Göbek fıtığı, göbek bölgesindeki zayıf bir noktadan bağırsakların bir kısmı veya yağ dokusu dışarı çıktığında oluşur. Bu, göbek deliğinin yakınında bir şişliğe sebep olur. Genellikle bebeklerde görülür ve bebek 1 yaşına gelene kadar kendiliğinden kapanır. Dolayısıyla göbek fıtık ameliyatına gerek kalmaz. 2 yaşına kadar kapanma işareti göstermiyorsa, 3 ila 5 yaşına kadar geçmemişse ameliyatla tedavi edilebilir.
Göbek fıtığı yetişkinlerde de görülebilir. Özellikle aşırı kilo, hamilelik, karında su toplanması gibi göbeğe baskı yapan durumları olan kişiler daha yatkındır. Kronik öksürük veya kabızlık, aşırı büyümüş prostat bezi yüzünden idrara çıkmakta güçlük gibi durumlar da yol açabilir. Çoğunlukla doktor tarafından fiziksel muayene ile tespit edilebilir. Göbek fıtığı zaman geçtikçe büyüme eğilimindedir. Bu durumda göbek fıtık ameliyatıyla tedavi edilmesi gerekecektir.
Göbek fıtık ameliyatının çok riski yoktur. Genellikle hasta ameliyat olduğu gün evine gidebilir. Prosedür sırasında öncelikle genel anestezi uygulanır. Cerrah, göbek deliğinin hemen üstünde küçük bir kesik açar. Zayıf noktadan çıkmış olan doku göbeğin içine geri sokulur. Göbek deliğinin etrafındaki dokular tamir edilir. Doktor bazı durumlarda zayıf noktanın üstüne veya altına bir yama yaparak bölgeyi güçlendirebilir ve fıtığın geri dönmesini önleyebilir. Sonrasında kesik dikilir ve ameliyat sona erer.
İLGİLİ MAKALE
Göbek Fıtığı Çeşitleri
Prof. Dr. Fahri ERDOĞAN
Boy uzatmak için yetişkin takviyesi var mıdır? Varsa nedir almak istiyorum boyumun kısalığı psikolojimi bozuyor artık hocam 20 yaşındayım 🥲 ... devamı
Kasık Fıtığı
Göbek Fıtığı (Umblikal Herni)
Narkozsuz Bel Fıtığı Ameliyatı!
Bebeklerde Kasık Fıtığı
Göbek Fıtığı Belirtileri