- İçindekiler
- Belirtileri
- Nasıl Azaltılır?
Belirtileri
Kalp Yetmezliği Belirtileri Nelerdir?
Kalp yetmezliğiniz hiç belirti göstermeyebilir ya da belirtileriniz hafiften şiddetliye doğru değişim gösterebilir. Belirtileriniz sabit olabileceği gibi gelip geçebilir de. Kalp yetmezliği belirtileri kalbinizde veya vücudunuzda ortaya çıkan değişimlere ve belirtilerin şiddeti de kalbinizin zayıflığına bağlıdır. Belirtiler arasında şunlar yer alır:
- Akciğer konjesyonu (kan toplanması). Zayıf bir kalp, sıvının akciğerlere geri dönmesine neden olur. Bu ise, egzersiz yaparken nefes tıkanıklığına veya istirahatta veya yatakta sırtüstü yatarken nefes alma güçlüğüne neden olur. Akciğer konjesyonu (kan toplanması) aynı zamanda kuru öksürüğe veya hırıltıya neden olur.
- Sıvı ve su tutulumu. Zayıf bir kalp böbreklerinize daha az kan pompalar ve ayak bilekleri, ayak ve karında şişme (ödem adı verilir) ve kilo alma ile sonuçlanan sıvı ve su tutulumuna neden olur. Bu durum, vücudunuzun aşırı sıvıdan kurtulma girişiminden dolayı aynı zamanda geceleri idrara çıkma ihtiyacında artışa neden olur. Midenizdeki şişkinlik iştah kaybı ve mide bulantısına neden olabilir.
- Sersemlik, bitkinlik ve güçsüzlük. Önemli organlarınıza ve kaslarınıza daha az kan gitmesi kendinizi yorgun ve güçsüz hissetmenize neden olur. Beyninize daha az kan gitmesi sersemlik ve kafa karışıklığına neden olur.
- Ani veya düzensiz kalp atışları. Kalp vücuda yeterli kanı pompalamak için daha hızlı atar. Bu ise hızlı veya düzensiz kalp atışlarına neden olur.
Eğer kalp yetmezliğiniz varsa, bu belirtilerden bir veya birkaçına sahip olabilirsiniz veya hiçbir belirtiniz olmayabilir. Bunun yanı sıra, belirtileriniz kalbinizin ne kadar zayıf olduğu ile bağlantılı olmayabilir. Pek çok belirtiniz olabilir ancak kalp fonksiyonunuzda hafif bir zayıflama da görülebilir. Veya daha şiddetli şekilde hasar görmüş bir kalbiniz ama daha az belirtiniz de olabilir.
Nasıl Azaltılır?
Kalp Yetmezliği Belirtilerini Nasıl Azaltabilirim?
Kalp yetmezliği belirtilerini azaltmak için şunları yapın:
- Sıvı dengesini sağlayın. Doktorunuz sizden içtiğiniz veya aldığınız sıvı miktarının ve ne kadar sık tuvalete çıktığınızın kaydını tutmanızı isteyebilir. Kan damarlarınızda ne kadar çok sıvı taşırsanız, kalbinizin de bu aşırı sıvıyı pompalamak için daha sıkı çalışması gerekeceğini aklınızda tutun. Sıvı alımınızı günde en fazla iki litre ile sınırlandırmak kalbinizin iş yükünü azaltacak ve belirtilerin tekrarlanmasını önleyecektir.
- Kullandığınız tuz (sodyum) miktarını sınırlandırın.
- Kilonuzu gözleyin ve eğer ihtiyacınız varsa kilo verin. “Katkısız” veya “ideal” kilonuzu öğrenin. Bu sizin fazla sıvılar olmaksızın sahip olduğunuz kilodur. Hedefiniz kilonuzu katkısız kilonuzun iki kilogram aşağısı veya yukarısında tutmak olmalıdır. Her gün aynı saatte, tercihen sabahları, benzer kıyafetlerle, idrara çıktıktan sonra ancak yemekten önce ve aynı tartı üzerinde kilonuzu ölçün. Kilonuzu bir ajanda veya takvim üzerine yazın. Eğer günde bir kilo veya haftada 2,5 kilo alıyorsanız, doktorunuzu arayın. Doktorunuz ilaçlarınızda bir ayarlama yapmak isteyebilir.
- Belirtilerinizi gözleyin. Eğer yeni belirtiler ortaya çıkarsa veya belirtileriniz kötüleşirse doktorunuzu arayın. Belirtilerinizin, acil tedaviye ihtiyaç duyacağınız kadar şiddetlenmesini beklemeyin.
- Verilen ilaçları kullanın. İlaçlar kalbinizin kan pompalama kabiliyetini iyileştirmek, kalbinizdeki basıncı azaltmak, kalp yetmezliği gelişimini azaltmak ve sıvı tutulumunu önlemek için kullanılır. Çoğu kalp yetmezliği ilacı zararlı hormonların salgılanışını azaltmak için kullanılmaktadır. Bu ilaçlar kan damarlarınızın genişlemesine ve rahatlamasına (bu yolla da tansiyonunuz düşmesine) neden olur.
Kalp Yetmezliği Teşhisi
Özer SELİMOĞLU
Merhaba özer bey benim ayaklarımda varis var ve iç varisten ameliyat oldum.Ağrılarım geçmeyince bir kalp ve damar cerrahisine muayene oldum ve derin ... devamı
Atrial Çırpınım
Kalp Sağlığı İçin Alınan Ek Vitaminler Ve Mineraller
Tromboflebit
Düşük D Vitamini, Yaşlı İnsanlarda Metabolik Sendromla Bağlantılı
Kalbiniz İçin En İyi 7 Besin