmamalıdırlar.
· Sık sık dışkı yapan, ateşli ya da kusan çocuklar okula gitmeyerek evde kalmalı ve bu semptomlar kaybolana kadar evde bakılmalıdırlar. Böylece, çocukların dinlenmesine ve iyileşmesine olanak sağlamanın yanında diğer çocukların hasta olmaları da engellenmiş olur.
Bebeklerde bulaşıcı ishal varsa ne yapılmalı?
Prof. Dr. Teksen ÇAMLIBEL
29 yaşındayım. osteoporoz tedavisi için 1200mg lık calcıday e başladım ama ishal şikayetim var. ne yapmalıyım?... devamı
İshal Ve Laktoz Duyarlılığı: Süt Ürünleri Sorunu
Dirençli Salmonella Araştırmacılara Endişe Veriyor
İshalin Tıbbi Tedavisi
İshal
Salgın Bakterilerin Gen Haritası Çıkarıldı.