- İçindekiler
- Nedir
- Ne Zaman Olur
- Nasıl Olur
- Sebepler
Nedir
Kabuslar birçok çocukta zaman zaman meydana gelir ama en yaygın okul öncesi çocuklarda (3-6 yaşlarındaki çocuklarda) görülür çünkü bu yaşlar çocukların normal korkularının geliştiği ve hayal güçlerinin en etkin olduğu dönemdir. Bazı çalışmalar, bu yaş grubundaki çocukların yaklaşık %50’sinin kabus gördüğünü tahmin ediyor.Kabuslar, çocuğun uykusunu birkaç kez bölen, günlük yaşamda stres ve sorunlara yol açan korkunç ve sıkıntılı rüyalardır. Çocuklar kabus yüzünden uyandıklarında çevrelerinin farkında olur ve genelde rahatlamaya ihtiyaç duyarlar. Sonuç olarak, bu çocuklar genelde anne babalarını uyandırırlar.
Ne Zaman Olur
Kabuslar ne zaman meydana gelir?
Uyku iki aşamaya ayrılır: hızlı göz hareketi (REM) ve hızlı olmayan göz hareketi (non-REM). REM ve non REM uyku 90-100 dakikalık döngülerle değişir. Rüya görme en çok REM uykusu sırasında meydana gelir. Kabuslar genelde gece yarısı veya sabah erken saatte, REM uykusu ve rüyalar yaygın olduğu sırada meydana gelir.Nasıl Olur
Kabus, genelde gören kişiye hayali bir tehlike veya tehdidi içerir. Çocuk tehlike veya korkutucu bir durumun rüyasını görebilir. Kabuslar rahatsız edici konular, görüntüler veya figürler, örneğin canavarlar, hayaletler, hayvanlar veya kötü insanlar bulundurur. Kontrol kaybı ve yaralanma korkusu yaygın konulardır. Çocuklar kabus görürken genelde çığlık atmaz veya etrafında dönmez. Çocuk uyanıp sakinleştiğinde rüyanın ne hakkında olduğunu genelde hatırlar.Kabuslar gece terörlerinden farklıdır. Gece terörleri olan çocuklar aşırı panik nöbetleri yaşarlar. Bir gece terörü sırasında çocuğu uyandırmak zordur ve teröre neden olan rüyayı genelde hatırlamaz.
Sebepler
Kabusların sebepleri nedir?
Kabusların tam olarak nasıl ve neden meydana geldiği bilinmiyor. Ama çok yorgun olmak, yeterli uyuyamamak, düzensiz bir uyku rutinine sahip olmak, stresli veya kaygılı olmak, hepsi kabus görme riskini artırır. Kabuslar çocuğun gelişim aşamasıyla ilişkili olabilir. Çoğu kabus yaşamlarımızdaki değişikliklerle başa çıkmanın normal bir parçasıdır. Çocuklar için, kabuslar okula başlamak, yeni bir mahalleye taşınmak, ailede bir boşanma veya yeniden evlenme yaşamakla ilişkilidir.Bazı genetik ve psikolojik etmenler de kabuslara yol açabilir. Kabus gören çocukların yaklaşık %7’sinin ailesinde kabus geçmişi vardır (kardeşleri veya anne babaları kabus görmüştür). Kabuslar bazı çocuklarda, örneğin zihinsel yetersizliği, depresyonu ve beyni etkileyen hastalıkları olan çocuklarda daha yaygındır.
Kabuslar yüksek ateşle de ilişkilendirilebilir.
Bazı ilaçlar gerek tedavi sırasında gerekse tedavi sonrasında korkulu rüyalara neden olabilir.
Gün içinde meydana gelen çatışmalar ve stres çocuğun uykusunu etkileyip kabuslara yol açabilir.
Kabuslar travma sırasında da meydana gelebilir. Bu kabuslar travma sonrası stres bozukluğunu işaret edebilir.
İLGİLİ MAKALE
Kabuslar
Prof. Dr. Kaan AYDOS
selam hocam ben gazi antepten ahmet yaklaşık 7 yıldır ürolojık rahatsızlıgım var gecırdıgım bır varıkosel amelıyatı kabusum oldu ne olduysa bu amelıya... devamı
Kadınlarda Uyku Sorunu Ve Fibromiyalji Riski Bağlantı
Uykuda Ölümlere Karşı Bebekler Sırtüstü Yatırılmalı
Yorgunluk Ve Uykululuk Nedenleri Ve Savaşma Yolları
Yetişkinlerde Kabus
Az Uyku Kilo Aldırıyor