Fıtık, karın duvarındaki bir zayıf nokta veya açıklıktan ince bağırsak veya yağ dokusunun dışarı çıkmasıdır. Kasık fıtığı kasık bölgesinde olur ve erkeklerde skrotuma yayılabilir. Zamanında doğmuş bebeklerde %1 ila %5 oranında görülür. Erkeklerde %10 oranında, prematüre doğan bebeklerde fıtık %7 - %30 oranındadır. Erkeklerde kasık fıtığı görülme oranı 4 ila 8 kat daha fazladır.
Zamanından erken doğan bebeklerde, düşük doğum kilosu olan bebeklerde, ailesinde doğumda kasık fıtığı yaşamış kişiler olan bebeklerde ve diğer ürolojik problemleri olan bebeklerde fıtık daha sık görüşür. Bebeklerde fıtık oluşması annenin yaptığı herhangi bir şeyle ilgili değildir. Karın duvarındaki açıklık doğumda mevcuttur ve fıtık herhangi bir zamanda gelişebilir. Genellikle yeni doğanlarda veya 1 yaşına kadarki dönemde gelişir fakat yıllar boyunca fark edilemeyebilir. Kasıkta sağ tarafta kısmen daha çok görülür ancak solda veya her iki tarafta birden de görülebilir. Ağlarken veya bebek zorlandığında daha belirgin olabilse de kasık fıtığına bunlar sebep olmaz.
Bağırsak veya yağ dokusu açıklıktan kolaylıkla çıkıp içeri ittirilebiliyorsa bu geri ittirilebilir fıtıktır. Geri ittirilemeyen fıtıklarda bağırsak açıklıkta sıkışmış olabilir ve kan akışı kesilebilir. Bu çok daha ciddi bir durumdur. Ameliyat tek kesin tedavi şeklidir. Nüksetme oranı %1’den düşüktür. Erken müdahale edilirse küçük bir yara izinden başka ameliyatın bir komplikasyonu yoktur.
İLGİLİ MAKALE
Çocuklarda Kasık Fıtığı: Evde Tedavi
Uzm. Dr. Yaşar Sezen ORAL
Yaşar Hanım merhaba, Siz bir soru sormak istiyorum.Konu ile ilgili yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.Yaklaşık bir hafta önce bel ağrısı ve kasığım... devamı
Göbek Fıtığı (Umblikal Herni)
Fıtık Muayenesi
Mide Fıtığı Beslenmesi
Karın Fıtığı Ameliyatından Sonra Beslenme
Ameliyatla Geçmeyen Bel Ağrıları?