- İçindekiler
- Kadınlar Ve Cinsel Sorunlar
- Tıbbi Yardım
Kadınlar Ve Cinsel Sorunlar
Kadın Cinsel Sorunlarının Sebepleri
Cinsel sorunların sebepleri insan ırkı kadar çeşitli ve karmaşıktır. Bazı sorunlar basit, geriye döndürülebilir fiziksel bir problemden kaynaklanır. Diğerleri daha ciddi tıbbi rahatsızlıklardan, zor yaşam şartlarından veya duygusal problemlerden kaynaklanabilir. Bazılarında sebeplerin bir birleşimi vardır. Aşağıdakilerden herhangi birisi cinsel sorunlara katkıda bulunabilir:
- İlişki sorunları- İlişkinin diğer unsurlarında geçimsizlik, mesela işin dağılımı, çocuk yetiştirme veya para, cinsel sorunlara sebep olabilir. İlişkide kontrol veya hatta istismar meseleleri özellikle cinsel uyuma zararlıdır. Böylesi sorunlar kadının cinsel isteklerini ve ihtiyaçlarını partnerine iletmesini engelleyebilir.
- Duygusal sorunlar- Depresyon, anksiyete (seks veya diğer şeyler hakkında), stres, kırgınlık ve suçluluk kadının cinsel fonksiyonunu etkileyebilir.
- Yetersiz uyarım- Kadının (veya partnerinin) cinsel uyarım ve yanıt hakkında bilgisizliği kadının tatmin edici bir deneyim yaşamasını engelleyebilir. Eşler arasında kötü iletişim de bunun faili olabilir.
- Jinekolojik sorunlar-Bir dizi pelvis bozukluğu ilişkide ağrıya sebep olabilir ve böylece tatmini azaltabilir.
- Vajinal kuruluk- Genç kadınlarda bunun en yaygın sebebi yetersiz uyarıdır. Daha yaşlı kadınlarda menopozda gerçekleşen östrojen azalması vajinal kuruluğun sebebidir. Yeterince kayganlaşmama aynı zamanda hormon dengesizlikleri ve diğer hastalıklarla ve belirli ilaçlarla bağlantılı olabilir. Bu durum, heyecana ket vurabilir veya ilişkiyi rahatsız bir hale sokabilir.
- Vajinismus- Bu, vajinal açıklığın ‘daralmasına’ sebep olan vajinal açıklığı çevreleyen kasların ağrılı bir spazmıdır. Girişi engelleyebilir veya girişi aşırı derecede ağrılı yapabilir. Vajinismusa ameliyat, istismar veya çocuk doğurmadan yaralanmalar veya yara izleri, enfeksiyon ya da antiseptik temizleme suları, sperm öldürücüler veya prezervatif tahrişleri sebep olabilir. Ayrıca korku da vajinusmusa sebep olabilir.
- Cinsel yolla bulaşan hastalıklar- Gonore, herpes, genital siğil, klamidya ve frengi cinsel temasla yayılan bulaşıcı hastalıklardır. Cinsel organlarda seksi rahatsız veya hatta ağrılı hale sokan değişikliklere sebep olabilirler.
- Vajinit- Enfeksiyon veya diğer sebeplerle vajinal dokuların iltihaplanması ve tahriş olması ilişkiyi rahatsız veya ağrılı yapabilir.
- Endometriyoz, pelvik kitle, yumurtalık kisti, cerrahi yara izleri- Bunların herhangi birisi ilişkiyi engelleyen veya zor veya ağrılı bir hale getiren bir tıkanıklığa sebep olabilir.
- Pelvik enflamatuvar hastalık-Bu, rahim boynuna, rahime ve yumurtalıklara çıkan vajinanın bir enfeksiyonudur. Kendi başına oldukça ağrılı olabilir ve birleşmeyi aşırı derecede ağrılı yapabilir.
- Ameliyat sonrası sinir hasarı- Pelvis ameliyatı (örneğin rahmin alınması) sırasında küçük sinirlerin kaçınılmaz olarak kesilmesi, hissi ve yanıtı azaltabilir.
- Fiziksel durumlar-Bir çok fiziksel veya tıbbi durum kadının seks yaşamından memnuniyetini azaltabilir.
- Yorgunluk (bitkinlik)
- Diyabet, kalp hastalığı, karaciğer hastalığı, böbrek hastalığı gibi kronik hastalıklar
- Kanser
- Nörolojik bozukluklar
- Damarsal (kan akışı) bozukluklar
- Hormonal dengesizlikler
- Menopoz
- Gebelik
- Alkol veya uyuşturucu istismarı
- İlaçlar- Bazı ilaçlar arzuyu veya heyecanı azaltabilir.Bu etkiye sahip iyi bilinen bir grup ilaç antidepresanların seçici serotonin-geri alım inhibitörleri’dir (SSRI). Diğerleri bazı kemoterapi ilaçlarını, yüksek tansiyon ilaçlarını ve antipsikolitik ilaçları içerir.
- Diğer tıbbi tedaviler- Belirli kanser tipleri için radyasyon terapisi gibi tedaviler vajinal kayganlaşmayı azaltabilir. Ayrıca cinsel organları kaplayan deriyi ve zarları hassas ve duyarlı hale getirebilir.
- İstismar geçmişi- Herhangi bir istismara maruz kalmış bir kadın gevşemek ve uyarılmak için eşine güvenmekte sıkıntı yaşayabilir. Eşini derinden önemsemesine rağmen tatminkar bir deneyimin yolunu tıkayan korku, suçluluk veya kırgınlık hisleri olabilir.
- Sekse karşı tutumlar- Bir çok insan ya yetiştirilme tarzlarından ya da daha önceki kötü deneyimlerinden seksi bir çiftin ilişkisinin normal ve zevkli bir parçası olarak görmez. Seksi veya cinsel duyguları utanç, suçluluk, korku veya öfkeyle ilişkilendirebilirler. Diğer tarafta seks hakkında gerçekçi olmayan beklentileri olan insanlar vardır. Televizyon ve filmlerde seksin her zaman kolay ve fantastik tasviri bazı insanların yanlış olarak gerçek yaşamda da öyle olduğuna inanmalarına yol açar. Bu insanlar seks bazen dünyayı sarsmadığında veya bir problem olduğunda hayal kırıklığına uğrar veya hatta endişelenirler.
- Eşin cinsel sorunları- Eşinin impotans veya arzu yokluğu gibi cinsel problemlerinin olması kadının kendi tatminine ket vurabilir.
Tıbbi Yardım
Ne Zaman Tıbbi Yardım Almalı
Tüm cinsel problemler tıbbi bakım gerektirmez. Çoğu insanın, genellikle tıbbi problemlere, anksiyeteye veya yaşamın diğer bir alanındaki strese bağlı olarak geçici cinsel problemleri olur. Problem sizi sıkıyorsa veya ilişkinin tehdit altında olduğunu düşünüyorsanız yardım istemekten korkmayın veya utanmayın. Eğer doktorunuz fiziksel problemleri elemenin ötesinde yardım sunamıyorsa bir ruh sağlığı uzmanı size yardım edebilir veya sizi doğru yöne sevk edebilir.
Birkaç haftadan fazla ısrar eden herhangi bir cinsel problem doktorunuzu ziyaret etmenize değer. Doktorunuz problemin tıbbi veya ilaçlara bağlı sebeplerini eleyebilir ve diğer problem tiplerinin çözümü hakkında öğüt verebilir. Emin değilseniz problemin ne olduğunu tam olarak belirlemenize yardım edebilir. Gerekliyse sizi bir başka uzmana havale edebilir: Bir psikoterapist, bir evlilik danışmanı veya seks terapisti.
Belirli problemlerin derhal bakıma ihtiyacı vardır.
- Eğer cinsel birleşme birden ağrılı olmaya başlarsa, bir enfeksiyonunuz ya da derhal bakım gerektiren tıbbi bir rahatsızlığınız olabilir.
- Cinsel yolla bulaşan bir hastalığınız olduğuna inanmanız için sebebiniz varsa sizin ve partnerinizin, ve her ikinizin sahip olabileceği diğer cinsel partnerlerin, derhal tedavi edilmesi gereklidir.
- Cinsel faaliyete alışılmadık herhangi bir reaksiyon, örneğin baş ağrısı, kısa göğüs ağrısı veya vücudun herhangi bir yerinde ağrı da doktorunuza bir ziyareti kesin kılar.
Adet sırasında seks yapmak güvenli midir?
Uzm. Dr. Hatice Nihal ARSLAN
benim yasım 30 erkek olarak kendimi karşı cinsin bir üyesi olarak görmek istiyorum daha doğrusu cinsiyet değiştirmek ve tamamen kadın olmak ve bir kad... devamı
Kuru Boşalma
Kadında Orgazm Bozukluğu
Erkekte Orgazm Bozukluğu
Balayı Sistiti
Aşırı Dar Vajina