Karın fıtığı ameliyatı çoğunlukla genel anestezi altında yapılır. Hasta ameliyat olduğu gün eve gidecek veya hastanede bir gece kalacak şekilde uygulanabilir. Karın fıtığı ameliyatı genel cerrah tarafından yapılır.
Anestezi verildikten sonra ameliyat karın fıtığının iki yanına yapılan küçük kesiklerle başlar. Laparoskop adlı küçük kamera bir kesikten sokulurken, öbüründen diğer ameliyat gereçleri sokulur. Cerrah midenin ve diyaframdaki hasarın yerini tespit eder. Eğer gerekirse mide diyaframdan çıktığı açıklıktan aşağıya çekilir ve karın boşluğuna geri getirilmiş olur.
Midenin üst kısmı özofagusun (yemek borusunun) ucuna dolanır ve yerinde kalması için dikilir veya zımbalanır. Diyaframdaki hasar çok büyükse dikişle kapatılabilir veya yerine bir yama konulabilir. Ama çoğu vakada buna gerek kalmaz.
Küçük laparoskopik kesikler sonradan alınacak olan dikişlerle, kesiğin dikişsiz kapanmasına yardımcı olan özel bir yapıştırıcıyla veya küçük yapışkan bandajlarla kapatılabilir. Çoğu karın fıtığı hastası ameliyattan 2 ila 4 hafta sonra normal aktivitelerini gerçekleştirebilir. Bölge özellikle ilk hafta süresince hassas olacaktır. Bu süre boyunca dikiş yerlerine, karın bölgesindeki basıncı artıran anlarda nazik bir baskı uygulayarak korunma sağlanabilir. Yatarken oturur pozisyona geçmek, otururken ayakta pozisyona geçmek, öksürmek, hapşırmak, ağlamak, ıkınmak, kusmak gibi hareketler karın bölgesinde basıncı artırır.
İLGİLİ MAKALE
Bel ve Boyun Fıtığı Ameliyatı
Op. Dr. Salih AYDIN
Önceden açık bel fıtığı ameliyatı olan birine tekrardan kapalı ameliyat olur mu ?... devamı
Karın Fıtığı
Yetişkinlerde Göbek Fıtığı Belirtileri
Evde Fıtık Korsesi Nasıl Yapılır
Karın Fıtığı Ameliyatlarında Neler Olur
Narkozsuz Bel Fıtığı Ameliyatı!