Kas burkulmaları ve kas zorlamaları benzer belirtilere sebep olsa da her hasar vücudun farklı bir bölümünü etkiler. Burkulmada bağ dokular zarar görürken, zorlanmada ise kaslar veya tendonlar hasar alır. Şiddetine bağlı olarak çoğu burkulma ve zorlanma evde tedavi edilebilir. Ateşiniz yükselirse veya bölgede yoğun şişme, ağrı varsa doktora görünün.
Burkulmalar
Burkulmada kemikleri, kıkırdakları ve eklemleri bir arada tutan bağ doku aşırı esner veya yırtılır. Burkulmanın sık olduğu bölgeler diz, bilek ve dirsektir. En sık görülen belirtisi şişmedir. Şişkinlik ve ağrı ne kadar yoğunsa hasar o kadar ciddidir. İki, üç gün sonra hareket edemiyor ve bölgeye ağırlık veremiyorsanız, ateşiniz varsa tıbbi yardım alın.
Zorlanmalar
Kaslar, tendonlar veya kasları kemiklere bağlayan dokuların aşırı esnemesi veya yırtılması zorlanmadır. Sırtta ve diz ardı kirişinde sık görülür. Belirtileri burkulmaya benzer; şişme, ağrı ve bölgenin hareket kabiliyetinde azalma görülür. Tıbbi yardım gerektiren koşullar burkulmayla aynıdır.
Terapi
Hasar gerçekleştikten 24 ila 48 saat sonrasına kadar bölgeye ağırlık bindirmemek önemlidir. Mümkünse altına yastık koyarak zarar görmüş bölgeyi kalp hizasından yukarıda tutmak gerekir. Bu sayede şişme azalır. Bir bandajla sarmak da faydalı olacaktır. Bölgeye günde 4 – 8 kez, her seferinde en fazla 20 dakika boyunca buz uygulamak önerilir. Buzu direk koymamak, bir havlu veya bezin içinde uygulamak gerekir.
Sıcak Terapisi
Isı sert veya ağrılı kaslara kan dolaşımını artırmak için veya vücudu egzersize hazırlamak için kullanılır. Bölgeye ağırlık verebildiğinizde rehabilite egzersizlerine başlamadan önce ısı terapisi kullanılmalıdır. Isı hasarlı bölgeyi daha esnek yapabilir ve ağrıyı azaltabilir. Bunun için sıcak ve nemli bir bezi sorunlu bölgeye 10 – 15 dakika boyunca koyun.
Siyatik Ağrısını Azaltmak
Füsun YILMAZ
Merhaba,ben bu hafta üniversite tercihi yapıcam ama fiyoterapi ve rehabiilitasyon bölümü ile dil ve konuşma terapisi arasında kaldım.Bana yarcımcı ola... devamı
Diz Yaralanması Tedavisi
Da Vincinin Anatomik Çalışmaları Sergileniyor
Ofis Çalışanları Daha Sık Ayağa Kalkmalı
Yüz Bölgesi Kırıkları
Kırık Ve Çıkıkların Tedavisi