Kasık, göbek, uyluk ve karın fıtıkları karın duvarındaki zayıf bir noktadan yumuşak doku dışarı çıktığında oluşur. Fıtık karın bölgesinde basıncın artmasıyla kötüleşebilir ancak egzersiz yapmak mümkündür. Hatta bazı fıtık egzersizleri sayesinde fıtığın kötüye gitmesi önlenebilir.
En basit fıtık egzersizlerinden biri basitçe yürümektir. Yürümek fıtıkların iyileşmesine ve önlenmesine yardımcıdır. Yürümek güçlendirilmesi gereken üç bölgenin bir arada çalışmasını teşvik eder: pelvik taban, alt karın ve karnı omuzlarla kaburga kafesine bağlayan kaslar. Günde 45 dakika boyunca sabit, çabuk bir tempoda yürümek bu hedefe ulaşmayı sağlar.
Suda fıtık egzersizi yapmak hareketlere ekstra direnç ekler. Havuzda bile var olan su akıntısı dengeyi sağlamayı zorlaştırır. Bu da postural kasların yükünü artırır. Karın bölgesini güçlendirmeye çalışırken bu durum daha da faydalıdır. Karın kaslarının güçlenmesi de fıtığın iyileşmesine yardım eder. Başlangıç için iyi bir fıtık egzersizi havuzda 3 ila 5 tur yürümektir. Sonra 30 tekrarla kalçayı indirme, kaldırma, esneme ve uzatma egzersizleri denenebilir. Yarım çömelme (squat) 30 tekrar şeklinde yapılır. Yarım squatta tam aşağıya çökülmez, sadece yarıya kadar yapılır.
Fıtığı iyileştirmeye çalışırken veya fıtık ameliyatının iyileşme döneminde karın bölgesini güçlendirmek çok önemlidir. Bunun için küçük mekikler yapılabilir. Mekik çekerken önemli olan ne kadar doğrulduğunuz değil karın kaslarını ne kadar sıktığınızdır. Gövdenizi yaklaşık 10 cm kaldırmanız yeterli olacaktır. Aşırıya kaçmadan yapmaya dikkat edin. 15 tekrarla başlayıp, 3 kere 15 tekrara kadar artırın.
hocam babamın boyun fıtığı sebebi ile kolunda kısmı felç gelişti elini kullanıyor fakat kolunu kaldıramıyor acil ameliyat olmazsa kolunu kaybedeceği s... devamı
Karın Fıtığı
Yetişkinlerde Göbek Fıtığı Belirtileri
Evde Fıtık Korsesi Nasıl Yapılır
Karın Fıtığı Ameliyatlarında Neler Olur
Narkozsuz Bel Fıtığı Ameliyatı!