Karın fıtığı midenin bir kısmı diyaframdan dışarı yukarı doğru çıkınca gelişir. Diyaframda normalde yemek borusunun (özofagus) geçtiği ve mideye bağlandığı küçük bir açıklık bulunur (hiyatüs). Mide buradan dışarı çıkarak karın fıtığına yol açabilir. Çoğu vakada küçük bir karın fıtığı probleme yol açmaz. Ancak daha büyük bir fıtık yemeğin ve asidin mideden geri çıkmasına sebep olarak mide göğüs yanmasına sebep olabilir. Kendine dikkat etmek ve ilaç almak çoğu karın fıtığında belirtileri yok eder ancak büyük fıtıkların tek kalıcı tedavisi karık fıtık ameliyatıdır.
Karın fıtığının sebep olduğu reflünün belirtilerini hafifletmek için büyük öğünler yerine daha sık daha küçük öğünlerin tüketilmesi tavsiye edilir. Çikolata, soğan, baharatlı yiyecekler, turunçgiller, domatesli gıdalar gibi mide göğüs yanmasını tetikleyen gıdalar tüketilmemelidir. Alkol ve sigara önerilmez. Yedikten en az iki saat sonra yatılmalıdır. Kilo verilmelidir ve baş yaklaşık 15 cm yüksekte kalacak şekilde yatılmalıdır.
Kullanılan ilaçlar arasında antiasitler, asit üretimini azaltan ilaçlar, asit üretimini engelleyip özofagusu iyileştiren ilaçlar bulunur. Vakaların küçük bir kısmında ameliyatla tedavi yapılır. Ameliyat genellikle son çare olarak görülür. Karın fıtık ameliyatı genellikle gastroözofageal reflü hastalığı ameliyatıyla birlikte yapılır. Karın fıtık ameliyatında mide, karın boşluğuna geri çekilir, diyafram açıklığı küçültülür. Yemek borusu sfinkteri zayıflamışsa onarılır. Bazen ameliyat tek bir büyük kesikten yapılır. Bazı karın fıtığı ameliyatları ise laparoskopik yöntemle, daha küçük kesiklerden ufak bir kamera ve ameliayt gereçleri sokularak yapılır.
Ritim bozukluğa karşı aldığın Tensinor ilaçtan sonra nabız 46 oluyor iyi mi değilim aydınlatırmısınız... devamı
Fıtık Korsesi Kasık Fıtığında Etkili Midir?
Mide Fıtığı: Evde Tedavi
Karın Fıtığı Ameliyatlarında Neler Olur
Karın Fıtık Ameliyatı
Fıtık İçin Yapılabilecek Egzersizler