Çatlak, başlanmış olan bir kırığın sonuca ulaşamamasıdır. Yani kemik boydan boya ayrılmaz da yarıya kadar ayrılır. Yani kışın balta ile odun kesmek için baltayı oduna vurursunuz, ortadan açılır ama tam olarak ikiye ayrılmaz. İşte kemikte de çatlak budur.
Çatlak; kırığa göre en önemli özelliği; ilk vurulma, darp anında (yani kemik henüz yeni çatlamış iken) ağrı ve şişlik azdır. Bundan dolayı da hasta tarafından önce ciddiye alınmaz. Fakat saatler ve günler ilerledikçe ağrı ve şişlik arta. Hasta bu durumda artık dayanamadığı bu ağrıdan dolayı doktora gitme ihtiyacı ister.
Çatlak film çekilerek tespit edilir. Çatlayan kemik alçıya alınır. Doktorun tavsiye ettiği süre boyunca alçıda kalır. Yaşa göre kemiğin kaynama süresi değişir.
Dikkat edilecek nokta, alçılı kol veya bacağı mümkün olduğu kadar yüksekte tutmak. Parmaklar uyuşmasın ve şişmesin diye sık sık hareket ettirmek gerekir.
Ayağa koyulan alçı sürekli yere temas edince kolay yıpranır ve aşınır; hatta delinir. Bunu önlemek için alçının alt kısmına eski usul yün çorap veya ayakkabı altlığı bağlanabilir. Bu ayrıca alçılı iken kayıp düşmeyi önler hem de alçı aşınmasına engel olur.
Ayrıca alçının suyla temas etmemesine dikkat etmek gerekir. Çünkü su alçılı kısımda şiddetli kaşıntılara yol açar.
Egzamanın belirtileri nelerdir?
Prof. Dr. Fahri ERDOĞAN
Sağ ayak bileğim 15 ocakta çatladı 1 hafta alçda durdu 15 gün üzerine basmadm daha şimdi yavaş yavaş basabiliyorum ama ayağm kurumaya başladı özellik... devamı
Boksör Kırığı Tedavisi
Omuz Çıkıkları Tedavisi
Tendinit
Tendon Kopması Tedavisi
Ön Çapraz Bağ (Acl) Yırtılması Riski Kadınlarda Neden Daha Yüksektir?