Kahve zincirlerinin artması, yeni nesil kahvecilerin açılması kahveyle ilgili yeni terimleri hayatımıza soktu. Bunlardan biri de kafeinsiz kahve ya da yabancı adıyla decaf kahve. Kahve bilindiği gibi bolca kafein içerir ve bu uyarıcı madde bazen enerjimizi arttırırken bazen de geceleri uyuyamamaya yol açabilir. Peki kafeinsiz kahve sağlıklı mıdır?

Kahvenin kendisinin sağlıklı olup olmadığı yıllardır tartışılmıştır. Ancak özel sağlık şikayetleri olmayan kişilerde, abartılmadan içilen kahvenin herhangi bir soruna yol açmayacağı, bilakis sağlıklı olabilecek genel kanıdır. Kafeinsiz kahvenin tadı normal kahveye benzer, görüntüsü de aynıdır. Ancak daha az miktarda kahve içerir. Kafeinsiz kahvenin sağlıksız olduğuna işaret eden herhangi bir çalışma olmadığı gibi normal kahvenin faydalarını taşıyabileceği de görülmüştür.

Kafeinsiz kahve sağlıklı mıdır sorusunu doğuran şey esas olarak kahvedeki kafeinin uzaklaştırılması için kullanılan kimyasallardır. Suyla birlikte kullanılan bu kimyasalların arasında aktif kömür, kritik üstü karbondioksit, metilen klorür, etil asetat sayılabilir. Üreticilerin su kullanmasının nedeni kafeinin suda çözünen bir madde olmasıdır. Ancak sadece su kullanmak kahvenin içeriğindeki protein ve şeker gibi diğer bileşenleri de uzaklaştırabileceğinden bu kimyasallar da süreçte yer alırlar. Bu maddelerin kullanımı kafein uzaklaştırma sürecini hızlandırır, bu da diğer maddelerin kaybını en aza indirir ve kahvenin kendi tadını kaybetmesi önlenir. Kafeinin uzaklaştırılması genellikle kahve çekirdekleri kavrulmadan önce yapılır. Ancak 2018’de yapılan bir çalışma kavrulmuş çekirdeklerden daha hızlı uzaklaştırılabileceğini göstermiştir. 

2017’de yapılan bir çalışma kafeinsiz kahve sağlıklı mıdır sorusunu cevaplamaya çalışmıştır. Bunun sonuçlarına göre sağlığınıza zarar veren herhangi bir etkisi yoktur. Ancak süreçte metilen klorür kullanılması hem kahve üreticileri hem de tüketicileri arasında endişeye yol açabilmektedir. Çok az miktarda metilen klorürü havadan almak bile (örneğin 200 ppm) merkezi sinir sistemini geçici olarak yavaşlatabilir, kişinin dikkatini, el-göz koordinasyonunu kötü etkileyebilir. Baş ağrısı, baş dönmesi, asabiyet, öksürük veya hırıltı yaşayabilir. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi kafeinin uzaklaştırma işleminde metilen klorür kullanımına izin vermiştir. Ancak son üründe 10 ppm’den fazla metilen klorür kalmamalıdır. Bu da yan etkilerin görüleceği miktardan az olduğu için kafeinsiz kahve içmekte bir sakınca olmayacağı söylenebilir.

Uzm. Dr. Engin TÜRKMEN

Sayın Uzm.Dr.Engin Türkmen, 52yaşındayım.Amacım kilo vermek değil,sağlıklı yaşayabilmektir. Günde 2 defa 45er dakika tempolu yürüyüş ile günde 3 defa ... devamı