- İçindekiler
- Tedavisi
- Evde Tedavi
- Tıbbi Tedavi
Tedavisi
Doktorunuz muhtemelen evde uygulamak üzere, koruma-dinlenme-buz tedavisi- sargı-yukarı kaldırma-ağrı kesiciden oluşan bir rutin önerecektir. Bu rutin aşağıda tek tek açıklanmıştır.
Evde Tedavi
Evde Tedavi
- Koruma: özellikle diz ve bileklerde, cilt yüzeyine yakın bursanın yumuşak bir dizlikle korunması gerekir.
- İltihabın olduğu bölgeyi dinlendirmek, belirtilerin azalmasına yardımcı olur. Ağrıya neden olacak hareketler yapmak yerine farklı egzersiz türleri tercih edebilisiniz. Mesela yüzmek, vücudu zorlamayan faydalı bir egzersizdir. Zarar vermek ve ağrı yapmak yerine iltihabı iyileştirebilir.
- Buz tedavisi, ödemi indirmenin yanı sıra ağrıyı dindirmede çok etkilidir. Evde hazırlayacağınız buz torbaları veya donmuş sebze paketlerini günde en az iki kez, 10 ar dakika bölgeye koymak, şişkinliği indirmeye yardımcı olabilir.
- Bölge, sarılmaya müsait olacak kadar iyileştiğinde özellikle diz ve dirseklerde esnek bir sargı veya ortopedik dizlik kullanılabilir.
- Yüksek tutma: Bölgeyi kalp seviyesinden yukarı tutun. Ayrıca bu işlem şişmeyi de belirgin derecede azaltabilir.
- Aspirin veya ibuprofen etken maddeli bir ağrı kesici almak, ödemi indirmeye yardımcı olur. Geçmişte mide ülseri yaşadıysanız veya kan sulandırıcı başka ilaçlar alıyorsanız, bu ilaçları kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın.
Tıbbi Tedavi
Tıbbi Tedavi
Mukoza kesecik iltihabınız bulaşıcı değilse doktorunuz, ödemi indirmek için bursaya kortizonlu bir iğne yapabilir. Tedavi sonucu kişiye göre değişir. Olası komplikasyonlara karşı iğneler, 30 günlük aralarla olmak kaydıyla senede üç kereden fazla yapılmamalıdır. Mukoza kesecik iltihabı bulaşıcıysa, doktorunuz iğneyle bursanın içine girerek kese içindeki fazla sıvıyı alır ve sonrasında hastaya antibiyotik verir. Enfeksiyon ciddiyse ve antibiyotik tedavisine yanıt vermiyorsa ya da hastanın bağışıklık sistemi zayıflamışsa, bir hastanede antibiyotikli serum taktırmanız gerekebilir. Ama bulaşıcı bursitin belirtileri, çoğu zaman evde yapılan müdahalelerle sorunsuz bir şekilde giderilebilir. Mukoza kesecik iltihabınız bulaşıcı değilse doktorunuz, ödemi indirmek için bursaya kortizonlu bir iğne yapabilir. Tedavi sonucu kişiye göre değişir. Olası komplikasyonlara karşı iğneler, 30 günlük aralarla olmak kaydıyla senede üç kereden fazla yapılmamalıdır. Mukoza kesecik iltihabı bulaşıcıysa, doktorunuz iğneyle bursanın içine girerek kese içindeki fazla sıvıyı alır ve sonrasında hastaya antibiyotik verir. Enfeksiyon ciddiyse ve antibiyotik tedavisine yanıt vermiyorsa ya da hastanın bağışıklık sistemi zayıflamışsa, bir hastanede antibiyotikli serum taktırmanız gerekebilir. Ama bulaşıcı bursitin belirtileri, çoğu zaman evde yapılan müdahalelerle sorunsuz bir şekilde giderilebilir.
Bursit İçin Diyet
Prof. Dr. Ahmet TÜRKÇAPAR
sayın hocam merhaba, 33 yasındayım 13 yıldır midemde yemek borumda sliding hiatal herni,grade A özofajit,eritematöz pangastrit,Hp(+) pozitif son yapt... devamı
Kemik Mahmuzları
Dirsek Kırığı Tedavisi
Omurga Kırıkları İçin Fiziksel Terapi
Kırık Köprücük Kemiği Tedavisi
Kırık Ve Çıkıkların Tedavisi