Kafeinin işe yaradığı durumlar olduğu gibi yol açtığı problemler de mevcuttur. Sabahları uyanmak için kafeine başvurmak sıkça tercih edilen bir yöntemdir. Kafein merkezi sinir sistemini canlandırır, yorgunluğu azaltır, uyanık olmayı sağlar, konsantrasyonu geliştirir.
Çoğu yetişkin için kafeinin ortalama dozu (200 – 300 miligram) veya günde 2 – 4 fincan filtre kahve zararlı değildir. Fakat reflü gibi bazı durumlar kafein tüketiminizi sınırlandırmanızı veya durdurmayı gerektirebilir. Normal kafein tüketimi zararlı olmasa da aşırısı hoş olmayan etkilere sebep olur. Günde 500 – 600 miligramdan fazla kafein almak uykusuzluğa (insomnia), gerginliğe, huzursuzluğa, asabiyete, mide problemlerine, kalbin hızlı atmasına ve kas titremesine yol açabilir.
Bazı kişiler kafeine diğerlerinden daha hassastır. Eğer kafeinin etkilerini ciddi bir şekilde hissediyorsanız günde 1 ya da 2 bardak bile azaltmak huzursuzluk ve uykusuzluk gibi problemleri giderebilir. Ne kadar kafein tüketmeye alışkın olduğunuz kafeine verdiğiniz tepkinin belirlenmesinde yardımcı olabilir. Düzenli olarak kafein almayan kişiler olumsuz etkilerine daha açık olabilirler. Diğer faktörler arasında vücut kütlesi, yaş, ilaç kullanımı ve endişe bozukluğu gibi tıbbi durumlar yer alır. Araştırmalarda erkeklerin kafeine karşı kadınlardan daha hassas olduğu görülmüştür.
Cipro ve Noroxin gibi bazı antibiyotikler kafein sindirimine müdahale edebilirler. Bu da kafeinin vücutta kalma süresini uzatır ve etkilerini güçlendirir. Teofilin adlı ilaç vücutta kafeine benzer etkiler yaratır. Kullanılırken kafein alınması bu etkileri aşırı hale getirebilir. Ekinezya bitkisi de kafeinin kandaki yoğunluğunu artırabilir.
Kafein alışkanlığınızı değiştirmeniz gerekiyorsa atabileceğiniz bazı adımlar vardır. Yediğiniz ve içtiğiniz ürünlere dikkat ederek ne kadar kafein aldığınızı kontrol edin. Kafein alımını yavaş yavaş azaltmanız tavsiye edilir. Yoksa vücut kafeinin bir anda yok olmasına tepki verebilir. Çoğu içeceği artık kafeinsiz alma seçeneği mevcuttur, bunları tercih edebilirsiniz. Demlenme süresini kısaltarak veya bitki çayları içerek de kafein alımı azaltılabilr.
Kafeinin Kemik Erimesiyle İlgili Etkileri
Uzm. Dr. Günnur ÖNARSLAN
ben çok terleyen bir yapıya sahibim ellerim de çok fazla terliyor uyurken de çok fazla terliyorum ki bu kış mevsiminde dahi olabiliyor.teşekkür ederim... devamı
İftardan Sahura Uzmanından Öneriler
Sağlıklı Yaşamın Temelleri
Aile Yemeği: Beslenme Ve Besleme
Ramazanda Baklava Yerine Sütlaç
Kahvaltıyı Atlayanlar, Abur Cubura Karşı Koyamıyor