Ameliyattan sonra fizyoterapi alan çoğu hasta, ağrının birkaç ay içinde yarı yarıya azaldığını tecrübe ediyor. Çoğu da iki yıl içinde ağrıdan tamamen kurtuluyor. Bu, Gothenburg Üniversitesinde (İsveç) sunulan bir tezin sonucu.
“Dokuda akut travmayla birleşen yaşa bağlı değişiklikler, omuz sorunlarına katkıda bulunabilir. Ne var ki, böyle sorunların en yaygın nedeni, omuzdaki liflerin mevcut alanın azalmasına bağlı basıncıdır” diyor araştırmacılar.
Bu belirtileri taşıyan hastalar başta fizyoterapiyle tedavi edilmeli. Fizyoterapinin yeterli etki göstermediği hastalara, mevcut alanın genişletilip gerekirse liflerin onarıldığı cerrahi tedavi önerilir. En yaygın iki işlem, artroskopik subakromiyal dekompresyon ve rotator manşon onarımıdır.
Amaç, hastanın ağrıdan kurtulması, gücüyle hareketliliğini geri kazanması ve işiyle boş vakit etkinliklerini sürdürebilmesi. Bu iki işlemden biri uygulanan hastalara, özel bir tedavi programının akabinde fizyoterapi önerilir.
“Tezde sunulan sonuçlara göre, çoğu hasta ağrı ve rahatsızlığın ameliyattan sonraki 3-6 ayda yüzde 50 oranında azaldığını bildiriyor. Hastalar, ameliyattan sonra iki yıllık takipteki referans değerlere kıyasla, tam hareketlilik ve güç kazandı,” diyor araştırmacılar.
Ameliyattan sonra 8-11 yıllık takip, çoğu hastanın omuz faaliyeti, hareketlilik ve gücünün iyi bir şekilde sürdüğünü gösterdi.
Omuz Sorunları
Omuz sorunlarından, kadınlar erkeklerden biraz daha fazla etkileniyor ve etkilenme riski yaşla birlikte artıyor. İşte ve sporda, ellerle omzun yukarısında yapılan ağır ve tekrarlı işlemler de, omuz sorunları meydana getiren risk faktörleri arasında.
Yüksek Standartta Ortopedik Uygulamalar
Op. Dr. Deniz ALGÜN
İyi günler beni kızım bir yaşında şuan, normal doğum yaptım ve sonucunda sol kolunda sinir sıkışması olmuş dediler, 20 gün içerisinde geçer dediler fa... devamı
Araknoidit
Boyunuzu Daha Uzun Gösterecek Ayakkabılar
Bacak Ağrısı
Ödem
Çocuklarda Kemik Erimesi Riski