Program Seçmek
Yılın herhangi bir döneminde, birçok insan kilo vermek için diyete başlar. Çoğumuz için, birkaç kilodan daha fazla vermek zordur ve çok azımız düşük bir kiloda kalmayı başarabilmiştir. Kilo vermek ve bunu korumaktaki zorluk birçoğumuzu bir profesyonelden veya kilo verme programından yardım almaya iter. Bir kilo verme programına katılmak söz konusuysa akıllıca seçin.
Neredeyse her ticari kilo verme programı, eğer sizi aldığınız kalori miktarını azaltmanız ya da her gün fiziksel aktivite yaparak yaktığınız kalori miktarını arttırmanız konsunda yeterince motive edebiliyorsa işe yarayabilir.
Dikkat Edilecekler
Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
- Güvenli olmasına dikkat edin. İster kendi kilo verme programınızı oluşturun, ister ticari bir program kullanın, güvenli olduğundan emin olun. Güvenli bir diyet vitamin, mineral ve proteinler için tüm tavsiye edilen günlük alım miktarlarını (RDA) içermelidir. Diyet yalnızca kalori (enerji) bakımından düşük olabilir, temel vitamin ya da mineraller bakımından değil. Genel olarak, kadınların çoğu tarafından günde 1000 ila 1200 kalori içeren bir diyet, erkekler tarafındansa günde 1200 ila 1600 kalori içeren bir diyet tercih edilmelidir, fakat öncelikle doktorunuzla görüşün.
- Yavaş, istikrarlı kilo verin. Doktorunuz sağlık durumunuz için daha hızlı kilo vermenin yararlı olacağını düşünmediği sürece, program yavaş ve sürekli kilo vermeye doğru yönlendirilmelidir. İlk bir iki hafta sonra, haftada sadece yarım kilo vermeyi planlayın. Birçok kalori kısıtlı diyetle, ama ilk 1-2 hafta boyunca hızlı kilo verebilirsiniz ve kilolar büyük ölçüde sıvıdır. Başlangıçta hızlı bir şekilde kaybedilen sıvıyı, normal kalorili diyete döndüğünüzde hızla geri alırsınız. Bu nedenle, makul bir hedef belirlenmelidir. Kilo verme hızı haftada 1 ila 0,5 kilo olmalıdır.
Ticari bir kilo verme programı hakkında bilgi alırken ücretler ve diyet takviyeleri veya yiyecekleri gibi ek ürün maliyetleri hakkında detaylı bir açıklama edinin. Kilo verme programlarıyla ilgili diğer önemli sorular şunlardır:
- Personel kayıtlı diyetisyenler, doktorlar ve egzersiz fizyologları gibi nitelikli danışmanlar ve sağlık profesyonellerinden mi oluşuyor?
- Gıda seçenekleri esnek ve uygun mu?
- Kilo verme hedefleri müşteri tarafından mı yoksa sağlık profesyonelleri tarafından mı belirleniyor?
- Programı tamamlayan insanların yüzdesi nedir?
- Programı tamamlayanlar arasında ortalama kilo kaybı nedir?
- İnsanların yüzde kaçında sorunlar veya yan etkiler ortaya çıkıyor? Bunlar nelerdir?
- Verilen kiloları tekrar almamaya yardımcı olmak için bir bakım programı var mı?
Eğer 7 ila 10 kilodan daha fazla vermeyi planlıyorsanız, herhangi bir sağlık sorununuz varsa ya da düzenli ilaç kullanıyorsanız, bir kilo verme programına başlamadan önce doktor muayenesinden geçmelisiniz. Genel sağlığınızın ve tıbbi durumunuzun diyet yapmak, kilo vermekten etkilenip etkilenmeyeceğini bir doktor değerlendirebilir.
Ayrıca, bir doktor uygun programları tavsiye edebilir ve mantıklı bir kilo hedefi belirleyerek yardımcı olabilir. Eğer çok düşük kalorili diyet yapmayı planlıyorsanız, mutlaka bir doktor tarafından muayene edilmeli ve izlenmelisiniz.
Neler Aramalı
Neler Aramak Gerekir?
Kilo verme programınız, kilo verme aşaması bittikten sonra kilonuzu koruyacak planlar içermelidir. Büyük miktarlarda kilo vermek, sadece bunları tekrar almakla sonuçlanır, pek bir faydası yoktur.
Kilonuzu korumak kilo kontrolünün en zor kısmıdır ve kilo verme programları içine dahil edilmez. Seçtiğiniz program beslenme alışkanlıklarınızı geliştirmenize, fiziksel aktivitenizi artırmanıza ve geçmişte kilo almanıza yol açmış olabilecek diğer alışkanlıkları değiştirmenize yardımcı olabilmelidir.
Fazla kilolu olmak, yorucu bir diyetle birkaç ay içinde tedavi edilebilecek geçici bir sorun olarak görülür. Ancak çoğu kilolu insanın bildiği gibi, kilo kontrolü bir ömür boyu gösterilecek bir çaba olarak görülmelidir. Güvenli ve etkili olmak için, herhangi bir kilo verme programı uzun vadeli bir yaklaşımla ele almalıdır, aksi takdirde büyük bir para ve emek israfı olacaktır.
Diyet sonrası kilolar nasıl bir beslenmeyle korunur?
Prof. Dr. Tahir ÖĞÜT
hocam meraba ben 16 yaşında 190 boyunda 84 kiloyum. yaklaşık 5-6 ay önce basketbol oynarken sakatlandım.mr çekildi ve ön çapraz bağ kopmuş ameliyat ed... devamı
Az Uyuyan Kadınlar Şişmanlıyor
Karbonhidratlar Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Vücut Ağırlığına Değil Yağ Oranına Dikkat
Daha Az Kaloriyle Doymak
12 Diyet Hatası Ve Onlardan Kaçınmanın Yolları